ÖZEL BÜTÇELİ İDARELERDEN ÜNİVERSİTELERİN MUHASEBE BİRİMLERİNİN İÇ KONTROL UYGULAMALARINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Bu araştırmada üniversitelerin muhasebe birimleri olan Strateji Geliştirme Daire Başkanlıklarının iç kontrol sistemine ilişkin mevcut uygulamalarını belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmanın üniversitelere yapılmasının nedeni,üniversitelerin belli ölçüde özerkliğe sahip olmasıdır. Bu özerklik neticesinde kendine özgü mal varlığı ve kendine ait gelir kaynağı olan üniversitelerde kaynakların etkili ve ekonomik kullanımını ve kaynakların korunmasını sağlamak daha önemli hale gelmektedir.Çalışma kapsamında 74 devlet üniversitesine ulaşılmış olup Strateji Geliştirme Daire Başkanları ile anket uygulaması yapılmıştır. Anket çalışması sonucunda, iç kontrolü üniversitelerin daha çok ön mali kontrol olarak gördükleri, muhasebe sonuçlarını aylık ve üç aylık dönemlerde kamuoyuyla paylaşmadıkları ve iç kontrol eylemplanındaki işlemleri genellikle gerçekleştirmedikleri sonuçlarına ulaşılmıştır. Üniversitelerin muhasebe birimleri iç kontrol sistemini kurma ve yürütme hususunda belirli bir çaba içindedirler. Ancak gelinen noktada muhasebe birimlerinin tatmin edici bir düzeyde olduklarını söylemek de çok zordur

This study aims to determine the present applications of Strategy Development Departments, the accountingunits of the universities, related to internal control system. Universities are chosen as the area of this study because of the partial autonomy of these establishments. Providing an effective economical allocation and securing the funds gains more importance in places having self source of income and assets as a result of this autonomy.The scope of this study presents a survey applied to Strategy Development Department Chiefs of 74 state universites of The Republic of Turkey. This survey resulted that universites consider internal control more like prefinancial control, the accounting results reports are not announced and the processes in internal control action plan processes are not realized. The university accounting units aim to establish and maintain internal control systems but it is difficult to tell these works are staisfactory at this point

___

  • Aksoy, Mehmet, Kamuda İç Kontrol ve İç Denetim, Muhasebat Kontrolörleri Derneği Yayını, Ankara, 2008.
  • Arcagök, Sait ve Ertan Erüz, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Sistemi, Maliye Hesap Uzmanları Derneği Yayını, Ankara, Eylül, 2006.
  • Çolak, H. Bayram, “5018 sayılı Kanunun Öngördüğü Harcama Süreci, Görevliler ile Görev Alanların Yetki ve Sorumlulukları”, İçinde 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu Kapsamında Güncel Mali Sorunlar, Editör: Erkan Karaarslan, Muhasebat Kontrolörleri Derneği Yayını, Ankara, 2006.
  • Tümer, Sumru, Kamuda İç Kontrol Sistemi ve Uygulama Aşamaları, Güncel Mevzuatı Araştırma ve Eğitim Derneği Yayını, Ankara, 2010.
  • Ağdeniz, Serkan, “5018 Sayılı Kanuna Göre Harcama Sürecinde Yer Alan Görevliler ve Bunların Sorumluluklarına İlişkin Değerlendirme”, Mali Kılavuz Dergisi, Yıl 9, Sayı 33 (Temmuz-Eylül), s. 79-85, 2006.
  • Candan, Ekrem, “Kamu İdarelerinde İç Kontrol Sistem ve Süreçlerinin Tasarlanması, Uygulanması ve Geliştirilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar”, Mali Yönetim ve Denetim Dergisi, Sayı 38 (Mayıs – Haziran), s. 1-23, 2006.
  • Ertem, Olcay, “Harcama Yetkilisi”, Mali Kılavuz Dergisi, Yıl 8, Sayı 32 (Nisan-Haziran), s. 125-133, 2006.
  • Kızılkaya, Eyüp, “5018 sayılı Kanuna Göre Muhasebe Hizmeti, Muhasebe Yetkilisi ve Muhasebe Birimi”, Mali Kılavuz Dergisi, Yıl 8, Sayı 31 (Ocak-Mart), s. 13-29, 2006.
  • Saltık, Nihal, İç Kontrol Standartları, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü İç Kontrol Merkezi Uyumlaştırma Dairesi Uzman Raporu, Ankara, 2007.
  • 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 10.12.2003 Tarih ve 25326 Sayılı Resmi Gazete.
  • Muhasebe Yetkililerinin Eğitimi ve Sertifika Verilmesi ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, 04.07.2009 Tarih ve 27278 Sayılı Resmi Gazete.
  • Strateji Geliştirme Birimlerinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, 13.02.2006 Tarih ve 26084 Sayılı Resmi Gazete.
Muhasebe ve Denetime Bakış-Cover
  • ISSN: 1307-6639
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: TÜRMOB