Alman mevzuatına göre anonim şirketlerde denetleme kurulu ve denetim komitesi: Türk mevzuatı ile bir karşılaştırma

Sirketlerin yönetim, risk yönetimi ve iç kontrol sistemlerinin etkin bir sekilde gözetiminin önemi son yıllarda yasanan büyük sirket iflasları ile daha da artmıstır. Anonim sirketlerde bu sistemlerin gözetimi, denetleme kurulu ve/veya denetim komiteleri aracılıgıyla yapılmaktadır. Çalısmada, Alman mevzuatına göre denetleme kurulu ve denetim komitesi anlatılmıs ve Alman mevzuatındaki hükümlerle Türk mevzuatındaki hükümler karsılastırılmıstır. Çalısmanın amacı, Almanya’daki uygulamanın tanıtılmasıyla Türkiye’deki uygulamaların etkinliginin artırılmasına katkı saglamaktır.

Supervisory boards and audit committees in public companies according to German regulations: A comparison with Turkish regulations

Recent company failures have raised the importance of effective monitoring of the companies’ management, risk management and internal control systems. The monitoring function is carried out by supervisory boards and/or audit committees in public companies. In this study, the supervisory boards and audit committees according to German regulations are explained and compared with the Turkish regulations. The aim of this study is to contribute to the practices in Turkey by introducing the German system.

___

Ayboga, Hanifi, 2002. Anonim Sirket Organlarının Muhasebeye Yönelik Görevleri ve Sorumlulukları. Mali Çözüm Dergisi 58, s. 83-94.

Cömert, Nuran, 2008. Türk Ticaret Kanunu Tasarısı Kapsamında Iç Denetim ve Iç Kontrol. Iç Denetim Dergisi 21 (Kıs), s. 24-27.

Erchinger, Holger ve Melcher, Winfried, 2009. Neuerungen im Hinblick auf die Abschlussprüfung und die Einrichtung eines Prüfungsausschusses. Der Betrieb 23 (5), 91-99.

Ernst&Young, 2009. Das BilMoG – Auswirkungen auf Bilanzierung und Corporate Governance. stocks&standards Workshop, Deutsche Börse AG, 10. Haziran 2009, Frankfurt a.M.

EU-Kommission, 2005. Empfehlung der Kommission zu den Aufgaben von nicht geschäftsführenden Direktoren / aufsichtsmitgliedern / börsennotierter Gesell-schaften sowie zu den Ausschüssen des Verwaltungs-/ Aufsichtsrats. Nr. 2005/162/EG.

Koprivica, Rasmus, 2010. Die Arbeit von Prüfungsausschüssen in Deutschland. Corporate Governance Forum 1, s. 14-15.

Kurt, Ganite ve Akyüz, Bayram, 2009. Banka Denetim Komitelerinin Görev ve Sorumluluklarını Yerine Getirmedeki Etkinliklerine Yönelik Bir Arastırma. Muhasebe ve Bilim Dünyası Dergisi 11 (4), 233-259.

Melcher, Winfried ve Schaier, Sven. Zur Umsetzung der HGB-Modernisierung durch BilMoG: Einführung und Überblick. Der Betrieb 23 (5), 4-9.

Uyar, Süleyman, 2004. Denetim Komitesi Olusumunu Etkileyen Düzenlemelerin Degerlendirilmesi. Muhasebe ve Denetime Bakıs 12, s. 109-129.

Uzay, Saban, 2006. Denetçilerin Denetiminde Yeni Bir Model Olarak Kamu Gözetim Kurulu ve Türkiye’de Uygulanabilirligi, Muhasebe ve Bilim Dünyası Dergisi 8 (4), s. 175-210.

Warncke, Markus, 2005. Prüfungsausschuss und Corporate Governance: Einrichtung, Organisation und Überwachungsaufgabe. Berlin: Erich Schmidt Verlag.

Alman Hisse Senedi Kanunu (Aktiengesetz)

Alman Kurumsal Yönetim Ilkeleri (Deutscher Corporate Governance Codex)

Bilanço Hukuku Moderlestirme Kanunu (Bilanzrechtmodernisierungsgesetz)

Sermaye Piyasası Kanunu Seri X No: 22

Türk Ticaret Kanunu

Yeni Türk Ticaret Kanunu