UFRS Uygulanma Sürecinde Hisse Senedi Piyasa Değeri İle Hisse Başına Kazanç ve Hisse Senedi Defter Değeri Arasındaki İlişki (BİST 50’ye Dayalı Bir Uygulama)

21. Yüzyılın başından beri finansal raporlamanın en önemli kriteri Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarıdır (UFRS). Bu sürecin uygulanması; finansal raporlamanın kalitesini ve karşılaştırılabilirliğini arttırarak, hisse senetlerin değerlerini ve ardından yatırımcıların kararlarını etkilemektedir. Bu araştırmanın amacı UFRS’lerin kabul ve uygulanma etkisinin hisse senedinin piyasa fiyatında yarattığı değişikliklerin istatistiksel gücünü açıklamaktır. Bu araştırmada hisse senedinin defter değeri ve hisse başına kazanç bağımsız değişken ve hisse senedi fiyatı bağımlı değişken olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca istatistik ana kütlesi Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören ve mali olmayan şirketleri kapsamaktadır. Araştırmanın analiz dönemi 19 yıllık (2000-2018) bir inceleme ve aktif olan BİST 50’deki şirketler örneklem kümesi olarak listelenmektedir. Bu doğrultuda, araştırma verileri yıllık olarak (Kesit Veri) toplanıp analize hazırlanmakta ve tümü için en küçük kareler regresyon yöntemi kullanılmaktadır. Araştırmanın analiz döneminde sonuçlar, muhasebe standartlarının ve finansal raporlama standartlarının onaylanıp yayınlanması ve uygulamaya geçmesi araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişkinin artmasını ve regresyonun 2005’ten 2018’e kadar (0.4713) rakamından (0.8740) rakamına doğrudan artmasını göstermektedir.

The Relationship Between Market Value Per Share, Earnings Per Share and Book Value Per Share in IFRS Implementation Process (Evidence from the BIST 50)

Since the beginning of 21st Century, financial reporting has served as the most authoritative criteria of International Financial Reporting Standards (IFRS). The implementation process requires improvement in the quality and comparability of financial reporting and impacts stock value and investors’ decisions. The aim of this study is to determine the statistical power of changes in stock market prices due to the adoption and implementation of IFRS. In this study, book value and earnings per share are defined as independent variables and market value per share is the dependent variable. The statistical subjects of the study included all nonfinancial companies that have been traded in Borsa Istanbul. As the sample set, the research presents a 19-year (2000–2018) review of 24 companies in BIST 50, that are active during the study. Accordingly, data are collected annually (cross-sectional data) and a Least Squares Regression method is applied for analysis. The results reveal that the approval, publication, and implementation of accounting and financial reporting standards increase the relationship between the variables of study and regression increases directly from (0.4713) to (0.8740) from 2005 to 2018.

___

  • Acaravcı, K.S. (2016). Finansal oranlar ve hisse senedi getirisi ilişkisi: Borsa İstanbul üzerine bir uygulama. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 13(5), 263–275.
  • Aktaş, M. (2008). Hisse senedi seçimi ve hisse senedi seçiminde etkili olan finansal oranların belirlenmesine yönelik İMKB şirketleri üzerinde bir uygulama. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, İstanbul.
  • Alkan, B.Ş. (2019). Türkiye muhasebe ve raporlama standartlarının finansal analize etkisi. The Journal of Social Science, 5, 61–79.
  • Aysan, M. (2008). Uluslararası finansal raporlama standartlarına ulusal uyum: Türkiye örneği. Erişim adresi http://journal.mufad.org.tr/attachments/article/272/4.pdf
  • Bartov, S., Goldberg, R. ve Kim, M. (2002). Comparative value relevance among German, US and ınternational accounting standards: A german stock market perspective. Journal of Accounting Auditing and Finance, 20(2), 95–119.
  • Beisland, L.A. ve Knivsfla, K.H. (2009). Have IFRS changed how investors respond to earnings and book values? Retrieved from http://ssrn.com/abstract=1334533.
  • Callao, S., Jarne, J. ve Lainez, J. (2007). Adoption of IFRS in Spain: Effect on the comparability and relevance of financial Reporting.Journal of International Accounting, Auditing and Taxation, 16(2), 148–178.
  • Clarkson, P., Hanna, J.D., Richardson, G.D. ve Thompson, R. (2011). The impact of IFRS adoption on the value relevance of book value and earnings. Journal of Contemporary Accounting and Economics, 7, 1–17.
  • Çukacı, Y.C. (2005). Ekonomik değer olarak bilginin muhasebe, işletmeler ve genel ekonomi açısından değerlendirilmesi. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları, 11–19.
  • Çürük, T. ve Tanyeri, A. (2018). Uluslararası finansal raporlama standartları 10 kapsamında konsolidasyona geçişin firmaların hisse senedi getirisi üzerindeki etkisi. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 77, 45–54.
  • Gaston, S.C., Garcia, C.F., Jarne, J.I.J. ve Gadea, J.I.L. (2010). IFRS adoption in Spain and the United Kingdom: effects on accounting numbers and relevance. Advances in Accounting: Incorporating Advances in International Accounting, 26(2), 304–313.
  • Güvemli, O. ve Güvemli, B. (2015). Türk ticaret kanunlarının Türk muhasebe düşüncesinin gelişmesindeki etkileri. Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi, 8, 26–50.
  • İbiş, C. ve Özkan S. (2006). Uluslararası finansal raporlama standartlarına (UFRS) genel bakış. Mali Çözüm Dergisi, 74 (1), 25–43.
  • Kadri, M.H., Aziz, R.A. ve Mohamed, K.I. (2009). Value relevance of book value and earnings: Evidence from two different financial reporting regimes. Journal of Financial Reporting and Accounting, 7(1), 1–16.
  • Kandimov, S. (2020). The impact of IFRS adaption on the financial ratios of Norwegian public listed companies. Universıty of Oulu, Oulu Business School, Master’s Thesis, Finland.
  • Karapınar, A. (2000). Uluslararası muhasebe standartlarında şirket karı üzerine etki eden alternatif. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Muhasebe Finansman Bilim Dalı, Doktora Tezi, Ankara.
  • Kaya, Y. ve Utku, M. (2019). UFRS’nin Türkiye’deki gelişimi ve UFRS’ye geçişin şirketlerin finansal performansları üzerindeki etkileri. 38. Türkiye Muhasebe Eğitim Sempozyumu, 27–42.
  • Key, K.G. ve Kim, J.Y. (2020). IFRS and accounting quality: Additional evidence from Korea. Journal of International Accounting, Auditing and Taxation, 39, 32–45.
  • Kouser, R. (2011). Relationship of share price with earnings and book value of equity: paramount impact of IFRS adoption in Pakistan. Economic and Finance Review, 1(8), 84–92.
  • Sultanoğlu, B. (2014). UFRS’nin Borsa İstanbul’daki şirketlerin finansal tabloları üzerindeki etkisi: Finansal bilginin ihtiyaca uygunluğu ve finansal tablolar analizi. Başkent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Muhasebe Finansman Bilim Dalı, Doktora Tezi, Ankara.
  • Şen, İ. K. ve Terzi, S. (2013). Uluslararası finansal raporlama standartlarına geçişin özkaynak üzerine etkileri: Borsa İstanbul örneği. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 4, 1–19.
  • Uyar, U. (2015). Finansal raporlama standartlarının piyasa değerini açıklama üzerine etkisi. Pamukkale Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Denizli.
  • Wulandari, E.R. ve Rahman, A.R. (2004). Political patronage, cross-holdings and corporate governance in Indonesia. Governance of East Asian Corporations: Post-Asian Financial Crisis, Palgrave Macmillan, New York.
  • Zencirkıran, S. (2015). Uluslararası muhasebe ve denetim standartlarının ulusal düzeydeki mevzuat ile ilişkisi: Türkiye örneği. Sayıştay Dergisi, 98, 61–74