MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR VE BAĞLI BULUNDUKLARI MESLEK ODASINDAN BEKLENTİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Muhasebe meslek mensupları mesleki faaliyetlerini yerine getirirken hem mesleki alanda, hem de mükelleflerile bazı sorunlar yaşayabilmektedir. Bu sorunları en az seviyeye indirebilmek amacıyla muhasebe meslek mensuplarının bağlı bulundukları odalardan birtakım beklentileri bulunmaktadır. Bu çalışma, Niğde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasına bağlı olarak mesleki faaliyetlerini yerine getiren muhasebe meslek mensuplarınınmesleki faaliyetlerini yerine getirirken karşılaştıkları mesleki sorunları, mükellefler ile karşılaştıkları sorunlarıtespit etmeyi ve muhasebe meslek mensuplarının bağlı bulundukları meslek odasından beklentilerini belirleyerekçözüm önerileri getirmeyi amaçlamaktadır. Hazırlanan anket formu, Niğde Serbest Muhasebeci Mali MüşavirlerOdasına bağlı olarak mesleki faaliyetlerini yerine getiren 45 adet muhasebe meslek mensubuna uygulanmış veelde edilen veriler analiz edilmiştir

THE PROBLEMS ENCOUNTERED BY THE ACCOUNTING PROFESSIONALS: A RESEARCH ON THEIR EXPECTATIONS FROM THE RELATED CHAMBER

Accounting professionals may experience some problems both in their professional activities and with customerswhile performing their activities. They have some expectations from the chambers of which they are the membersin order to minimize the level of issues. This study aims to identify the professional troubles of the accountingprofessionals who become the members of Nigde Chamber of Certified Public Accountants and their problemswith the customers on performing their professional activities and propose the solutions with the help of definingthe expectations from the related chamber. The survey questionnaire is applied to 45-accounting professionals who are the members of Nigde Chamber ofCertified Public Accountants and analyzed with the instrument of the data which is gathered from them

___

  • Biyan, Ö. 2012. “Muhasebe Meslek Mensuplarına Yönelik Bir Çalışma: Meslek Mensuplarının Demografik Du- rumları, Mesleki Sorunları ve Değerlendirilmesi”, Sosyo Ekonomi Dergisi, 2012 -1: 105 – 134.
  • Can, A. 2014. Spss İle Bilimsel Araştırma Sürecinde Nicel Veri Analizi, 3. Baskı, Ankara: Pegem Akademi.
  • Doğan, Z. ve Özulucan A. 2004. Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşa- virin Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri, TÜRMOB Yayınları – 242.
  • Gökgöz, A. ve Zeytin, M. 2012. “Muhasebe Meslek Mensuplarının Mesleki Faaliyetlerinde Karşılaştıkları Sorunlar ve Beklentileri: Bilecik ve Yalova İlleri Uygulaması ”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(1): 477 – 493.
  • Güçlü, A. D. 2007. “Türkiye’de Muhasebe Mesleğinin Sorunları ve Çözüm Yolları”, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi SBE, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Projesi, Kahramanmaraş.
  • İslamoğlu, A. H. ve Alnıaçık, Ü. 2013. Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, İstanbul: Beta Basım.
  • Kalaycı, Ş. ve Tekşen, Ö. 2006. “Muhasebecilik Mesleğinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri: Isparta İl Merkezi Uygulaması”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Temmuz 2006, (31): 90 – 101.
  • Kalaycı, Ş. 2014. Spss Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, 6. Baskı, Ankara: Asil Yayın Dağıtım.
  • Kayri, M. 2009. “Araştırmalarda Gruplar Arası Farkın Belirlenmesine Yönelik Çoklu Karşılaştırma (Post-Hoc) Teknikleri”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (19), 1: 51 - 64.
  • Nakip, M. 2013. Pazarlamada Araştırma Teknikleri ve SPSS Uygulamaları, 3.Baskı, Ankara: Seçkin Yayıncılık. Özulucan, A., Bengü, H. ve Özdemir F. S. 2010. “Muhasebe Meslek Mensuplarının Güncel Sorunları, Uygulamada Karşılaştıkları Yetersizlikler ve Meslek Odalarından Beklentilerinin Unvanları ve Mesleki Deneyim Süreleri Yö- nüyle İncelenmesi: Türkiye Genelinde Bir Araştırma”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Mayıs 2010, (31): 41 – 64.
  • Uzay, Ş. ve Güngör, Ş. 2004. “Muhasebecilerin Sorunları ve Beklentileri: Kayseri ve Nevşehir İlleri Uygulaması”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Nisan 2004, (22): 94 – 104.
  • Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu, Kanun No: 3568, 13 Haziran 1989 tarih ve 20194 sayılı Resmi Gazete.
  • Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu, Kanun No: 5768, 26 Temmuz 2008 tarih ve 26948 sayılı Resmi Gazete.
  • Tetik, N., Kınay, F. ve Ciğer, A. 2008. “Antalya İlindeki Muhasebe Meslek Mensuplarına Yönelik Durum Analizi ve Beklentilerini Saptamaya Dönük Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Nisan 2008, (38): 70 – 79.
Muhasebe ve Denetime Bakış-Cover
  • ISSN: 1307-6639
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: TÜRMOB