Türkiye’de mobilya ve dekorasyon eğitiminde yazılan lisansüstü tezler üzerine bir araştırma

Mobilya ve dekorasyon eğitimi araştırması; kullanıcıların, üreticilerin, sektörün ve çevrenin gerçek gereksinimlerinin anlaşılmasına ve çözümlenmesine yönelik bilgi toplayarak alana katkı sağlayan bilimsel çalışmadır. Bu araştırmalar mobilya eğitimi, mobilya-insan ilişkisi, kullanılan malzemelerde işlevsellik ve gerekli dayanım özellikleri, alternatif malzeme tasarımı gibi birbirinden farklı, fakat birbirine bağımlı yönlerin sentezlenmesine yönelik araştırmaları konu etmek durumundadır. Bu alanda yazılmış lisansüstü tezler, akademik anlamda mobilya ve dekorasyon eğitimi araştırmalarına önemli katkıda bulunmuştur. 2009 yılında alınan kararla lisans düzeyinde eğitimine son verilen mobilya ve dekorasyon eğitimi, ilerleyen yıllarda enstitü düzeyindeki öğrencilerini mezun ederek bu disiplinde lisansüstü araştırma yapmaya son vermiştir. Bu çalışmada Türkiye’de kuruluşundan bu yana yazılan tüm Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Lisansüstü tezleri incelenmiş ve değerlendirme için doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Tezler izin durumlarına, yazıldığı yıl ve üniversitelere, araştırma yaptığı alan ve konulara göre ele alınmıştır. Bu çalışma kapsamında 186 yüksek lisans, 40 doktora, toplam 226 tez değerlendirilmiştir. Mart 2020 sonrası sisteme yüklenen tezler bu çalışma kapsamında incelenmemiştir.

A research on furniture and decoration education graduate theses written in Turkey

Furniture and decoration education research is a scientific study that contributes to the field by collecting information for understanding and analyzing the real needs of users, manufacturers, industry, and environment. These researches are about the researches on the synthesis of different but interdependent aspects such as furniture education, furniture-human relationship, functionality and required strength properties in the materials used, the alternative material design. Postgraduate theses in this area have contributed significantly to academic research on furniture and decoration education. Furniture and decoration education, which was stopped at the undergraduate level with the decision taken in 2009, has graduated its students at the institute level in the following years and has stopped doing postgraduate research in this discipline. In this study, since its establishment in Turkey postgraduate thesis examined all Furniture and Decoration Education, and the document analysis method was used for evaluation. The thesis is handled according to the permit status, the year in which they were written and the universities, the fields and subjects in which they research. In this study, 186 master's degrees, 40 doctorates, a total of 226 theses were evaluated. Theses uploaded to the system after March 2020 were not examined within the scope of this study.

___

  • Çatlak, Ş., Tekdal, M., Fatih, B. A. Z. (2015), Scratch yazılımı ile programlama öğretiminin durumu: bir doküman inceleme çalışması. Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Dergisi, 4(3).
  • Demirarslan, D. (2017), 19. Yüzyıldan cumhuriyet dönemine Türk mobilya sanatı ve mobilya üretiminin gelişimi. Electronic Turkish Studies, 12(29).
  • Duman, T. (1991), Türkiye’de ortaöğretime öğretmen yetiştirme (tarihi gelişimi). İstanbul, Milli Eğitim Basımevi.
  • Duman, T. (2014), Mesleki ve teknik eğitime öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarının kuruluşu, gelişimi ve kapatılmaları. Eğitim ve Toplum Araştırmaları Dergisi, 1(1), 65-92.
  • Karadağ, E. (2009), Türkiye'de eğitim bilimleri alanında yapılmış doktora tezlerinin tematik ve metodolojik açıdan incelenmesi: bir durum çalışması. (Yayınlanmamış doktora tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Kümbetoğlu, B. (2008), Sosyolojide ve antropolojide niteliksel yöntem ve araştırma. Bağlam Yayıncılık.
  • Küçükerman, Ö., (1998a), Osmanlı imparatorluğunda geleneksel “mekân kimliğinden yeni bir “mobilya” düşüncesine geçiş: Osmanlı İmparatorluğu’nda mobilya. I. Tombak Antika Kültürü Koleksiyon ve Sanat Dergisi, 21, 22-30.
  • Küçükerman, Ö., (1998b), Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye’ye “mobilya” tasarımının değişimi ve “sanayi-i nefise mektebi: 1914–1942 yılları arasında Türkiye’de “asri” mobilya -ııı. Tombak, 23, 3-10.
  • MEB. (1947), T.C. Milli eğitim bakanlığı tebliğler dergisi, erkek teknik öğretmen okulu yönetmeliği, Cilt 9, Sayı 433.
  • MEB. (1962), VII. Milli eğitim şurasının incelemesine sunulan başlıca konular. Ankara, Milli Eğitim Basımevi.
  • Neuman, W. L. (2009), Toplumsal araştırma yöntemleri: nitel ve nicel yaklaşımlar 1. cilt. Yayınodası.
  • Resmi Gazete (1982), 41 Sayılı kanun hükmünde kararname.
  • Resmi Gazete (2009), 15546 Sayılı kararname.
  • Sıdal, C. (1970), Endüstriyel meslek öğretmenlerin yetiştirilmesi, Ankara, Mesleki ve Teknik Öğretim Kitapları, No: 122.
  • Şimşek, H. (2009), Methodical problem in the researches of educational history, Journal of Faculty of Educational Sciences, 42 (1), 33-51.
  • Şumnu, U. (2014). Türkiye’de iç mimarlık ve iç mimarlar (Nurten Unansal röportajı). Ankara: TMMOB İçmimarlar.
  • URL-1: Yüksek öğretim kurumu ulusal tez merkezi, Erişim Adresi: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/. Erişim Tarihi: 18.06.2019.
  • URL-2: İslam ansiklopedisi, Sanayi-i-nefise-mektebi, Erişim Adresi: https://islamansiklopedisi.org.tr/sanayi-i-nefise-mektebi, (20.06.2019).
  • Yıldırım, A., Şimşek, H., (1999), Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri, Ankara.
  • YÖKTEZ. (2020), Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı. Ulusal Tez Merkezi. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ (07.03. 2020).
Mobilya ve Ahşap Malzeme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Bekir Cihad BAL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türkiye'deki İç Mimarlık Firmalarının Ahşap Malzemeleri Kullanımı ve Tercih Düzeyleri

Selim DEĞİRMENTEPE, Mehmet ÇOLAK

Mobilya üretimde kullanılan farklı malzemelerin web madenciliği yöntemleri ile değerlendirilmesi

Eser SÖZEN, Timuçin BARDAK

Anadolu kestanesi (Castenia sativa Mill.) ağaç türünün CNC ile işlenmesinde yüzey pürüzlülüğünün işleme parametreleri ile ilişkisi

Oruç ARAS, Sait Dündar SOFUOĞLU

Cam elyaf file ile güçlendirilen tabakalı kaplama kerestenin (TKK) bazı mekanik özellikleri üzerine bir araştırma

Bekir Cihad BAL

Türk ahşap konut örneği Nemlioğlu Konağı’nın mekanik direnç özelliklerinin tahribatsız test teknikleriyle incelenmesi

Engin Derya GEZER, Cenk DEMİRKIR, Turgay ÖZDEMİR

Çalışanların örgütsel güven algılarının işten ayrılma niyeti ve örgütsel özdeşleşme üzerine etkisi: Trabzon kereste ve mobilya işletmeleri örneği

Nadir ERSEN, Öner KARAYİĞİT, Bahadir Cagri BAYRAM, İlker AKYÜZ

3B yazıcı kullanılarak odun-PLA kompozit filamentinden mobilya bağlantı elemanlarının yazdırılması ve katman kalınlıklarının mekanik özelliklere etkisinin incelenmesi

Nasır NARLIOĞLU

Türkiye’de yetişen bazı ağaç türlerine ait odunlarda shore D sertlik değerleri üzerine ısıl işlemin etkisi

Mutlu TÜRK, Ümit AYATA

UV kürlenmeli vernik uygulanmış sedir odununun yapay yaşlandırma uygulaması sonrasında bazı yüzey özelliklerinin belirlenmesi

Ümit AYATA, Nevzat ÇAKICIER, Levent GÜRLEYEN

Türkiye’de mobilya ve dekorasyon eğitiminde yazılan lisansüstü tezler üzerine bir araştırma

Gözde ZENGİN