HİLE ALANINDA BİLİMSEL DERGİLERDE YER ALAN ULUSAL MAKALELER: (2008-2017 LİTERATÜR TARAMASI)

Bu çalışma ile bilimsel dergilerde hile alanında yayınlanan makalelerin nitelik ve nicelik açısından değerlendirmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, ulusal dergilerde hile konularını içeren 2008-2017 yılları arasında yayınlanan makaleler, Google Akademik veri tabanında “hile” anahtar kelimesi ile taranmış- tır. Çalışmada ulusal dergilerde yayınlanan 44 makale araştırmanın kapsamını oluşturmaktadır. Bu kapsamdaki makaleler içerik analizi ile incelenmiştir. Sonuç olarak makaleler 7 ana başlık altında sı- nıflandırılmış olup, en fazla “Hilenin Tanımı ve Nedenleri” konusunda çalışma yapıldığı görülmüştür. Ayrıca en çok makalenin yazar sayısı bakımından “tek yazarlı” olduğu, mesleki unvan bakımından “Yrd. Doç. Dr.” unvanlı, “akademisyenler” tarafından yapıldığı ve yayınlandıkları dergi bakımından ise “Mali Çözüm” dergisinde yayınlandığı tespit edilmiştir.

The purpose of this article is to evaluate the scientific journals in terms of quality and quantity of artic- les published that in the field of fraud. In line with this purpose articles published in national journals were examined by Scholar Google database with “fraud” keyword in 2008-2017 years. The scope of this research is 44 articles that published in national journals. These articles were investigated with content analysis. As a result, the articles were classified under 7 main headings and it was seen that the most studied “Fraud Definition and Reasons” topics. In addition, it was determined the most articles are in terms of the number of authors “single author”, in terms of professional title “Assist. Prof. Dr.”, “academicians” and published by “Mali Çözüm” journal.

___

Önce, Saime ve Banu Başar, “Türkiye’deki Akademik Araştırma Dergilerinde Muhasebe Alanında Yazılmış Ma- kalelerin Analizi: 2000-2008”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 45, Ocak 2010, ss. 55-68.

Öncü, Mehmet Akif ve Serkan Yücel, Aydın Bağdat, “Türkiye’de Bağımsız Denetim ve İlişkili Konularda Yayım- lanmış Akademik Çalışmalar (2007-2014 Arası Literatür Taraması), Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2014, Cilt:5, Sayı: 10, ss. 105-122.

Selimoğlu, Seval Kardeş ve Şaban Uzay, “Türkiye’de Son 10 Yılda Bağımsız Denetim Alanında Yapılan Araştır- malar: Literatür Taraması”, Mali Çözüm Dergisi, Eylül-Ekim 2007, Sayı: 83, ss. 39-52.