Rafineri Projelerinde Planlamanın Önemi ve Başarılı Bir Planlama İçin Öneriler

Geçtiğimiz yüzyılın başından itibaren projelerin büyüklükleri hızla artarken yapıları da daha karmaşık bir hal almaya başlamıştır. Bu durum projeleri nasıl daha hızlı ve daha verimli yapılabileceği sorusunu beraberinde getirmiştir. Sonuçta proje yönetimi ve planlama kavramlarının önemi gün geçtikçe artmış, CPM ve PERT gibi planlama tekniklerinin geliştirilmesine sebep olmuştur. Günümüzdeki yatırım projelerinde planlama artık vazgeçilmez bir yönetim aracı haline gelmiştir. Yatırımcılar planladıkları yatırımlarının en hızlı şekilde hayata geçmesini beklemektedirler. Taahhüt tarafında ise rekabet artmış ve kaynaklarını en verimli kullanan firmalar bir adım öne geçmişlerdir. Büyük projelerin iş programları binlerce aktiviteyi içeren ve ancak bilgisayar desteği ile yönetilebilen bir noktaya gelmiştir. Bu makalede yatırım projelerinin en karmaşıklarından biri olan rafineri projelerinde planlama çalışmalarının içeriği üzerine genel bir yaklaşım sunulmak istenmiştir. Bugüne kadar edinilen tecrübelerle bu tip projelerin planlama çalışmalarının altyapısının kurulması ve takip detayları hakkında önerilerde bulunulmuştur.

Importance of Planning in Refinery Projects and Recommendations for Successful Planning

Since the beginning of last century, projects were not only rapidly enlarged but also organizations of them became more and more complex. Those changes brought into question of how projects could be realized faster and more productive. Consequently, importance of project management and planning has been raised day by day which resulted in development of planning technics such as CPM and PERT. Nowadays planning has become an inevitable management tool for investment projects. Investors are expecting to accomplish their projects as fast as possible. On the other hand, competition between contractors was increased, so contractors which use their resources more productively have competitive advantage. Time schedules of big projects have come to a point where they contain thousands of activities and can only be managed by means of computers. In this article, a general approach to the planning studies of refinery projects, which are recognized as one of the most complex type of construction, will be defined. Recommendations on preparation studies of the planning activities and monitoring details will be advised by the authors based on their experience at this kind of projects up to the present.

___

  • Çimen, Selahattin, Projelerde Başarıyı Belirleyen Faktörler ve Kamu Kuruluşlarında Bu Faktörlere Yaklaşımın Belirlenmesi, DPT Yayın No:2347-YSPKGM:575, Mayıs 1994.
  • Yalkı, İrem, Proje Yönetimi ve CPM-PERT Teknikleri Üzerine Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2009.
  • Munns, Andrew & Bjeirmi, Bassam, The Role of Project Management in Achieving Project Success, International Journal of Project Management Vol. 14, No. 2, UK 1996, s. 81-87.
  • Douglas, Edward E., Project Planning – Then Scheduling, 2004 ASCE International Transactions, USA 2004, PS.07.
  • Gültekin, A. Tanju, Proje Yönetimi, Palme Yayıncılık, Ankara 2007.
  • Özışık, Ahmet G., Proje Yönetim Teknikleri, Birsen Yayınevi, İstanbul 2003.
  • Kır, Ertürk, Yazılım Sektöründe Proje Yönetimi, Yüksek Lisans Tezi, Kadir Has Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2007.
  • Özkan, Şule, Yöneylem Araştırması Nicel Karar Teknikleri, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara 2005.
  • Halaç, Osman, Kantitatif Karar Verme Teknikleri Yöneylem Araştırması, Alfa Basım Yayım Dağıtım, İstanbul 2001.
  • AACE International, Cost Engineering Terminology, Recommended Practice No. 10S-90, USA 2017, s.122.