Tekerlemeli ve sözlü oyunların kktc'deki okul öncesi çocukların Türkçe dil becerilerine kazanımları

Çocuğun kendini doğal olarak ifade edebildiği bir ortam olan oyunun geliştirici, eğitici, psiko-sosyal uyum sağlayıcı ve tedavi edici işlevleri olduğu bilinmektedir. Çocuğun kişilik yapısının gelişimi, diğer kişilerle ilişkilerinin şekillenmesi, sosyal gelişimi, dilinin mükemmelleşmesi, iletişimi ve etkileşimi oyun sayesinde olmaktadır. Bilhassa tekerlemeli oyunlar çocuğun dil gelişimine ve kazanımlarına önemli katkılar sağlamaktadır. Beklenmedik hayal oyunlarının boşanıvermesiyle şaşırtmak, eğlendirmek, keyiflendirmek için başvurulan bir söz cambazlığı olan tekerlemeler, dildeki hece temizliğini, netliğini kazanmanın en güzel ve zevkli çalışmalarıdır. Bu tür oyunlarla çocuklar, dil becerileri ile ilgili birçok kazanımlar elde etmektedirler. KKTCdeki okul öncesi çocukların, Türkçe dil becerilerinin kazanımlarında sözlü ve tekerlemeli oyunların önemli bir yeri olduğu görülmektedir.

The contributions of tongue twisters and verbal games to the acquisition of Turkish language skills in pre-school children in trnc

Games, which create an enviroment for the child to express himself in a natural way, provide development, theraphy and psycosocial adaptation processes. Children s personality develops, their relationships with peers are shaped, their language skills are developed and their comminication and interaction skills are improved through games. Especially tongue twisters contribute a lot to their language development and acquisition. Tongue twisters are effective ways of achieving clarity in syllable forming and mastery. Children acquire language skills and competence through tongue twisters. It is observed in TRNC as well that tongue twisters and other verbal games have an important place in children s language development.

___

  • AKSAN D. (2003). Dil Şu Büyülü Düzen. Ankara: Bilgi Yayınevi.
  • BINBAŞIOĞLU C. (1982). Eğitim Psikolojisi. (Sekizinci Baskı). Ankara: Binbaşıoğlu Yayınevi.
  • ERDEN, M. AKMAN Y. (1997). Eğitim Psikolojisi. Ankara: Arkadaş Yayınevi.
  • GÜVEN N., BAL S. (2000). Dil Gelişimi ve Eğitimi. İstanbul: Epsilon Yayıncılık
  • GÜZEL, A. (2003). ”Eğitim Fakültelerinde Türkçe Öğretmenliği Bölümünün Kuruluşu ve Hedefleri.” Türklük Bilimi Araştırmaları. S.13-Bahar. Niğde.
  • İSLAMAOĞLU, M. (1979). Kıbrıs Çocuk Oyunları. Lefkoşa: Yarın matbaası
  • MIALARET, G. (1977). Dünyada Okul Öncesi Eğitimi. Ankara: UNESCO Bildiri Kitabı.
  • ÖZDOĞAN, B. (2000). Çocuk ve Oyun. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • TAŞER, S. (2000). Konuşma Eğitimi. (Altıncı Baskı). İstanbul: Papirüs Yayınevi.
  • VYGOTSKY, L. S. (1998) Düşünce ve Dil. (Çev. S. Koray). İstanbul: Toplumsal Dönüşüm Yayınları.
  • YORGANCIOĞLU, O. M. (1997). Kıbrıs Türk Çocuk Oyunları. Lefkoşa: Ada–M Basın Yayın.