MUHASEBE MESLEĞİNİN TERCİH EDİLMESİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ALAN ÇALIŞMASI: KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Bu çalışmanın amacı muhasebe mesleğinin seçiminde rol oynayan kişisel etkenleri ve mesleğin kendi özelliğinden kaynaklanan faktörleri belirlemek ve muhasebe mesleğinin seçiminde etkili olan demografik değişkenleriortaya koymaktır. Bu amaçla Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde muhasebeağırlıklı ders alan İşletme, Maliye ve İktisat bölümü öğrencilerinden basit tesadüfi örnekleme metoduyla 400 kişi belirlenmiş ve yüz yüze görüşme yöntemiyle bir anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı vasıtasıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde ANOVA ve regresyon analizlerinden yararlanılmış olup bu yapıitibariyle araştırma hem tanımlayıcı hem de neden sonuç ilişkisi araştırıcı mahiyettedir. Çalışmanın sonucundamuhasebe mesleği seçiminde kişilik özellikleri ve anne eğitim düzeyi demografik değişkenleri hariç diğer demografik değişkenlerin önemli etkenler olduğu bulunmuştur. Ayrıca muhasebe meslek seçiminde kişisel etkenlerden ”mesleğin kendi tercihi olması”, “aile ve çevrenin etkisi”, “mesleğin ilgi çekici olduğu inancı” etkili olanfaktörlerdir. Mesleğe bağlı etkenlerden ise “kazançlı bir meslek olması”, “geniş iş olanakları” değişkenleriönemli faktörler olarak tespit edilmiştir

The aim of this research is to determine the personel factors and profession related factors which effect choosing accounting profession and beside this to fix demographic ingredients that influence selection accountingcareer. With using simple random sampling and face to face interview method, 400 student were choosen fromFaculty of Economic and Administrative Sciences Department of Business Administration, Department of Economics and Department of Finance in Karadeniz Technical University and a questionnaire was conducted fromthem. Obtaining data were analyzed by SPSS programme. Because of using ANOVA and regression, this research is descriptive and inferential structure. Demographic variables except for personel characteristics and mother education level, were found considerable effect on choosing of accounting profession. In addition to this, itwas found that from personel factors; “profession is his/her own choice”, “influence of family and environment”, “the belief that accounting profession is interesting” and from profession related factors; “to be profitable job”, “ broad job possibility” are important factors to preference of accounting profession

___

  • Akbulut, Yıldız, “Meslek Ahlak Kriterleri ve Muhasebe Mesleği Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, MÖDAV, Cilt:1, Sayı: 1, Nisan 1999, ss.125-145.
  • Akbulut, Yıldız, “Lisans Seviyesinde Tekdüzen Muhasebe Sisteminin Öğretilmesine İlişkin Yaklaşımların Değerlendirilmesi”, Türkiye XVI. Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, Anadolu Üniversitesi, Belek Antalya, 1997, ss.2-14.
  • Bayazıtlı, Ercan ve Çelik, Orhan, “Muhasebe Eğitiminin Kalitesinin Artırılmasında İlk Adım: Yükseköğretim Kurumlarında Muhasebe Eğitiminin Etkinliğinin Analizi”, XXIII. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu Kitabı, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi, Antalya, 19-23 Mayıs 2004, ss. 63-99.
  • Bebbington, Jan, Thomson, Ian ve Wall, Dane. “Accounting Students and Consructed Gender: An Exploration of Gender in the Context of Accounting Degree Choices at Two Scottish Universities”, Journal of Accounting Education, Vol.15, No:2, 1997, ss.241-267.
  • Çelik, Orhan ve Gürdal, Kadir, “Muhasebe Eğitiminde Kalite Arayışları ve Akreditasyon (Eşdeğerleme) Standartları”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, MÖDAV, Cilt:1, Sayı:2, Haziran 1999, ss.45-69.
  • Daştan, Abdulkerim, “Meslek Ahlakı Kuralları ve Muhasebe Mesleğindeki Yeri”, Karadeniz Teknik Üniversitesi, S.B.E., YayınlanmamışYüksek Lisans tezi, Trabzon, 2001.
  • Doğan, Zeki ve Çürük, Turgut, “Üniversitelerde Muhasebe Ders ve İçeriklerinin Verilme Düzeyi ve Belirlenme Şeklinin Tespitine İlişkin Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, MUFAD, Sayı:9, Ocak 2001, ss.41- 49.
  • Ergun, Ülkü, “Muhasebe Mesleğinde Toplam Kalite Yönetiminin Gerekliliği”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, MÖDAV, Cilt:1, Sayı:2, Haziran 1999, ss.27-45.
  • Erol, Mikail ve Atmaca, Metin, “Meslek Yüksek Okullarında Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin İş Dünyasında Muhasebe Mesleğinde Çalışmaya Karşı Tutumları”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, MUFAD, Sayı:24, Ekim 2004, ss.171-179.
  • Ertaş, Fatih C. ve Çevik, Osman, “Muhasebe Eğitiminde Öğrencilerin Dışadönüklük ve İçedönüklük Özelliklerinin Grup Çalışması Tercihine Etkisi”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, MÖDAV, Cilt:3, Sayı:4, Aralık 2001, ss.29-36.
  • Ertaş, Fatih C. ve Karcıoğlu, Reşat, “Profesyonel Muhasebecilik Mesleğinin Geliştirilmesinde Eğitim ve Deneyim İhtiyaçlarının Değerlendirilmesi”, Vergi Dünyası Dergisi, Sayı:181, Eylül 1996, ss.85-101.
  • Gücenme, Ümit, “İki Yıllık Meslek Yüksek Okullarında Muhasebe ve İşletme Finansmanı Eğitimi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, MUFAD, Sayı:2 Nisan 1999, ss.38-52.
  • Güçlü, Faruk, “Muhasebe Eğitimi Açısından Meslek Yüksekokulları Hacettepe Üniversitesi Ankara Meslek Yüksekokulları Deneyimi”, XXIII. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu Kitabı, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi, Antalya, 19-23 Mayıs 2004, ss. 197-201.
  • Güvemli, Oktay, Muhasebe Tarihi, 4.Cilt, Avcıol Basım, İstanbul, 2001.
  • Koç, Yalkın, Y., Genel Muhasebe, Turhan Kitabevi, 12. Basım, Ankara, 2001.
  • Kuzgun, Yıldız, Meslek Danışmanlığı, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2000.
  • Marşap, Beyhan, “Muhasebe Mesleği, Fonksiyonları ve Meslek Mensuplarının Nitelikleri”, Yaklaşım dergisi, Sayı:37, Ocak 1996, ss.119-123.
  • Nakip, Mahir, Pazarlama Araştırmaları: Teknikler ve (SPSS Destekli) Uygulamalar, Seçkin Yayınları, Ankara, 2003.
  • Otlu, Fikret, “Muhasebe Mesleğinde Meslek Ahlakının Yeri ve Önemi”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Yıl 1999, Sayı.4, ss.125-142.
  • Pur, Hüseyin, “Muhasebe Mesleği ve Kuralları”, Vergi Dünyası Dergisi, sayı:95, Temmuz 1989, ss.32-46.
  • PUR, Hüseyin Perviz, Çağlar Boyunca Muhasebe Mesleğinde Statü ve İşlev Değişmeleri, Muhasebenin Tarihsel ve Çağdaş Konumlarından Geleceğe Bakış, Türmob Yayınları, No:23, 1995, ss.93-109.
  • Saban, Nihal, 3568 ve 4008 Sayılı Yasalar, Tebliğler ve Danıştay Kararları Ardından Meslek Mensupları, Mesleğin Konusu ve Sorumluluk, Vergi Dünyası Dergisi, Sayı:80, Mayıs 1995, ss.93-128.
  • Sayın, Şevket, Yeğinboy, Yasemin ve Tektüfekçi, Fatma, “Dokuz Eylül Üniversitesi İ.İ.B.F.’nde Öğretim Elemenlerının Bakış Açısıyla Muhasebe ve Finansman Eğitiminin Etkinliğinin Ölçülmesi ve Etkinliğinin Artırılmasına Yönelik Çözüm Önerileri”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, MUFAD, Sayı:25, Ocak 2005, ss.89-96.
  • Şengel, Salim, “Meslek Yüksek Okulları Muhasebe Programları Öğrenci Profili Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, MÖDAV, Cilt:4 Sayı:1, Mart 2002, ss.121-135.
  • Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu, Kanun No:3568, 13 Haziran 1989 tarih ve 20194 sayılı Resmi Gazete.
  • Türk Dil Kurumu, Türkçe Sözlük, http://www. t d k . g o v. t r / T D K S O Z L U K / S O Z B U L . A S P ? k e l i m e = m e s l e k , 10.04.2005.
  • TÜRMOB, “IFAC”, http://www.turmob.org.tr/web/uluslararasi/IFAC.doc, 10.04.2005.
  • Uzay, Şaban, “Muhasebe Meslek Stajyerlerinin Sorunları ve Beklentileri: Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, MUFAD, Sayı:25, Ocak 2005, ss.70-78.
  • Zaif, Figen, “Muhasebe Eğitiminde Yeni Yaklaşımlar”, XXIII. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu Kitabı, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi, Antalya, 19-23 Mayıs 2004, ss. 53-63.