ORMAN ÜRÜNLERİ SANAYİİ VE DÖNER SERMAYE

Günümüzdeki döner sermayeli işletmelerde isabetli kararlara ulaşmada yöntem faktörlerinin de hesaba katılması gerektiği kabul edilmektedir. Bununla beraber, özellikle değişir sermaye alanında verilecek önemli kararlar ve bu tür kararların verilmesinde matematiksel tekniklerden yararlanmak bugün ve ilerisi için kaçınılmaz hale gelmiştir. Döner sermaye seviyesinin hangi faktörlerle değiştiği ve bu değişmelerin ne miktarlarda olacağı açıklanmıştır. Ayrıca yöntemin esasıyla belirtilen tekniklerin ışığı altında Trabzon Anadolu Teknik, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Döner Sermaye İşletmesinin belli bir dönemde üretilen belli bir mamul ve mamul grubunun maliyetleriyle piyasa fiyatlı maliyetler ayrı olarak hesaplanmıştır. Sonuç kısmında işletmenin sermaye ihtiyacı ve verimlilik amaçlarına uygun maliyet unsurlarının işlere ve mamul partilerine göre toplanmasına ve dağıtılmasına ağırlık vererek her işin ayrı bir üretim spesifikasyonunu temsil etmesini sağlayabileceği düşünülmektedir.

FOREST PRODUCTS INDUSTRY AND REVOLVING FUNDS

This Today it is accepted that the factors of methods should be added into accounts to have very appropriate conclusions in the establishmentswith  revolving  funds. Therefore, especially, today it is unavoidable the important decisions in the field of thesliding capital And to utilize mathematics technics to have such kind of decisions. İt is commented on which factors change the level of the revolving funds and these changing should be in what quantities besides, in the light of the techniques which are determined by the method’s principals, it is calculated the costs of a product or a group of products which are produced in a certain period and the costs with market prices, separately. In the conclusion section; it is considered that each work could show a different production specifications concentration on being gathered according tote works and products assignments and delivered of the cost’s elements which are appropriate for the lıquidity and productivity aims of establishment. of finished products and packaging materials are made.

___

  • Coşkun,G. Devlet Bütçesi, 6.b., Ankara: Turhan Kitabevi, 2000, s.2.
  • SAĞLAM, Hüseyin, Performansa Dayalı Döner Sermaye Prim Sistemi ve Sağlık Ocaklarında Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, 2006, 56 S.
  • Türkhan ,S. Kamu Kesiminde Döner Sermaye İşletmelerinin Yeri Ve Önemi , Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Maliye Anabilim Dalı Mali , Hukuk Programı Yüksek Lisans Tezi, 2009,141 S.
  • Resmi Gazete, 01/05/2007 Tarih, Sayı: 26509, Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği, Madde 3.
  • KARACAN, S, Döner Sermaye İşletmelerinde Muhasebe Düzeni ve Bir Uygulama, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 1996, 118 s..
  • Kaya,Y. Döner Sermaye işletmelerinde Muhasebe Uygulamalarının Değerlendirilmesi ve Üniversite Döner Sermaye İşletmesinde Bir Uygulama ,Z.K.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı ,Yüksek Lisans Tezi, 2004 189 s.
  • Özsel, H. Performansa Dayalı Döner Sermaye Sistemi ve Ofansif Tıp ,İzmir Üniversitesi , Sosyal Bilimler Enstitüsü,Yüksek Lisans Tezi ,2015,217 s.
  • KÖROĞLU,B. Döner sermaye işletmelerinde tek düzen muhasebe sisteminin uygulanması, İstanbul Kültür Üniversitesi , Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı ,2011,173 s.
  • Aytekin, H. Döner Sermayeli Teknik Ve Endüstri Meslek Liselerinde Ergonomik Ürün Tasarımının Uyulanabilirliği,Gazi Üniversitesi , Fen Bilimleri Enstitüsü,Makine Mühendisliği ABD, 1997,130 s.
  • KÜÇÜKİNANÇ, L. Teknik Ve Endüstri Meslek Liseleri Döner Sermaye Işletmelerinde Stoksuz Üretim Sistemlerinin Uygulanabilirliği Ve Etkinliği, Gazi Üniversitesi,/ Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Müh. ABD,1997,138 s.
  • MAYA, İ.Ç. Teknik Lise Müdürlerinin Döner Sermaye Işlerinin Yönetiminde Karşılaştıkları Riskler Ve Yönetme Yöntemleri,Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü , Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı,Doktora Tezi,2008,222 s.
  • Çelebi,İ. Meslek yüksekokulları döner sermaye işletmelerinde bütçeleme, denetim ve maliyet-fayda analizinin uygulanabilirliği, Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Meslek Yüksekokulu`nda bir uygulama, Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı,Yüksek Lisans Tezi, Dalı2000,143 s.
  • Şenol,A.Meslek Liseleri Döner Sermaye Işletmelerinde Hukuki Yapı Vergilendirme Ve Muhasebe Işlemleri,Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü ,Yüksek Lisans Tezi 1999,98 s.