SAYILARIN GÖRÜL(E)MEYEN KAHRAMANLARI KADIN MUHASEBECİLER: ESKİŞEHİR’DE KEŞİFSEL BİR ÇALIŞMA

Bu çalışma muhasebeci kadınların deneyimledikleri zorlukları, zorluklarla nasıl baş ettiklerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda ilk olarak maskülen özelliklerle tanımlanan bu meslekte kadın olmanın neden zor olduğu toplumsal cinsiyet kuramlarıyla irdelenmiştir. Ardından meslekte kadın rakamları incelenmiş, gelecekte bu meslekte kadın olanlarının sayısının artacağı bilgisi bulgulanmıştır. Kuramsal bilgi ve kadınların meslekteki konumu rakamlarla gözden geçirilerek nitel bir araştırma ile Eskişehir’de faaliyet gösteren dört (4) kadın muhasebeci ile görüşme yöntemiyle veri toplanmıştır. Kadınlar, muhasebe mesleğinde kadın-erkek ayrımının olmadığını düşünmelerine rağmen, müşterilere ulaşma, sosyal ağlara katılma noktasında dezavantajlı durumlarının farkındadırlar. Ortaklık kurma ise genel güvensizlik nedeniyle çok tercih edilmemektedir. Yönetim seviyelerinde olmama sonucunu ise kadın katılımcılar kadınların öne çıkan annelik rolleriyle açıklamışlardır. Elde edilen bulgular ile ampirik araştırmaların devam etmesi önemlidir.

___

  • Ağca, A., & Yalçın, N. (2009). Muhasebe mesleğinde kadın olmak sorun teşkil eder Mi?Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (24), 37-46.
  • Connell, R. (2017). Toplumsal cinsiyet ve iktidar. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Çarkoğlu, A., & Kalaycıoğlu, E. (2013). Türkiye: Aile, iş ve toplumsal cinsiyet raporu. İstanbul Politikalar Merkezi.
  • Demirtaş, H.A. 2002. Cinsiyet rolü kalıpyargıları, androjenlik ve diğer cinsiyet rolü yönelimleri. Kadın 2000 Kadın Araştırmaları Dergisi, 3(2): 83-103.
  • Eagly, A. H., ve Wood, W. (1999). The origins of sex differences in Human behavior: Evolved dispositions versus social roles. American Psychologist, 54(6), 408-423.
  • Fine, C. (2011). Toplumsal cinsiyet yanılsaması. İstanbul: Sel Yayıncılık.
  • Glick, P., & Fiske, S. T. (1996). The ambivalent sexism inventory: Differentiating hostile and benevolent sexism. Journal of Personality and Social Psychology, 70(3), 491-512. Glick, P., Sakalli-Uğurlu, N., Ferreira, M. C., & de Souza, M. A. (2002). Ambivalent sexism and attitudes toward wife abuse in Turkey and Brazil. Psychology of Women Quarterly, 26(4), 292-297. Güvemli, O. (2011). Türkiye’de muhasebe meslek örgütünün kuruluşu ve gelişmesi. Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi, (1), 129-145.
  • Katrinli, A., Günay, G., Erdener, E. A., & Zengin K. Y. (2010). Gender stereotyping in the accounting profession in Turkey. Journal of Modern Accounting and Auditing, 6(4), 15-25.
  • Özçelik Katkat, M. (2018). Türkiye’de muhasebe mesleğinde kadınların durumu. İçinde Case Studies in Business and Sport Sciences. (Ed. A. Gacar and Ö.Ekin Sucu), s.1-22. London: IJOPEC Publication Limited.
  • Özdemir, A.A. (2010). Potansiyel girişimci olan kadınların motivasyon faktörleri ve Eskisehir’de bir araştırma. Ege Akademik Bakis, 10(1), 117-139.
  • Rudman, L. A., Moss-Racusin, C. A., Phelan, J. E., ve Nauts, S. (2012). Status Incongruity and Backlash Effects: Defending the gender hierarchy motivates prejudice against female leaders. Journal of Experimental Social Psychology, 48(1), 165-179.
  • Sibley, C. G., Overall, N. C., & Duckitt, J. (2007). When women become more hostilely sexist toward their gender: The system-justifying effect of benevolent sexism. Sex Roles, 57(9-10), 743-754.
  • Usul, H., Korkmaz, S. Ş., & Ömürbek, V. (2014). Muhasebe meslek mensuplarında yabancılaşma düzeyi ve bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 31, 147-165.
  • Yaşar, A. (2016). Muhasebe meslek mensuplarının mesleki kurallara duyarlılığının cinsiyet yönünden karşılaştırılması: 2001-2015 disiplin cezaları yönünden bir inceleme. Journal of Human Sciences, 13(2), 3413-3428.
Muhasebe ve Denetime Bakış-Cover
  • ISSN: 1307-6639
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: TÜRMOB
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sermaye Yapısı - Serbest Nakit Akışları İlişkisi: BİST 100’deki İmalat Sektörü İşletmeleri Üzerinde Bir İnceleme

Yıldız AYANOĞLU, Mustafa RIMAZ

TÜRKİYE’DE ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA MUHASEBE EĞİTİMİNİN MEVCUT DURUMU: MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA BİR ARAŞTIRMA

Atila KARKACIER, Hatice NAYMAN HAMAMCI

İç Kontrol Sisteminin Unsurları İle Risk Yönetimi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bankacılık Sektöründe Bir Uygulama

Selda KORGA, Suphi ASLANOĞLU

TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİMDE MUHASEBE-FİNANS ÖĞRETİM ELEMANI DAĞILIMLARININ İNCELENMESİ

Muhsin ASLAN, Mikail EROL, Elif Kara ÖZTÜRK

İÇ KONTROL SİSTEMİNİN UNSURLARI İLE RİSK YÖNETİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA

Selda KORGA, Suphi ASLANOĞLU

MUHASEBE ÖĞRETİMİNDE MANTIKSAL-MATEMATİKSEL ZEKÂNIN AKADEMİK BAŞARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

İsmail Hakkı ÜNAL, Fevzi Serkan ÖZDEMİR

SERMAYE YAPISI - SERBEST NAKİT AKIŞLARI İLİŞKİSİ: BİST 100’DEKİ İMALAT SEKTÖRÜ İŞLETMELERİ ÜZERİNDE BİR İNCELEME

Mustafa RIMAZ, Yıldız AYANOGLU

MUHASEBE MANİPÜLASYONLARINDA YAPAY SİNİR AĞLARININ ÖNEMİ VE BİR UYGULAMA

Suat KARA, Pelin ÖZCAN

Türkiye’de Yükseköğretimde Muhasebe-Finans Eğitiminin Öğretim Elemanı Yönünden İncelenmesi

Muhsin ASLAN, Mikail EROL, Elif KARA ÖZTÜRK

LİSANS DÜZEYİNDE MUHASEBE EĞİTİMİNİN YETERLİLİĞİNE YÖNELİK MESLEK ADAYLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Hüseyin MERT, Alev VARCAN BAŞKAYA, Fatih KOÇ, Bilalettin TOPLUK