Muhasebe Alanında 2004-2018 Yılları Arasında Hazırlanmış Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi

Bu çalışmada, 2004-2018 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Muhasebe Bilim Dalında tamamlanmış olan doktora ve yüksek lisans tezleri, bibliyometrik analiz yöntemi kullanılarak, kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Bu bağlamda, bu on beş yılda tamamlanan toplam 106 tez incelenmiştir. Doktora ve yüksek lisans tezlerinin sayıları sırasıyla 43 ve 63’tür. Bu tezlerin bibliyometrik analizi, tez konuları, tez seviyeleri, tez danışmanlarının unvanları, tez sayfalarının sayısı, tez araştırması ile ilgili sektör, tez yazarlarının cinsiyetleri, araştırma yöntemleri ve kullanılan araştırma türleri gibi kriterlere göre yapılmıştır. Sonuçlar finansal muhasebe alanında en çok çalışmanın Uluslararası Finansal Raporlama Standartları üzerine olduğunu göstermiştir. Araştırmanın ilgi çekici bir başka bulgusu ise yüksek lisans tezlerinde en çok vak’a yöntemine başvurulmasıdır.

A Review of Graduate Theses Prepared in the Field of Accounting Between 2004-2018

In this study, PhD and master theses completed between the years of 2004-2018 at Istanbul University Social Science Institute Accounting Department were comprehensively examined by using bibliometric analysis method. As such, a total of 106 theses completed during these fifteen years were investigated. The numbers of PhD and master theses are 43 and 63 respectively. Bibliometric analysis of these theses was made based on criteria, such as subjects of thesis, levels of thesis, title of thesis advisors, number of pages in thesis, sector related to thesis research, genders of the thesis writers, research methods, and research types used. The results revealed that most study in the financial accounting field is on International Financial Reporting Standards. Another finding of this research was that case method was the most widely used in master theses. 

___

  • Altıntaş, T. (2011). Uluslararası muhasebe ve Türkiye’de muhasebe hukuku. Sosyal Bilimler Dergisi, 1, 162–174.
  • Kavut, L., Adiloğlu, B. ve Baloğlu, G. (2017). Türkiye’de iç denetim üzerine yapılan akademik çalışmalar: 2010-2015 analizi. İstanbul: Türkiye İç Denetim Enstitüsü Yayınları.
  • Pekdemir, I., Erdoğan, U., Şen, Y. ve Yeke, S. (2015). “Yönetim ve organizasyon” alanında bir bilim dalında 2004-2015 yılları arasında yönetilmiş lisansüstü tezlerin incelenmesi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Yönetim Dergisi, 26(79), 20–56.
  • Sarı, E. ve Güngör, N. (2018). Türkiye’de katılım bankacılığı alanında hazırlanmış lisansüstü Çalışmalar: Bir literatür incelemesi. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 53(3), 1313–1322.