GİRİŞİMCİLİK VE LOJİSTİK ARASI İLİŞKİYE AMPİRİK BİR YAKLAŞIM, ÖRNEK BİR FİRMA İNCELEMESİ

Dünya üzerinde yaşanan gelişmelere paralel olarak lojistik sektörü de önemli bir gelişim içerisine girmiş veözellikle uluslararası ticari faaliyetlerin yaygınlaşması ile lojistiğe duyulan ihtiyaç da artmıştır.Lojistik sektörüoldukça geniş boyutlarda faaliyet gösteren bir sektörü ifade etmektedir. Lojistik kavramının tanımlarının birbirinden farklılık gösteriyor olmasının nedenlerinin başında da bu durum gelmekte ve ilerleyen teknoloji ve değişen şartlara paralel olarak lojistik kavramına yeni anlamların yükleniyor olması da son derece normal bir durumdur.Bu çerçevede lojistiğin faydalarının belirlenmesi ve bu faydaların maksimum seviyeye nasıl çıkabileceğinin araştırılmasının önemi büyüktür.Küresel piyasalarda rekabet seviyesinin gün geçtikçe artması ve rekabetortamında ayakta kalabilmenin giderek zorlaşması girişimcilik kavramının irdelenmesini fırsatçıl bir noktaya taşımıştır.Faaliyet gösterilen alanlarda var olan veya olması muhtemel fırsatların belirlenmesinde kilit bir rolü olangirişimcilik kavramının işletmelere sağladığı avantajlar nedeni ile üzerinde durulması gereken bir konu halinegelmiştir.Aynı zamanda içinde bulunduğumuz dönem içerisinde girişimcilerin farklı niteliklerine ihtiyaç duyulmasına neden olan unsurların belirlenmesi amaçlanmaktadır. Girişimcilerin iletişim etkinliklerinin süreç içerisinde önemli bir rolü olduğu değerlendirmesinin doğruluğunun belirlenmesinin amaçlandığı bu makalede girişimcilik ve iletişim etkinliği arasında direkt bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir.Bu makale çalışması bir firma incelemesi doğrultusunda gerçekleştirilmiştir.Çalışanlarının girişimci bir kişiliğesahip olup olmadıklarını tespit etmek ve girişimcilik eğilimlerinde etkili olan demografik ve psikolojik faktörlerin neler olduğunu belirlemek amacıyla yapılmıştır.Bir anket çalışması ve incelemesi yapılmıştır.Yapılan istatistiksel analizler sonucunda çalışanların kendilerini girişimci bir kişiliğe sahip görüp görmediklerinde ve gelecekte için faktör olan lojistik sektörü çalışanlarının girişimcilik eğilimi ve girişimci kişilik özellikleri arasındaanlamlı ilişkiler elde edilmiştir

In parallel with the developments in the world, logistics has undergone a significant pro-gress and particularlywith the development of international trade, the demand for logis-tics has increased considerably.The term “logistics” now encompasses a large sector oper-ating widely, which accounts for many various definitions for it.Considering the improve-ments in technology and changing conditions, it is quite normal that “logistics” hasbeen defined in different ways. In order to do this, the aim is to specify and evaluate the con-tribution rate oflogistic activities to the country’s economy in developed countries. The increasing competition level in theworld and the challenge of survival in this competitive environment has moved the concept of entrepreneurship to a significant point. Since the concept of entrepreneurship, which has a key role in determining the existing or prospec-tive opportunities in operating activities, provides advantages for business; it is a worth-whileconcept to be considered deeply.Entrepreneurship is not only about seeing and seiz-ing the opportunities. Entrepreneurs are supposed to present outstanding outcomes as they have different point of views than others. Inthis vein; in the second part of the study, the importance of entrepreneurship is studied and the probable implications of their distinct qualities will be emphasized. Moreover, the reasons why they are required to possessdis-tinctive qualities will be discussed. There is a direct correlation between entrepreneurship and communication skills. This is an important piece of information which proves that the qualities an entrepreneur possessesshould have a direct effect on the entrepreneurial process as a whole. This article study has been carried out in accordance with a firm research. It has been done on the purpose ofappointing whether the employees have enterprising personality and determining the demographic and psychologic factors having influence on entrepre-neurship tendencies. A questionnaire study and and a research havebeen carried out. As a result of statistical analysis having been done; whether the employees treat themselves ashaving an enterprising personality and significant relationships between entrepreneurship tendencies and enterprising personality properties of the employees working in logistic sector, which is important for the future,have been obtained

___

  • Apak, Sudi ve Kamer H. Taşcıyan ve Muzaffer Aksoy (2010) “Girişimcilik ve Sermaye Tedarik Yöntemleri”, Papatya Yayıncılık, İstanbul.
  • Babacan, Muazzez (2003) “Lojistik Sektörünün Ülkemizdeki Gelişimi ve Rekabet Vizyonu”, Ege Akademik Bakış Dergisi, Cilt: 3, Sayı: 12.
  • Baki, Birdoğan (2004) “Lojistik Yönetimi ve Lojistik Sektör Analizi”, Volkan Matbaacılık, Trabzon.
  • Bakkal, Muharrem ve Arif Oflaz (2011) “Lojistik Bilgi Sistemleri”, Hiperlink Yayınları, İstanbul.
  • Bayraktutan, Yusuf ve Şevket Tüylüoğlu ve Mehmet Özbilgin (2012) “Lojistik Sektöründe Yoğunlaşma Ana- lizi ve Lojistik Gelişmişlik Endeksi: Kocaeli Örneği”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, Antalya.
  • Çetin, Murat (2007) “Bölgesel Kalkınma ve Girişimci Üniversiteler”, Ege Akademik Bakış Dergisi, Cilt: 7, Sa- yı: 1.
  • Çevik, Osman ve Bayezid Gülcan (2011) “Lojistik Faaliyetlerin Çevresel Sürdürülebilirliği ve Marco Polo Programı”, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Cilt: 13, Sayı: 20.
  • Dilsiz, İrfan ve Nihat Kölük (2005)“Meslek Yüksekokulları İçin Girişimcilik”, Detay Yayıncılık, 2. Baskı, An- kara.
  • Ercan, Salih ve İsmail Gökdeniz (2009)“Girişimciliğin Gelişim Süreci ve Girişimcilik Açısından Kazakistan”, Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı:49.
  • Gümüş, Yusuf (2009) “Lojistik Faaliyetlerin Rekabet Stratejileri ve İşletme Karı İle Olan İlişkisi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 41.
  • Güney, Semra (2008) “Girişimcilik Temel Kavramlar ve Bazı Güncel Konular”, Siyasal Kitabevi, Ankara.
  • Güney, Semra ve Arman Nurmakhamatuly (2007) “Kültürün Girişimciliğe Etkisi: Kazakistan ve Türkiye Üni- versite Öğrencilerinin Girişimcilik Özelliklerinin Belirlenmesine Yönelik Kültürlerarası Araştırma”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:10, Sayı:18. http://www.tdk.gov.tr, Erişim Tarihi: 15 Mayıs 2014.
  • İraz, Rıfat (2005) “Yaratıcılık ve Yenilik Bağlamında Girişimcilik ve KOBİ’ler”, Çizgi Kitabevi, Konya.
  • Kılıç, Ramazan (2002) “Türkiye-AB İlişkileri ve Gümrük Birliği”, Siyasal Kitabevi, Ankara.
  • Kızılgöl, Ömür ve Burcu İşgüden (2008) “Bandırma’nın Girişimcilik Potansiyelinin Değerlendirilmesi”, Balı- kesir Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt:9, Sayı:2.
  • Küçük, Orhan (2012) “Lojistik İlkeleri ve Yönetimi, Seçkin Yayıncılık”, Ankara.
  • Marangoz, Mehmet (2012)“Girişimciler İçin Sınırsız Ticaret: E-Ticaret”, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 1.
  • Marangoz, Mehmet (2013) “Girişimcilik”, Beta Yayınevi, 2. Baskı, İstanbul.
  • Müftüoğlu, Tamer ve Yılmaz Ürper ve Mehmet Başar ve Tuğberk Tosunoğlu, (2004) “Girişimcilik”, Ana- dolu Üniversitesi Yayınları, 1. Baskı, Eskişehir.
  • Naktiyok, Atılhan ve Sabahat Bayrak Kök (2006) “Çevresel Faktörlerin İç Girişimcilik Üzerine Etkileri”, Af- yon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:8, Sayı:2.
  • Özgüven, Nihan (2008)“Hizmet Pazarlamasında Müşteri Memnuniyeti ve Ulaştırma Sektörü Üzerinde Bir Uy- gulama”, Ege Akademik Bakış Dergisi, Cilt: 8, Sayı: 2.
  • Özkan, Şule ve Selçuk Emsen ve Fatma Gündoğdu ve Hayati Aksu (2003) “Türkiye’de Girişimcilik ve Be- lirleyicileri: Marmara ve Doğu Anadolu Bölgesi Üzerine Bir Uygulama”, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler
  • Fakültesi Dergisi, Cilt:58, Sayı:4. Patır, Salt ve Mehmet Karahan (2010) “Girişimcilik Eğitimi ve Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Profil- lerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Araştırması”, İşletme ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, Cilt:1, Sayı 2.
  • Soyşekerci, Serhat (2013) “Uygulamalar ve Örnekleriyle Girişimcilik”, Kriter Yayınevi, İstanbul.
  • Taşkın, Ercan ve Yasemin Durmaz (2012)“Lojistik Faaliyetler(Hizmet Kalitesi ve Müşteri Değeri)”, Detay Ya- yıncılık, İstanbul.
  • Tek, Ömer Baybars ve İlkay Karaduman (2012) “Tedarik Zinciri Bakış Açısıyla Lojistik Yönetimi: Global Yö- netimsel Yaklaşım Türkiye Uygulamaları”, Ekonomi Yayınları, İzmir.
  • Yardımcıoğlu, Mahmut ve Hilal Kocamaz ve Özlem Özer (2012) “Lojistik Yönetiminde Taşıma Sistemleri ve Maliyetleme Yöntemleri, 2. Bölgesel Sorunlar ve Türkiye Sempozyumu”.