TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK RAPORLAMASI FARKINDALIK DÜZEYİ*

İşletmeler, sosyal hayat içinde toplumla bir bütün olarak yaşıyor olmanın etkisi ile birer vatandaş gibi sorumluluklar edinmekte ve bu sorumlulukları yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerindeki artışla birlikte işletmeler, vergi avantajı sağlama, belirli hedef kitlelerin değerlendirmelerini etkileme ve daha birçok farklı sebeple bu faaliyetlerini duyurma ihtiyacı hissetmektedirler. Bu durum, kurumsal sosyal sorumluluk raporlama uygulamalarını ortaya çıkarmıştır. Bu raporlar, bir yandan topluma ve paydaşlara tutarlı ve resmi bilgiler sunarken bir yandan da küresel etkileşim içinde olan yatırımcılar, kreditörler ve diğer paydaşlar için güvenilir bilgi kaynakları olmaktadırlar. Bu çalışmada ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan kurumsal sosyal sorumluluk uygulamaları ve kurumsal sosyal sorumluluk raporlarının gelişimi incelenerek, Türk bankacılık sektöründe kurumsal sosyal sorumluluk raporlamasının farkındalığı üzerine bir alan araştırması yapılmıştır.

AWARENESS DEGREE OF CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY REPORTING IN TURKISH BANKING INDUSTRY

Corporations are undertaking responsibilities as if they were citizens and trying to fulfill the requirements of these responsibilities as a result of being an integral part of the society both for themselves and for the sake of society. Upon the rise of Corporate Social Responsibility issues businesses are highly interested in announcing their social responsibility related decisions and applications in order to gain tax advantages, affect the perception of a particular audience or to attain such purposes. All these aims and efforts result in a set of individual or integrated corporate social responsibility reports. These reports are offering reliable information for the society and stakeholders while they are being used as reliable information sources for the firms that are acting as players of a global competition. Major aim of this study is to probe the corporate social responsibility reporting applications of Turkish banking industry by means of a field research while shedding light to the recent developments regarding to the corporate social responsibility reporting issues and its components.

___

  • Aksoy, Ç. 2013. Sürdürülebilirlik Performansının Değerlendirilmesine Yönelik Ölçek Önerisi ve Türkiyede'ki İşletmelerde Uygulaması, Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Başar, A. B., ve M. Başar. 2006. Sosyal Sorumluluk Raporlaması ve Türkiyede'ki Durumu, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi: 213-230.
  • Bausch, L. 2012. Hotel Management Beyond Economic Responsibilities: an Exploratory Research into CSR Views and Practices Among the Hotel Sector in Malta, Yüksek Lisans Tezi, Wageningen University Department of Environmental Science, Wageningen.
  • Boran, Tuğçe. Academia.edu, www.academia.edu (Erişim Tarihi: 12.05.2013).
  • CTR Uluslararası Belgelendirme ve Denetim Ltd. Şti, www.belgelendirme.ctr.com.tr (Erişim Tarihi: 12.08.2013).
  • Koyuncu, N. 2010. Tüketicilerin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kampanyalarına İlişkin Algı ve Katılımında Kampanya Türlerinin Etkisinin İncelenmesine Yönelik Yapılan Pilot Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Öztürk, M.C. 2013. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kavramı ve Gelişimi. Kurumsal Sosyal Sorumluluk içinde, yazan Mesude Canan Öztürk, Torlak Ömer, Mine Ayman, Nuray Tokgöz ve Ebru Özgen, 2-20, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
  • Tıngır, E. 2006. İşletmelerde Sosyal Sorumluluk Faaliyetlerinin Marka Sadakatine Etkileri Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Trang, T.T. 2011. Corporate Social Responsibilty Reporting in Large Listed Vietnamese Companies. Doktora Tezi, Lahti University of Applied Science, Helsinki.
  • Türkiye'de Sosyal Sorumluluk Değerlendirme Raporu, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği, www.unglobalcompact.org (Erişim Tarihi: 08.05.2015).
  • Tütüncü, Ö. 2008. SA 8000 Sosyal Sorumluluk Standardı ile İş Yaşamı Kalitesi Arasındaki İlişki, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi: 169-199.
  • Yıldız, Y. 2012. Küresel İlkeler Sözleşmesi Işığında Türkiye' de Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Yüksel, M. 2009. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kapsamında Derecelendirilmeye Tabi Tutulan İşletmelerin Finansal Göstergeleri Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.
Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: MÖDAV Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı
Sayıdaki Diğer Makaleler

UFRS 9 ve BEKLENEN KREDİ ZARARLARI MODELİ

Müge SALTOĞLU

YÖNETİM HİLELERİNİN DEMOGRAFİK ANALİZİ VE BİR UYGULAMA*

Suat YILDIRIM, Özcan TURGUT

ŞEFFAFLIĞIN SAĞLANMASINDA VE DENETİMİN KALİTESİNİN ARTIRILMASINDA KAMU GÖZETİMİNİN ROLÜ: AVRUPA BİRLİĞİ DÜZENLEMELERİ VE ÜYE ÜLKELERİN UYGULAMALARI*

A R Zafer SAYAR, Muharrem KARATAŞ

FİNANSAL PERFORMANS VE KURUMSAL YÖNETİM DERECELENDİRME NOTLARI: BORSA İSTANBUL KURUMSAL YÖNETİM ENDEKSİ 2013-2014 YILLARI KARŞILAŞTIRMASI?

Ece ERDENER ACAR, Ebru ESENDEMİRLİ

RISK DISCLOSURE: FIRST OVERVIEW IN THE MEXICAN CONTEXT*

Rosalba Martínez HERNÁNDEZ, Xóchitl Ronzón TREJO

TÜRKİYE DENETİM VE GÜVENCE STANDARTLARI KAPSAMINDA İLERİYE YÖNELİK FİNANSAL BİLGİYE İLİŞKİN GÜVENCE RAPORLARININ GDS 3400 AÇISINDAN İNCELENMESİ

Serap YANIK, Can ÖZTÜRK

FORMALİTE VE HİYERARŞİ BAĞLAMINDA TARİHİ VE KÜLTÜREL AÇIDAN HESAP VEREBİLİRLİK VE HESAP SORABİLİRLİK ŞEKİLLERİ

Osman BAYRİ

TÜRKİYE DENETİM VE GÜVENCE STANDARTLARI KAPSAMINDA BİLGİYE İLİŞKİN GÜVENCE RAPORLARININ GDS 3400 AÇISINDAN İNCELENMESİ

Can ÖZTÜRK, S Serap YANIK

TRANSPARENCY AND ACCOUNTABILITY IN THE PUBLIC SECTOR, A CASE OF EFFECTIVE REGULATORY GOVERNANCE FOR FINANCIAL REPORTING IN DEVELOPING ECONOMIES*

Opoku FOFIE

ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ KURUMSAL YÖNETİM ENDEKSİ’NDE YER ALAN HALKA AÇIK ŞİRKETLERDE KULLANILMA DÜZEYİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Başak ATAMAN, Hakan CAVLAK