EDMUND BURKE’DE MÜLKİYET ve HÜKÜMET

Burke’ün siyaset kuramında mülkiyetin korunması, sivil toplum hedefleri arasında yukarıda sıralanır. Bazen bundan tek veya asıl hedef olarak bahseder. Yine kimi zaman da bu, çok genel kavramlarla belirttiği geniş hedefler sıralamasında biriciktir. Bundan dolayı, uğruna sivil toplumun var olduğu amaçlar üzerine görüşlerinde, belirsiz belki tutarsız olma izlenimi verir. Buna şaşırmamız gerekmez. Çünkü bu konu hakkında söylediği şey, bir tez biçiminde asla dile getirilmemiştir. Burke’ün sözleri, her zaman belirli siyasî sorunlar üzerine yazıları yoluyla söylenmiştir. Dolayısıyla, toplum ve hükümet amaçları üzerine açıklamaları, tamamen işlenmiş olmaksızın, o sorunlarla ilgilidir. Burke’ün mülkiyeti, toplumsal ve siyasî yaşamın başka amaçları ile nasıl ilişkilendirdiği, onun bütünüyle açık yaptığı bir sorun değildir. Bunu belirginleştirmenin herhangi bir çabası, sonuç olarak, farklı açıklama ve sözleri, bir mozaik oluşturmak üzere birlikte yerleştirmek girişimidir. Bunun sonucu da, Burke’ün düşüncesinde temel oluşturan birliğin keşfi yerine, o düşünceye bir kalıp dayatmak olur. Fakat bu riski, Burke’ü sadece ısmarlanan amaç ve vesilelerle konuşan özensiz bir yazar yapmadan, almak zorundayız.
Anahtar Kelimeler:

Edmund Burke, Mülkiyet, Hükümet

___

  • The Correspondence of Edmund Burke, Ed. Thomas W. Copeland, 10 vols. Cambridge, Cambridge University Press; Chicago, The University of Chigago Press, 1958-1978.
  • Correspondence of the Right Honourable Edmund Burke, Ed. Charles William, Earl Fitzwilliam, and Sir Richard Bourke, 4 vols. London, Francis & John Rivington, 1844.
  • The Parliamentary History of England from the Earliest Period to the Year 1803, Ed. William Cobbett, 36 vols. London, Longmans, Hurst, Rees, etc., 1806-1820.
  • The Works of the Right Honourable Edmund Burke, 16 vols. London, F. C. & J. Rivington, 1808-1827.
  • The Writings and Speeches of Edmund Burke, Ed. Paul Langford, 9 vols. to date, Oxford, Clarendon, 1981-. [Metinde W & S 2: 230 şeklinde kısaltılmış-tır+.
  • Curtis, Edmund, A History of Ireland, 6th ed. London, Methuen, New York, Barnes & Noble, 1961.