KALİTE MALİYETLERİAÇISINDAN KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ: ERZURUM ÖRNEĞİ

Bu çalışmanın temel amacı, Erzurum’da faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerde KOBİ ortaya çıkan kalite maliyetlerini analiz etmektir. Günümüzde küresel rekabet ortamında kalite maliyetlerinin analizi, toplam kalite yönetiminde ve işletme performansının ölçülmesinde önemli bir faktör olarak kabul edilmektedir. Kalite maliyetleri, hem muhasebe hem de kalite uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından belirlenmeli ve değerlendirilmelidir. Ayrıca, kalite maliyetlerinin sınıflandırılması ve raporlanmasında işletmelerin yapısı, büyüklüğü, kullandığı teknoloji ve ürettiği mamuller göz önünde bulundurulmalıdır
Anahtar Kelimeler:

Kalite Maliyetleri, KOBİ

Assessment of Small and Medium Sized Enterprises with relation to the Quality Costs: Erzurum Case

The main purpose of this study is to analyze quality costs of Small and Medium Sized Enterprises operating inErzurum. In today’s globally competitive environments, analysis of quality costs is recognized as an importantfactor in total quality management and measuring company performance. Quality costs should be determinedand evaluated by both accounting and quality professionals. Furthermore, product type, structure, technologyand size of the company should be considered in classifying and reporting quality costs
Keywords:

Quality Costs, SMEs,

___

  • Giakatis Georgios, Enkawa Takao, Washitani Kazahiko, “Hidden Quality Costs and The Distinction Bet- ween Quality Costs and Quality Loss”, Total Quality Management, Vol. 12, No. 2, 2001.
  • Hacırüstemoğlu Rüstem, Şakrak Münir, “Maliyet Muhasebesinde Güncel Yaklaşımlar”, Türkmen Kitabe- vi, İstanbul 2002.
  • Mandal Purnendu, Shah Kamlesh, “An Analysis of Quality Costs in Australian Manufacturing Firms”, To- tal Quality Management, Vol. 13, No. 2, 2002.
  • Mugan Can Simga, Erel Erdal, “Distribution of Quality Costs: Evidence from an Aeronautical Firm”, Total Quality Management, Vol. 11, No.2, 2000.
  • Özbirecikli Mehmet, “Kalite Maliyetlerinin Muhasebe Sistemindeki Yeri ve Yönetsel Kararlara Etkileri”, Muhasebe ve Denetime Bakış, Yıl : 1, Sayı : 4, Mayıs 2001.
  • Yükçü Süleyman, “Kalite Maliyetlerinin Muhasebeleştirilmesi”, Anadolu Matbaacılık, İzmir 1999.