HASTANELERDE STOK KONTROL FAALİYETLERİNİN ABC VE VED ANALİZLERİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ: BİR ÖZEL HASTANE ÖRNEĞİ

Tedarik zinciri yönetiminin bir ögesi olan stok yönetimi; hastane işletmelerinde sağlık hizmeti sunumunun kalitesi ve kesintiye uğramaması için önemlidir. Hastanelerde, sağlık hizmeti sunumunda gerekli olan malzemelerin stoklarda hazır bulundurulması ve bunun en ekonomik şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Araştırma da bir özel hastanenin genel yoğun bakım bölümünün bir yıllık tıbbi sarf malzeme tüketimlerinin toplam hastane bütçesinden aldığı payı tespit etmek ve tıbbi sarf malzeme stoklarını ABC-VED ve ABC-VED matris yöntemi ile analiz etmek amaçlanmıştır. Analiz sonuçlarına göre; ABC analizi ile yıllık malzeme stoku parasal değerinin % 69,50’sinin A, % 20,25’inin B, % 10,26’sının ise C grubunda yer aldığı; VED analizi ile % 79,44’ünün V, % 18,86’sının E ve % 1,70’inin D grubunda yer alan malzemelerden oluştuğu tespit edilmiştir. ABC-VED matris analizi ile malzeme tüketim tutarının %78,58’ini kategori I, %19,07’sini kategori II ve %2,36’sını ise kategori III’te yer alan malzemeler temsil etmektedir. Hastanelerde tıbbı malzeme stoklarının maliyet etkin bir şekilde yönetilmesine yardımcı olmak için yönetsel bir araç olarak ABC, VED ve ABC-VED matris yöntemlerinin kullanılması önerilebilir.

___

  • Anand, T., Ingle, G. K., Kishore, J., Kumar, R. (2013), “ABC-VED Analysis of a Drug Store in the Department of Community Medicine of a Medical College in Delhi”, Indian Journal of Pharmaceutical Sciences, 75(1), 113.
  • Çabuk, Y., Babacan, A., Gürel, A. (2018), “Hastanelerde ABC ve VED Analizi ile Stok Yönetimi”, Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, 1(4): 67-81.
  • Gupta, R.C., Gupta, K.K.C., Jain, B.R.B. and Garg, R.K.M., (2007), “ABC and VED Analysis in Medical Stores inventory Control”, Medical Journal Armed Forces India, 63(4): 325-327.
  • Karagöz, F., Yıldız, M. S. (2015), “Hastane İşletmelerinde Stok Yönetimi İçin ABC ve VED Analizlerinin Uygulanması”, Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 13(2), 375-396.
  • Kumar, S., Chakravarty, A. (2015), “ABC–VED Analysis of Expendable Medical Stores at a Tertiary Care Hospital” Medical Journal Armed Forces India, 71(1), 24-27.
  • Mahatme, M. S., Hiware, S.K., Shinde, A.T., Salve, A. M and Dakhale, G.N., (2012), “Medical Store Management: an Integrated Economic Analysis of a Tertiary Care Hospital in Central India”, Journal of Young Pharmacists, 4(2): 114-118.
  • Yalçıner, A. Y., Yalçıner, H., Ak, D. (2015), “Sağlık Yönetim Sistemlerinde Malzeme Yönetiminin Önemi ve ABC Analizi İle Bir Uygulama Örneği”, Akademik Platform. ISITES2015, Valencia, İspanya, 2043-2052.
  • Yeşilyurt, Ö., Sulak, H., Bayhan, M. (2014). “Sağlık Sektöründe Stok Kontrol Faaliyetlerinin ABC ve VED Analizleriyle Değerlendirilmesi: Isparta Devlet Hastanesi Örneği”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(1), 365-376.
  • Yiğit, A., Yiğit, V. (2019). “Tıbbi Malzeme Stok Kontrolünde ABC ve VED Analizi: Sağlık Bakanlığı Hastanelerinde Bir Araştırma” Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 10(24), 254-263.
  • Yiğit, V. (2014), “Hastanelerde Stok Kontrol Analizi: Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Bir Uygulama”. Sayıştay Dergisi, 93, 105-128.
Muhasebe ve Denetime Bakış-Cover
  • ISSN: 1307-6639
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: TÜRMOB
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI (TMS) 24: İLİŞKİLİ TARAF AÇIKLAMALARI BORSA İSTANBUL ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Cengiz GÜNEY

“FİNANSAL RAPORLAMADA DAHA İYİ İLETİŞİM”: ULUSLARARASI MUHASEBE STANDARTLARI KURULU’NUN YAPTIĞI ÇALIŞMALAR

Banu SULTANOĞLU

İÇ KONTROL SİSTEMİNİN UNSURLARI İLE RİSK YÖNETİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA

Selda KORGA, Suphi ASLANOĞLU

SAYILARIN GÖRÜL(E)MEYEN KAHRAMANLARI KADIN MUHASEBECİLER: ESKİŞEHİR’DE KEŞİFSEL BİR ÇALIŞMA

Seval KARDEŞ SELİMOĞLU, Aytül Ayşe CENGİZ, Ali ÖZDEMİR, Begüm YALI, Mustafa YİĞİT

DİJİTAL ÇAĞIN TEKNOLOJİSİ BLOKZİNCİR VE KRİPTO PARALAR: ULUSAL MEVZUAT VE ULUSLARARASI STANDARTLAR ÇERÇEVESİNDE MALİ YÖNDEN DEĞERLENDİRME

Fatma ULUCAN ÖZKUL, Ece BAŞ

LİSANS DÜZEYİNDE MUHASEBE EĞİTİMİNİN YETERLİLİĞİNE YÖNELİK MESLEK ADAYLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Hüseyin MERT, Alev VARCAN BAŞKAYA, Fatih KOÇ, Bilalettin TOPLUK

TÜRKİYE’DE ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA MUHASEBE EĞİTİMİNİN MEVCUT DURUMU: MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA BİR ARAŞTIRMA

Atila KARKACIER, Hatice NAYMAN HAMAMCI

Sermaye Yapısı - Serbest Nakit Akışları İlişkisi: BİST 100’deki İmalat Sektörü İşletmeleri Üzerinde Bir İnceleme

Yıldız AYANOĞLU, Mustafa RIMAZ

MUHASEBE MANİPÜLASYONLARINDA YAPAY SİNİR AĞLARININ ÖNEMİ VE BİR UYGULAMA

Suat KARA, Pelin ÖZCAN

Türkiye’de Yükseköğretimde Muhasebe-Finans Eğitiminin Öğretim Elemanı Yönünden İncelenmesi

Muhsin ASLAN, Mikail EROL, Elif KARA ÖZTÜRK