Alacak yönetiminin önem ve rolünün uluslararası finansal raporlama standartları (UFRS) çerçevesinde değerlendirilmesi

Alacak yönetimi; ticari alacakların zamanında ve dogru tutarda tahsil edilebilmesi için yürütülecek çalısmaların bütününü ifade etmektedir. Saglıklı ve etkili bir alacak yönetim sistemi kurmus bir isletme, bu sistem içerisinde alacaklarının vadesi, tahsil edilememe riski, müsteri firma ile ticari iliski içerisine girmenin güvenilirligi gibi pek çok bilgiyi elde etmekte ve sürekli kontrol altında tutmaktadır. Bu bilgiler aynı zamanda Uluslar arası Muhasebe Standartları’nın (UFRS) alacaklara yönelik finansal tablolarda sunulmasını ön gördügü unsurlarla büyük ölçüde örtüsmektedir.

Receivable Management is the total of the activities to pull in cash of the trade receivable timely and complete. Acompany which have a successfull receviable management system can obtain several informations like age of accounts, risk of uncollectible receivables and credibility of customers. This informations are similar to the regulations of IFRS which prescribe disclosure related risk management.

___

Demir, Volkan ”UFRS (TFRS) 7- Finansal Araçlar:Açıklamalar Standardı Kapsamında Finansal Raporlamaya Genel Bakıs”, VII. Türkiye Muhasebe Denetimi Sempozyumu, 26-28 Nisan 2007, Antalya, http://archive.ismmmo. org.tr/docs/...O12/VOLKAN%20DEMIR.ppt,.

Fortune, Fortune 500, 2004: 50 years of the fortune 500 special issue (Vol. 149, No.7). New York: Time Inc., S.20.

Huber, Julia, Ausgewählte Möglichkeiten des Forderungsmanagement, Grin Yayınevi, 2008.

Mısırlıoglu, Ufuk, “Türk_iye Muhasebe Standartları’na Göre Finansal Araçların Muhasebelestirilmesi”, Mali Çözüm Dergisi, Yıl: 2008, Sayı: 86, S. 67.

Neumayr, Renate, “Effiziente Gestaltung des Forderungsmanagement”, Energiewirtschaftliche Tagesfragen, Yıl: 57, Sayı: 12, 2007.

Oltersdoef, Bert, Kreditmanagement unter Einsatz von SAP R/3-Praxisbericht, Bernd Meyer ve Heinz C. Pütz (Edt.), Forderungsmanagement in Unternehmen, 2004, Bonn.

Salek, G. John, Accounts Receivable Management Best Practices, Wiley Yayınları, 2005.

Scheuermann Hans-Dieter ve Helge Meyer, Effizientes Forderungsmanagement durch integrierte Informationssysteme, Bernd Meyer ve Heinz C. Pütz (Edt.), Forderungsmanagement in Unternehmen, 2004, Bonn.

Schmidt, Martin, Herausforderung IFRS 7, Der Schweizer Treuhänder, Sayı: 11, 2007, S. 846.

Sevimli, Abdullah, “Alacak Yönetimi Sürecinde Yasanan Sorunlar 1”, Dünya Gazetesi, 18.06.2009.

Stiefl Jürgen ve Kolja von Westerholt, Wertorientiertes Management, Oldenburg Yayınevi, 2008.

www.ifrs.org

www.sap.com
Muhasebe ve Denetime Bakış-Cover
  • ISSN: 1307-6639
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: TÜRMOB