COVİD-19 SÜRECİNDE MESLEK MENSUPLARININ YAŞADIĞI ZORLUKLAR: NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Türkiye’de Covid-19 süreciyle birlikte işletmeler için başlayan zorlu süreç devlet tarafından bazı destekler sağlanarak aşılmaya çalışılmıştır. Sağlanan desteklerin mükellefler tarafından anlaşılması, uygulanması ve takibi konusunda en önemli görev ise meslek mensuplarına düşmüştür. Bu çalışmada Covid-19 sürecinde meslek mensuplarının yaşadıkları sıkıntıların çalışma hayatlarına, sosyal yaşamlarına ve aile ilişkilerine etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında Uşak ilinde bağımsız olarak kendi mali müşavirlik bürolarında faaliyette bulunan iki kadın, dört erkek olmak üzere altı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) ile yarı-yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Çalışma sonucunda meslek mensuplarının bu süreçte iş yüklerinde önemli bir artış meydana geldiği, mevzuat karmaşası nedeniyle yaşadıkları belirsizlikler, sağlık konusundaki endişeleri ve gelir kaybından kaynaklanan büyük stres yaşadıkları ortaya çıkmıştır. 

CHALLENGES FACED BY PROFESSIONALS IN THE COVID-19 PROCESS: A QUALITATIVE RESEARCH

The difficult period that started for businesses with the Covid-19 process in Turkey has been tried to overcome by providing some support by the state. The most important task regarding the understanding, implementation and follow-up of the supports provided to taxpayers belongs to the members of the profession. In this study, it is aimed to reveal the effects of the problems experienced by the members of the profession during the Covid-19 process on their working life, social life and family relations. Within the scope of the study, semi-structured in-depth interviews were conducted with six Certified Public Accountants (CPA), two women and four men, who work independently in their own financial advisory offices in Uşak. As a result of the study, in this process it was revealed that there was a significant increase in the workload of the members of the profession, also they experience great stress due to the uncertainties because of the confusion of legislation, their concerns about health and the loss of income.

___

  • Bişgin, A., Ünlüer, S. ve Üyümez, M. E. (2020). Muhasebe meslek mensupları ile mükelleflerin beklentileri ve sorunları: Nitel bir çalışma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 15 (2), 625-648.
  • Deran, A., Erduru, İ. ve Keleş, D. (2016). Muhasebe meslek mensuplarının mesleki sorunları ve meslek odalarından beklentilerinin demografik özellikler ve faaliyet gösterilen ekonomik çevre açısından değerlendirilmesi: Ordu örneği. Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 16 (32), 84-109.
  • Elçin, R., Gerekan B. ve Usta M. (2018). E-Fatura, E-Defter ve E-Arşiv uygulamalarına geçiş sürecinde yaşanan sorunlar: Serbest muhasebeci mali müşavirler üzerine bir araştırma. Mali Çözüm Dergisi, Mart 2018, 13-42.
  • Garip, O. ve Karasioğlu, F. (2019). E-Muhasebe uygulamaları kapsamında güncel sorunlar ve çözüm önerileri: Karaman’da bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 22 (2), 433-446.
  • Gündüz, M. ve Özen, E. (2016). Muhasebe meslek mensuplarının sorunları ve mesleki memnuniyetlerinin analizi: Uşak ili örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 70, 67-90.
  • Tuğay, O. ve Tekşen, D. (2014). Muhasebe meslek mensuplarının sorunları: Burdur ilinde bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19 (1), 223-232.
  • Yerlikaya G. K. (2012). Türk vergi hukukunda mücbir sebep halinin dava ve temyiz süresini durdurup durmayacağı dorunu. Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 1 (1), 43-56.
Muhasebe ve Denetime Bakış-Cover
  • ISSN: 1307-6639
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: TÜRMOB
Sayıdaki Diğer Makaleler

COVID-19 PANDEMİ DÖNEMİNDE TÜRKİYE’DE FAALİYET GÖSTEREN BANKALARININ BAŞARI SIRALAMASINDAKİ DEĞİŞİMİN FİNANSAL GÖSTERGELER ÜZERİNDEN TOPSİS YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Gürol BALOĞLU

TMS 1 FİNANSAL TABLOLARIN SUNULUŞU STANDARDINA UYUM DERECELERİNİN BORSA ISTANBUL (BİST)’DA İNCELENMESİ

Neslihan ALTUNEL, Faruk Ziya FIRAT

YENİ KORONAVİRÜS, COVID-19 VE BAĞIMSIZ DENETİME ETKİLERİ

Osman Nuri ŞAHİN

TFRS 9 ve BDDK DÜZENLEMELERİNİN BANKALARIN KREDİ KARŞILIKLIĞI AYIRMADAKİ ETKİLERİNİN ANALİZİ

Asuman ERBEN YAVUZ, Adalet HAZAR, Şenol BABUŞCU

DENETÇİ RAPORLARINDA KİLİT DENETİM KONULARININ BİLDİRİLMESİ: BORSA İSTANBUL (BİST) İNŞAAT ENDEKSİ İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Dursun KELEŞ

DENETİM KALİTESİ KONUSUNDA SSCI KAPSAMINDAKİ DERGİLERDE YAYIMLANMIŞ MAKALELER İLE TÜRKİYE’DE YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN BİBLİYOMETRİK AÇIDAN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ

Ahmet Vecdi CAN, Erol GEÇİCİ

TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI KAPSAMINDA KARBON EMİSYONLARININ MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

Aylin POROY ARSOY, Seval KARDEŞ SELİMOĞLU, Tuba BORA KILINÇARSLAN

BIST OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE LİSTELENEN ŞİRKETLERİN FİNANSAL PERFORMANSLARININ ENDÜSTRİ 4.0 VE COVID 19 KAPSAMINDA COPRAS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ

Ali KABLAN, Beyhan MARŞAP

ÇEVRESEL, SOSYAL VE KURUMSAL YÖNETİM PERFORMANSININ FİNANSAL BAŞARISIZLIK ÜZERİNE ETKİSİ

Eylül ÖZDARAK, Volkan DEMİR

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ MUHASEBE VE BAĞIMSIZ DENETİM STANDARTLARINA YÖNELİK EĞİTİM İHTİYACI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Erkan Alper TÜRKOĞLU, Mehmet ÖZBİRECİKLİ, Zafer SAYAR