ISAAC ROSENBERG’İN ŞİİRLERİNDE ‘GÜN’ İLE ‘GECE’NİN MÜCADELESİ

Isaac Rosenberg, 1918 yılında savaşta öldürülene dek şiirler yazmış ve eskizler çizmiş Yahudi asıllı bir İngiliz şairdir. Bu çalışma, Rosenberg’in Birinci Dünya Savaşından önce yazdığı şiirlere yoğunlaşmaktadır. Toplumsal bir eleştiri olarak şairin Yahudi kökenlerine ve maddi sıkıntılarına göndermede bulunan çalışma, bir savaş şairinin yaşadığı düş kırıklıkları ve melankolisinin yıkıcı savaş deneyiminden önce de takip edilebileceğini göstermektedir. Çalışma Rosenberg’in ilk şiirlerinde zaman kavramının şiirleştirilmesine odaklanır. Çeşitli şiirler vasıtasıyla şiirlerde zaman kavramının nasıl algılandığının yanı sıra şiirlerin şairin hissettiği yabancılaşmayı rahatlatan bir alan olduğu da çalışmanın konusudur. Şairin tanrıyla olan sorunlu ilişkisi de zaman ile ilintilidir. Neticede Rosenberg şiiri 19.yüzyıl şiirine öykünse de şairin ilk eserlerindeki bu öykünme çok katmanlı savaş şiirlerindeki farklı sese zemin hazırlamıştır. Böylece çalışma Rosenberg şiirindeki temel güç olan melankolinin acı savaş deneyimlerinin çok öncesinde yaşadığı toplumdan kopukluk/yabancılaşma olduğu sonucuna varır.    

___

  • Alpakın Martinez-Caro, Dürrin. “Tradition and Originality in Dante: Some Observations.” Edited by L. Warner, Cultural Horizons/ Kültür Ufukları, Syracuse, NY: Syracuse UP, 2001. 570-575.
  • ---. “The Concept of ‘Carpe Diem vs Death’ Reflected in the Works of Poets from Ancient Egypt, Ancient Greece, Iran, Italy, England, Turkey and Spain,” Edited by Cengiz Ertem, Littera, vol. 12, 2003, 269-283.
  • Banarjee, E. “The Poems of Isaac Rosenberg.” English Studies 89. 6 (1996): 744-745.
  • “Leveler.” Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Online. Encyclopædia Britannica, 2011. 28 May 2011. Web.
  • Parsons, Ian. The Collected Works of Isaac Rosenberg. London: Chatto and Windus, 1984.
  • Roberts, Beth E., “The Female God of Rosenberg: A Muse for Wartime.” English Literature in Transition 39. 3 (1996): 319-332.
  • Rosenberg, Isaac. The Collected Works of Isaac Rosenberg. Ed. Ian Parsons. London: Chatto&Windus, 1984. Silkin, Jon. Out of Battle, The Poetry of the Great War. London and New York: Ark Paperbacks, 1987.