IIRC ÇERÇEVESİ KAPSAMINDA ENTEGRE RAPORLARDAKİ İÇERİK ÖĞELERİNİN TÜRKİYE VE ULUSLARARASI KARŞILAŞTIRILMASI VE ENTEGRE RAPORLARIN DÜZENLENMESİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORLARINDAKİ BİLGİLERİN KULLANIMI

Entegre Düşünce temelinde gerçekleştirilen Entegre Raporlama, kısa, orta ve uzun vadede işletmenin yarattığı değeri, bütünsel ve stratejik bakış açısı ile paydaşlarına aktarabilen yeni bir kurumsal raporlama şeklidir. Entegre raporlama sürecinde hazırlanan entegre raporun amacı, özellikle finansal sermaye sağlayan taraflar ve diğer bütün paydaşlara işletmenin zaman içinde yarattığı değeri kısa, öz ve anlaşılır bir şekilde açıklamaktır. Bu çalışmada, dünyada ve Türkiye’de entegre rapor hazırlayan işletmelerin raporları IIRC Çerçevesindeki “İçerik Öğeleri” kapsamında karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve buna göre Türkiye uygulamalarının uluslararası uygulamalara göre henüz yeterli düzeyde olmadığı, özellikle geleceğe yönelik bilgi sunumunun kısıtlı olduğu ve entegre rapor hazırlayan Türk işletmelerinin sayısının çok az olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmada, sürdürülebilirlik raporlarındaki bilgilerin bir kısmının entegre raporlarda kullanılabileceği fakat birtakım ek yeni bilgilere de ihtiyaç olduğu saptanmışır.

THE EXAMINATION OF INTERNATIONAL AND TURKISH INTEGRATED REPORTS’ CONTENT ELEMENTS WITHIN THE FRAMEWORK OF IIRC AND THE USE OF INFORMATION IN SUSTAINABILITY REPORTS FOR INTEGRATED REPORTING

Integrated Reporting, which is based on Integrated Thinking, is a new form of corporate reporting that an enterprise conveys information about the creation of value in the short, medium and long term to its stakeholders with a holistic and strategic perspective. The purpose of the integrated report is to shortly and briefly explain the value created by the enterprise over time, in particular, to its creditors and all other stakeholders. In this study, the integrated reports of international and Turkish companies that are prepared in accordance with IIRC Framework are examined and analyzed comparatively in terms of “Content Elements”. As a result, Turkish companies’ integrated reporting is found to be insufficient compared to international ones especially in terms of providing information about future and also the number of Turkish companies preparing integrated report is very few. In this study, it is also found that, relevant information from sustainability reports can be used in integrated reports, however some additional information is still needed.

___

  • Abeysekera, I. 2013. “A Template for Integrated Reporting, Emerald Journal of Intellectual Capital”, 14 (2).
  • Aras, G., Özsözgün Çalışkan, A., Esen E. ve Kutlu Furtuna, Ö. 2019. “Türkiye’de Entegre Raporlama: Mevcut Durum, Paydaşların Algı ve Beklentileri”, ACCA, CFGS, KPMG.
  • Aras, G. ve G. U. Sarıoğlu. 2015. “Kurumsal Raporlamada Yeni Dönem: Entegre Raporlama”, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği, Yayın No: T/2015, İstanbul.
  • EY, 2018. “EY’s Excellence in Integrated Reporting Awards”, http://integratedreportingsa.org/ircsa/wp-content/uploads/2017/08/EY-EIR-2017_Final.pdf (Erişim Tarihi: 26.06.2019).
  • Global Reporting Initiative (GRI), 2014. “G4 Sürdürülebilirlik Raporlaması Kılavuzları-Raporlama İlkeleri ve Standart Bildirimler”, https://surdurulebilirlik.garanti.com.tr/media/1059/turkish-g4-part-one.pdf (Erişim Tarihi: 06.06.2019).
  • International Integrated Reporting Council (IIRC), 2011. “Towards Integrated Reporting Communicating Value in The 21st Century”, http://integratedreporting.org/wp-content/uploads/2011/09/IR-Discussion-Paper-2011_spreads.pdf (Erişim Tarihi: 19.06.2019).
  • International Integrated Reporting Council (IIRC), 2013. “International Integrated Reporting Framework”, December 2013, https://integratedreporting.org/wp-content/uploads/2013/12/13- 12-08-THE-INTERNATIONAL-IR-FRAMEWORK-2-1.pdf (Erişim Tarihi: 19.06.2019).
  • Kaya, U., D. Aygün ve Ö. Yazan. 2016. “Yeni Bir Kurumsal Raporlama Yaklaşımı Olarak Entegre Raporlama ve Dünyadaki Uygulama Örnekleri Üzerine Bir Araştırma”, KTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi, 6 (11).
  • Köse E. ve Çetinel, T. 2017. “Kurumsal ve Entegre Raporlama: Bir Araştırma”, Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8.
  • KPMG, 2012. Integrated Reporting, www.kpmg.com (Erişim Tarihi:15.06.2019).
  • Solomon, J. ve Maroun, W. 2012. “Integrated Reporting: The Influence of King III on Social, Ethical and Environmental Reporting”, ACCA.
  • Topçu, M. K. ve Korkmaz, G. 2015. “Entegre Raporlama: Kavramsal Bir İnceleme”, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 30(1).
  • Yüksel, F. ve Aracı, H., 2017. “Entegre Raporlama, Türk İşletmelerinin Entegre Raporlamaya Bakışı Üzerine Bir Araştırma”, Yönetim ve Ekonomi, 24(13).
  • http://www.entegreraporlamatr.org
  • https://integratedreporting.org
  • https://www.bmfbovespa.com.br
Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: MÖDAV Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı
Sayıdaki Diğer Makaleler

MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ İLE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARINA UYGUN HESAP PLANI TASLAĞININ KÂR VEYA ZARAR TABLOSU HESAPLARI AÇISINDAN KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRİLMESİ

Ahmet Cemkut BADEM, Cevdet Yiğit ÖZBEK

IIRC ÇERÇEVESİ KAPSAMINDA ENTEGRE RAPORLARDAKİ İÇERİK ÖĞELERİNİN TÜRKİYE VE ULUSLARARASI KARŞILAŞTIRILMASI VE ENTEGRE RAPORLARIN DÜZENLENMESİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORLARINDAKİ BİLGİLERİN KULLANIMI

Banu SULTANOĞLU, Nalan AKDOĞAN

FİNANSAL BAŞARISIZLIK DURUMUNUN ÖNGÖRÜLMESİNDE NAKİT AKIŞ BİLGİLERİNİN ROLÜ

Gülşen ÇAVUŞ, Ayşe Banu BAŞAR

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ RAPORLAMASI: TÜRKİYE’DEKİ İŞLETMELERİN GÖNÜLLÜ KARBON SAYDAMLIK PROJESİ (CDP) AÇIKLAMALARI

Banu SULTANOĞLU, Yıldız ÖZERHAN

MUHASEBE MANİPÜLASYON RİSKİNİN HİLE ÜÇGENİ VE ÖRGÜTSEL İŞLETME STRATEJİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Işık ALTUNAL, Niyazi KURNAZ

DİJİTALLEŞMEYLE BİRLİKTE MUHASEBE EĞİTİMİNİN MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Ersin KURNAZ, Tunga BOZDOĞAN, Ömer Orbay ÇETİN, İsmail TEKBAŞ

ENTEGRE RAPORLAMA İLKELERİNİN FİNANSAL PERFORMANSA ETKİSİ: BİST BANKA ENDEKSİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Filiz YÜKSEL, Cevdet A. KAYALI

ROBINSON MUHASEBESİ VE HOMO ECONOMICUS

İlker KIYMETLİ ŞEN, R. Şebnem YAŞAR

DENETİM KOMİTESİ ÖZELLİKLERİNİN FİNANSAL RAPORLAMA ZAMANLILIĞINA ETKİSİ: BİST’TE BİR UYGULAMA

Gökhan ÖZER, Abdullah Kürşat MERTER

ENTEGRE RAPORLAMA VE YEREL YÖNETİMLERDE UYGULANABİLİRLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Ayşenur ALTINAY, Beyhan MARŞAP, Bilge Leyli DEMİREL