İŞLETME LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN TÜRKİYE MUHASEBE/FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI HAKKINDAKİ İLGİ DÜZEYLERİ, BEKLENTİLERİ VE FARKINDALIKLARI: BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ

Bu çalışmada Balıkesir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü son sınıf öğrencilerinin Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları konusunda ilgi düzeylerini, beklentilerini ve farkındalıklarını ortaya koymak amacıyla bir anket çalışması yapılmıştır. Yapılan bu çalışmanın sonucunda öğretim türü ve cinsiyet farklılığı ile Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları hakkındaki ilgi düzeyleri ve farkındalıkları açısından anlamlı bir sonuç çıkmazken, TMS ve TFRS dersi alan öğrenciler ile bu dersi almayanlar arasında, TMS ve TFRS dersinin işletme bölümünde zorunlu olarak verilmesini isteyenler ile bu dersin verilmesini istemeyenler arasında TMS ve TFRS hakkındaki ilgi düzeyleri ve farkındalıkları açısından anlamlı bir farklılığın olduğu tespit edilmiştir.

LEVELS OF INTEREST, EXPECTATIONS AND AWARENESS OF BUSINESS ADMINISTRATION UNDERGRADUATE STUDENTS ON TURKISH ACCOUNTING STANDARDS/TURKISH FINANCIAL REPORTING STANDARDS: THE CASE OF BALIKESİR UNIVERSITY, FACULTY OF ECONOMICS AND ADMINISTRATIVE SCIENCES AND AN APPLICATION

In this study, a questionnaire was made in order to determine the levels of interest, expectations and awareness of final year undergraduate students at Balıkesir University Faculty of Economics and Administrative Sciences Department of Business Administration on the subject of Turkish Accounting and Financial Reporting Standards. According to this study, while there is no meaningful difference for education type and sex with regard to knowledge about Turkish Accounting and Financial Reporting Standards, there is meaningful difference for the students who take TAS and TFRS lecture and who don’t, and also the students who wants the lecture to be compulsory and who don’t, with regard to the levels of interest and their awareness.

___

  • Akdoğan, N. 2007. “Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartlarının Uygulanma Süreci: Sorunlar, Çözüm Önerileri”, Mali Çözüm Dergisi İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yayın Organı. 80.
  • Ataman, B. ve H. Akay. 2004. Uluslararası Muhasebe Standartları ve Türkiye’de Uygulama Etkinliğine İlişkin Bir Araştırma, 2. Baskı, Türkmen Kitbevi, İstanbul.
  • Atmaca, M. ve H. Çelenk. 2011. “Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartlarının Finansal Analize Etkilerinin Regresyon Analizi İle Ölçülmesine Yönelik Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 49.
  • Çankaya, F., Z. Şahin ve Z. Yılmaz. 2014. “Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesindeki Öğrenci, Akademisyen ve Uygulayıcıların TMS/TFRS Farkındalıkları ve Görüşleri Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 16(2).
  • Çil Koçyiğit, S., B. L. Elitaş ve M. K. İşgüven. 2016. “Lisans Öğrencilerinin TMS/TFRS Hakkındaki Farkındalıklarına Yönelik Bir Araştırma: Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 8(1).
  • Dalğar, H., İ. Çelik ve M. Mortaş. 2011. “Muhasebe Öğrenimi Gören Öğrencilerin TMS/TFRS Hakkındaki Farkındalıklarına Yönelik Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1.
  • Demirkutlu, Fatma. 2014. “İşletme Lisans Öğrencilerinin Türkiye Muhasebe/Fİnansal Raporlama Standartları Hakkındaki ilgi Düzeyleri, Beklentileri ve Farkındalıkları: Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 16(2).
  • Ercan, İ. ve İ. Kan. 2004. “Ölçeklerde Güvenirlik ve Geçerlik”, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 30.
  • Gökçen, G., B. Ataman, Y. Cebeci ve H. Cavlak. 2015. “Türkiye’de Devlet Üniversitelerinin Lisans Programlarındaki Muhasebe Standartları Eğitimi Üzerine Bir Araştırma”, Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi, 44.
  • Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK), www.kgk.gov.tr (Erişim Tarihi: 10.03.2016).
  • International Financial Reporting Standards (IFRS). www.ifrs.org (Erişim Tarihi: 08.03.2016).
  • Kalaycı, Ş. 2014. SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayın Dağıtım Ltd. Şti., Ankara.
  • Kara, S., M, Tuna ve K. Hitay. 2016. “Üniversitelerde Uluslararası Muhasebe Standartları Eğitimi ve Balıkesir Üniversitesi’nde Bir Araştırma”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 8(1).
  • Kocamaz, H. 2012. “Uluslararası Muhasebe Standartlarının Dünyada ve Türkiye'de Oluşum ve Gelişim Süreci”, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(6).
  • Kurnaz, N. 2012. “Statistical Analysis of the Factors Affecting Accounting Students’ Awareness of the TAS( Turkish Accounting Standards) and TFRS (Turksih Finnacial Reporting Standards)”, British Journal of Science, 4(1).
  • Mısırlıoğlu, İ. U. “UFRS ve BASEL II’nın İşletme Faaliyetleri Üzerindeki Etkileri”, Mali Çözüm Dergisi, 76.
  • Sağlam, N., S. Şengel ve B. Öztürk. 2009. UFRS-UMS Uyumlu TMSTürkiye Muhasebe Standartları Uygulaması, Genişletilmiş Güncelleştirilmiş 3.Baskı, Maliye ve Hukuk Yayınları, Ankara.
  • Şımga-Muğan, C. ve N. Hoşal-Akman. 2004. “Muhasebe Eğitiminde Öğretim ve Öğrenim Yöntemleri ile Ders Başarısı Arasındaki İlişki: Pilot Çalışma”, XXIII. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Muhasebe Enstitüsü, Antalya.
  • Yanık, A., F. Yıldız, E. Kara ve N. Günce. 2013. “Muhasebe Eğitimi Gören Ön Lisans Öğrencilerinin Muhasebe Standartları Hakkındaki Algıları Üzerine Bir Araştırma”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 36.
  • Yıldız, F. ve A. Yanık. 2013. “Yükseköğretimde Öğrenim Gören Öğrencilerin Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları Hakkındaki Algıları: Ampirik Çalışma”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17.
  • Zaif, F. ve Y. Ayanoğlu. 2007. “Muhasebe Eğitiminde Kalitenin Arttırılmasında Ders Programlarının Önemi: Türkiye’de Bir İnceleme”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1.
Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: MÖDAV Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRKİYE VE AVRUPA BİRLİĞİ ÜYESİ ÜLKELERDEN SEÇİLEN BANKALARIN FİNANSAL TABLOLARINDA SUNULAN ULUSLARARASI STANDARTLARI AÇISINDAN İNCELENMESİ

Burcu GÜROL, Nalan AKDOĞAN

MUHASEBE ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALARIN ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ AÇISINDAN ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Nuray DEMİREL ARICI, Rabia AKTAŞ, Sibel KARĞIN

MUHASEBE DERSİ ALAN LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN AHLAKİ OLMAYAN DAVRANIŞLARIN DUYURULMASINA YÖNELİK TUTUMLARI: ORDU ÜNİVERSİTESİ’NDE BİR UYGULAMA

Hakan YAZARKAN, Züleyha YILMAZ

MUHASEBE ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALARIN ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ AÇISINDAN ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ (2011-2015)

Nuray DEMİREL ARICI, Rabia AKTAŞ, Sibel KARĞIN

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİNİN MESLEK ÜNVANLARI, MESLEKTEKİ DENEYİM SÜRELERİ VE EĞİTİM SEVİYELERİNE GÖRE FARKLILIKLARI

Murat ÖZCAN, Erol GEÇİCİ, Mehmet GÜNLÜK

TAM ZAMANINDA ÜRETİM SİSTEMİNİN MUHASEBE BİLGİ SİSTEMİ İLE BÜTÜNLEŞTİRİLMESİ VE BİR MODEL ÖNERİSİ

Adnan SEVİM, Samet BÜLBÜL

MUHASEBE DERSİ ALAN LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN AHLAKİ OLMAYAN DAVRANIŞLARIN DUYURULMASINA YÖNELİK TUTUMLARI: ORDU ÜNİVERSİTESİ'NDE BİR UYGULAMA*

Hakan YAZARKAN, Züleyha YILMAZ

ENTEGRE RAPORLAMA YAKLAŞIMI İÇİN UYGULAMAYA YÖNELİK SİSTEMATİK BİR ÖNERİ

Soner GÖKTEN

STATEJİK KARAR ALMA PERSPEKTİFİNDEN FAALİYET TABANLI MALİYETLEME MODELİ VE ZAMANA DAYALI FAALİYET TABANLI MALİYETLEME MODELİNİN KARŞILAŞTIRILMASINA YÖNELİK AMPİRİK BİR ÇALIŞMA*

Kadir TUTKAVUL, Orhan ELMACI

TÜRKİYE VE AVRUPA BİRLİĞİ ÜYESİ ÜLKELERDEN SEÇİLEN BANKALARIN FİNANSAL TABLOLARINDA SUNULAN MUHASEBE POLİTİKALARININ ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI AÇISINDAN İNCELENMESİ

Burcu GÜROL, Nalan AKDOĞAN