“THE CROWN” DİZİSİ KRALİÇE II. ELİZABETH KARAKTERİ KOSTÜMLERİNİN GÖSTERGEBİLİMSEL ANALİZİ

Günümüz toplumlarında insanlar, toplumlar ve devletler düşüncelerini, siyasi görüşlerini ve resmi ideolojilerini dışa aktarırken değişik göstergeleri kullanmaktadırlar. İnternet ve televizyon dizileri ise göstergelerle gönderilen mesajların iletiminde önemli bir rol oynamaktadır. Bu bakımdan diziler yolu ile olağanüstü bir etkileme gücü de oluşturulmaktadır. Devlet başkanları veya üst düzey yöneticiler halkı yönlendirmek için çeşitli iletişim araçlarını kullanarak algı sürecini yönetebilmektedirler. Toplumu yönetenler, yönetilenleri, yöneten erkin istediği konularda ve yönetimin istediği oranda bilgilendirme, tutumlarını etkileme, algı oluşturma, beklentilerini yönetme ve ikna etmeyi amaçlayarak çeşitli formlarda medyayı kullanabilmektedirler. Bu amaçları gerçekleştirmek için özel olarak hazırlanmış dizilerde; konu, imaj, negatif ve pozitif içerik, korku, sevinç, kahramanlık, cesaret ve vatanseverlik gibi duygusal formlar kullanılmaktadır. Son yıllarda yoğun olarak izlenilen bu dizilerden birisi de, “Kraliçe II. Elizabeth” in yaşamaını anlatan “The Crown” dizisidir. Kraliyet ailesi ve özellikle Kraliçe II. Elizabeth hem siyasi hem de popüler bir figürdür. Öte yandan II. Elizabeth, sevilen ve yakından takip edilen bir kişiliktir. Bu bakımdan kıyafet ve davranışları ile topluma verdiği mesajlar yakından takip edilmektedir. Bu çalışmada, Peter Morgan tarafından hazırlanan Left Bank ve Netfilix için Sony Pictures Television tarafından üretilen “The Crown” dizisinde, gerçek tarihi bir karakter olarak başrol olan “Kraliçe II. Elizabeth” karakterinin kıyafetleri üzerine göstegebilimsel bir analiz amaçlanmıştır. “The Crown” dizisi üst bir gösterge olmakla birlikte bu gösterge içinde “Kraliçe II. Elizabeth” karakterinin kıyafetlerindeki anlam kodları üzerine odaklanmış bir okuma gerçekleştirilmeye çalışılmıştır.

SEMİOTİC ANALYSİS OF COSTUMES OF QUEEN ELİZABETH II OF “THE CROWN” SERİAL

Today, people, societies, and states use different indicators when they express their thougths, political visions and official ideologies. Internet and tv serials play significant roles in transporting messages sent by indicators. Thus, an incredible infuensial power is established through these serials. Presidents or high level administrators manage perception process to oriente people by using various means of mas communication. Public administrators are able to use media in different ways for convincing and informing people at the rate and topics that ruling power wants, by targetting to affect their attitudes, to establish perceptions, and to manage thier expectations, to catch these targets in particularly designed serials, emotional forms such as subject, image, negative and positive content, horror, joy, heroism, bravery, and patriotism. One of such serials that recently followed densly is “The Crown” expressing the life of “Quin Elizabeth II”. Kingdom family and particularly Quin Elizabeth II is both political and popular figure. On the other hand, Quin Elizabeth II is a beloved and followed character. Therefore, her messages given to people by her clothes and behaviors are closely followed. In this study, a semiotic analysis on costumes of “Quine Elizabeth II” as a real historical character and prime role in the serial of “The Crown” prepare by Peter Morgan for Left Bank and Netflix and produced by Sony Pictures, is aimed. Although “The Crown” serial an upper indicator, within this indicator, meaning codes have been focused on costumes of “Quine Elizabeth II” character and tried to realize a reading.

___

  • Referans1 Aktulum, K. (2019a) . Metinsel Türsellik Ve Moda Metinlerarasılık – Giysilerarasılık – Üstgiysisellik. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, 21(21), 1-37.
  • Referans2 Aktulum, K. (2019b). Moda Ve Metinlerarasılık I: Roland Barthes’ın Moda Dizgesi,Https://Www.Researchgate.Net/Publication/332100352_ROLAND_BARTHE S_VE_MODA_DIZGESI (Erişim: 12.06.2021)
  • Referans3 Armaoğlu, F. (1999). 20'inci Yüzyıl Siyasi Tarihi 1914-1995. İstanbul: Alkim Yayınevi.
  • Referans4 Atan, N. (2008). Tilki İle Yılan Metninin Göstergebilimsel Çözümlemesi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,21 (2), 221-245.
  • Referans5 Barthes, R. (1967). Systeme De La Moda. Éditions Du Seuil, 1967 Et Novembre 2002 Pour La Présente Édition Tirée Des Euvres Complètes II.
  • Referans6 Baykara, M. (2011, Nisan 28). İngiltere’de Kraliyeti Ayakta Tutan Nedir? BBC News. https://www.bbc.com/turkce/haberler_/2011/04/1104 28royalty_analysis
  • Referans7 Birleşik Krallık Tarihi. (2020, Aralık 3). In Wikipedia. https://tr.wikipedia.org/wiki/Birle%C5%9Fik_Krall%C4%B1k_tarihİ
  • Referans8 Brigham, L. C. (1994). The Postmodern Semiotics Of Promethe-Us Unbound. Studies İn Romanticism, 33 (1), 31-56.
  • Referans9 Burunsuz, M. (2007). Semiyolojik Açıdan Soyut Resimde İmge. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Referans10 Daldal, İ. (2020). Kraliçe Viktorya Dönemi Giysilerinin Günümüz Kadın Modasına Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Işık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
  • Referans11 Doel, M. A. (1996). Postmodern Semiotics: Material Culture And The Forms Of Postmodern Life By M. Gottdiener. Tran-Sactions Of The Institute Of British Geographers, 21 (1), 310-312.
  • Referans12 Dunbar-Hall, P. (1991). Semiotics As A Method For The Study Of Popular Music. International Review Of The Aesthetics And Soci-Ology Of Music, 22 (2), 127-132.
  • Referans13 Fogg, M. (2014). Modanın Tüm Öyküsü. (E. Gözgü, Çev.). İstanbul: Hayalperest Yayınevi.
  • Referans14 Göçmen, P. (2006). Sanat Eseri Kullanılan Reklamların Gösterge-Bilimsel Açıdan İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara
  • Referans15 Grant, M. J. (2003). Experimental Music Semiotics. Interna-Tional Review Of The Aesthetics And Sociology Of Music, 34 (2), 173-191.
  • Referans16 Guiraud, P. (1994). Göstegebilim. Ankara: İmge Kitabevi.
  • Referans17 Hancı, H. (2008). Göstergebilimin Grafik Tasarım Dersi Alan Öğ-Renciler Üzerindeki Etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Referans18 İmançer, D. Ve Özel, Z. (1999). Göstergebilimsel Çözümleme Ve Pirelli Örneği. Sinemasal Dergisi, 2, 7-20.
  • Referans19 İnal, A. (2003). Roland Barthes: Bir Avant-Garde Yazarı. İletişim Araştırmaları, 1(1), 9-38.
  • Referans20 Kıran, Z. Ve Kıran, A. (1996). Dilbilime Giriş. İstanbul: Seçkin Yayınları.
  • Referans21 Kırdemir, İ. (2018, Kasım 22). İngiliz Kraliyet Ailesi'nin Bilinmeyen Tuhaf Kuralları. Vogue https://vogue.com.tr/haber/ingiliz-kraliyet-ailesinin-bilinmeyen-tuhaf-kurallari
  • Referans22 List of The Crown Episodes (2021). In Wikipedia. https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_The_Crown_episodes
  • Referans23 Martı, C. C. (2020, Temmuz 7). Kraliçe Elizabeth: Dünyanın En Zengin Ve En Yaşlı Hükümdarının Etkileyici Hayat Hikayesi. Listelist Özel. https://listelist.com/kralice-elizabeth-hayati/
  • Referans24 Menkes, S. (2016, Ağustos 02). Kraliçe Elizabeth'in İhtişamlı Gardırobuna Yakın Markaj. Vogue. https://vogue.com.tr/haber/kralice-elizabethin-ihtisamli-gardirobuna-yakin-markaj
  • Referans25 Oggusto (2020, Kasım 13). Kraliçe II. Elizabeth’in Hayatı, Stili, Mücevherleri. Oggusto. https://www.oggusto.com/lifestyle/kralice-ii-elizabethin-hayati-stili-ve-mucevherleri
  • Referans26 Özcan, E. (2007). Göstergebilimsel Açıdan Reklam Dilinin Tüketim Toplumuna Etkileri. Yayımlanmamış Yükseklisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Referans27 Özdemir, H. (2017). Büyük Britanya Ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığında Ulus Devletin Oluşumu Ve Sorunları Üzerine Bir Değerlendirme. İnönü Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 6, Sayı 2.
  • Referans28 Özmutlu, A. (2009). Grafik Tasarım Atölye Derslerinde Afiş Ko-Nusunun Uygulama Ve Çözümleme Süreçlerinde Göstergebilimsel Çözümleme Yönteminin Kullanımı. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Samsun
  • Referans29 Rıfat, M. (1996). Göstergebilimcinin Kitabı. İstanbul: Düzlem Yayınları.
  • Referans30 Rothfield, L. (1985). From Semiotic To Discursive İntertextua-Lity: The Case Of Madame Bovary. Novel:A Forum On Fiction, 19 (1), 57-81.
  • Referans31 Sezen, E. (2007). Plastik Sanatlarda İmgeye Öznel Yaklaşımlar.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, İzmir.
  • Referans32 Sony Pictures Television (2016 – Mevcut). The Crown Netflix Dizisi. Netflix. https://Netflixdizisi.Com/The-Crown/
  • Referans33 Tanyer, S. Ve Alp, K.Ö. (2020). II. Dünya Savaşı Dönemi Vogue Dergi Kapaklarındaki Kadın İmgesi Ve Giyim Anlayışı Üzerine Göstergebilimsel Bir Çözümleme. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi, Cilt: 13, Sayı: 32, 1539-1557.
  • Referans34 Türkcan, B. (2013). Çocuk Resimlerinin Analizinde Göstergebilimsel Bir Yaklaşım. Kuram Ve Uygulamada Eğitim Bilimleri - Educational Sciences: Theory & Practice - 13(1) S. 585-607. Eğitim Danışmanlığı Ve Araştırmaları İletişim Hizmetleri Tic. Ltd. Şti. Www.Edam.Com.Tr/Kuyeb).
  • Referans35 Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı (2011). Birleşik Krallık’ın Siyasi Görünümü. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sitesi. https://www.mfa.gov.tr/ingiltere-siyasi-gorunumu.tr.mfa
  • Referans36 Yazıcı, S. (2007). Göstergebilim Ve Bir Uygulama: Kulenin Anahtarı. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk ÜniverSitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.