Ulaşım Aktarma Merkezlerinde Akıllı Kent Mobilyaları

Günümüzde farklı toplu taşıma türlerinin kesiştiği ulaşım ağırlıklı kent odakları olan aktarma merkezleri kullanıcı sayısı yoğunluğunun yanısıra fiziksel, sosyal ve psikolojik açıdan da yoğun ve karmaşık yapıya sahip mekânlardır. Bu nedenle ulaşım aktarma merkezlerinde her türde kullanıcının çeşitlenen ihtiyaçlarına cevap verecek, algılanabilir, kolay, seri, kesintisiz ve güvenli seyahat koşullarının sağlanmasında kent mobilyalarının rolü önemlidir. Ancak kalabalık insan grupları için toplanma ve dağılma noktası niteliğini taşıyan ulaşım aktarma merkezlerinde kent mobilyalarının uygulamaları incelendiğinde; algılama, konumlandırma, bilgilendirme, yönlendirme gibi mekânsal kullanım konuları açısından yetersiz kaldığı ve bireylerin talepleri ile bütünleşik olmadığı görülmektedir. Dolayısıyla, aktarma merkezlerini kullanan yolcu yoğunluğu ve taleplerindeki artış ihtiyaçların cağımızın akıllı kent mobilyaları ile karşılanmasını gerektirmektedir. Ulaşım aktarma merkezlerindeki akıllı kent mobilyaları kısa süreli ve anlık yolcu ihtiyaçlarını destekleyen sistemlere sahip olup, özellikle bir ulaşım türünden diğerine kolay erişim sağlama ve dolayısıyla seyahat sırasında aktarmaların hızlı şekilde gerçekleşmesine olanak tanıyacak nitelikte olmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı; bireyleri algılayabilen ve enerji üretebilen nitelikleri bulunan akıllı kent mobilyalarını ulaşım aktarma merkezleri örneğinde ortaya koymaktır.

Intelligent City Furniture at Transportation Transfer Center

Today, the transport hub or interchange that make up the transportation focal points of the different types of public transportation are the places that have intensive and complex structure in terms of physical, social and psychological aspects as well as the density of users. Thus, the role of urban furniture is ensuring the travel conditions that can be perceived, easy, serial, uninterrupted and safe to supply the different needs of every kind of users in transfer centers. However, when the applications of the urban furniture are examined in the transfer centers, which are gathering and dispersing points for crowded groups of people, it is seen that urban furniture is inadequate or not integrated with the demands and potentials of the individuals in terms of spatial usage such as perception, positioning, informing and directing. The purpose of the article is; to evaluate urban furniture in terms of, technological, intelligence and renewable energy sources within the framework of transfer center.

___

  • San Francisco Redevelopment Agency., (2009)Transit Center District Plan, Draft for Public Review San Francisco, San FranciscoNacto., (2012), Transit Street Design Guide, http://nacto.org/publication/transit-street-design-guide/JCDecaux., (2012), Intelligent Street Furniture, Award-winning Innovative concepts, Paris