Rize Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Yeni Hizmet Binasının Mimari Tasarım Süreci

Kamu erişimine açık yapılar olan “kamusal mekân” niteliğindeki hizmet binaları herkes için ortak ve erişilebilir alanlar olarak tanımlanmaktadır. Kamusal mekân, kamunun isteklerine göre şekillenen aynı zamanda bir kurumun kontrol ve idare ettiği mekânlardır. Kamu hizmet binalarının taşıdığı devlet erkinin eksenindeki sorumluluk, kullanıcı ile kurulan ilişkide belirleyici olmaktadır. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Hizmet Binaları, arşivlerinde mülkiyet bilgilerini saklayan, servis mekânlarında kamuya hizmet sunan, ofis mekânlarının da olduğu kamusal yapılar olmalıdır. Bu araştırmanın kapsamı kamu hizmet binaları mekânsal kurgu ve organizasyonu ile mimari proje tasarım süreçlerinin Rize Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Hizmet Binası üzerinden tanımlanmasıdır. Tasarımı biçimlendiren ve işlevselliği sağlayan gereklilikler, yapının mimarisiyle birlikte açıklanmıştır. Çalışmanın amacı, tasarım sürecinin bilgiye dönüştürülmesi ve bu süreçteki deneyimlerin paylaşılmasıdır, bu aynı zamanda bir süreç tasarımını kapsamaktadır. Mekânsal kurguyla birlikte mimari tasarım sürecine odaklanan bu çalışma, benzer nitelikteki yapılar için ihtiyaç programı oluşturulmasında ve mekânsal organizasyonları için kaynak teşkil edecektir.

Architectural Design Process of Rize Land Registry and Cadastre Directorate New Service Building

Service buildings which have the quality of “public space” are open to the public and defined as common and accessible spaces. Public spaces are shaped according to the public and controlled by an institution. The Land Registry and Cadastre Directorate Service Buildings should be public that keeps property information in their archives, provide services to the public in service spaces, and include office spaces. The scope of research is to define the spatial organization of service buildings and architectural project design processes through the Rize Land Registry and Cadastre Directorate Service Building. The aim of the study is to transform the design process into knowledge and to share the experiences in this process, this also includes a process design. This study, which focuses on the architectural design process with the spatial setup, will be a source for the creation of a requirement program for similar buildings and their spatial organization.

___

  • Arendt, H. (2011). İnsanlık Durumu. (B.S. Şener, Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Bayazıt, N. (1994). Endüstri Ürünlerinde ve Mimarlıkta Tasarlama Metotlarına Giriş. İstanbul: Literatür Yayıncılık.
  • Cross, N. (2008). Engineering Design Methods Strategies for Product Design. Fourth Edition, John Wiley&Sons Ltd., England, 3-40, 152.
  • Devlet Binaları İşletme, Bakım, Onarım Yönetmeliği. (1971). T.C. Resmi Gazete (Sayı: 13999). Başbakanlık Basımevi, Ankara. Erişim Adresi (14.06.2022): https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/3.5.73228.pdf
  • Habermas, J. (2004). Kamusal Alan. (M. Özbek, Der. ve Çev.). İstanbul: Hil Yayın.
  • Gedenryd, H. (1998). How Designers Work: Making Sense of Authentic Cognitive Activities. Jabe Offset AB, Lund, İsveç.
  • Giaccardi, E. ve Fischer, G. (2008). Creativity and evolution: A metadesign perspective. Digital Creativity, 19(1), 19-32.
  • İzgi, U. (1999). Mimarlıkta Süreç, Kavramlar-İlişkiler. 1.baskı, İstanbul: Yem Yayınları
  • Karadayı Yenice, T. (2019). Hasan Kalyoncu Üniversitesi konukevi mimari tasarımı. Artium, 7 (1), 50-56.
  • Karadayı Yenice, T. (2019). Hasan Kalyoncu Üniversitesi öğrenci yurdu mimari proje tasarım süreci. Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi, 4(2), 183-192.
  • Kızılırmak, H. (2010). Mimari Tasarım Sürecinin Betimlenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Lawson, B. (1990). How Designers Think. Boston: Butterworth Architecture Press.
  • Lawson, B. (2005). Problems, solutions and The Design Process. How Designers Think, Architectural Press, Great Britain, 32, 121-125.
  • Okay, A. (2018). Kurum Kimliği. İstanbul: Derin Yayınları.
  • Yürekli, İ. ve Yürekli, H. (2004). Mimari tasarım eğitiminde enformellik, İTÜ Dergisi/a, 3 (1): 53-62.
  • Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü. (2022). Erişim Adresi (14.06.2022): https://www.tkgm.gov.tr/tarihce-ve-gorevler
  • Uzoğlu, S. (2001). Kurumsal Kimlik, Kurumsal Kültür ve Kurumsal İmaj. Kurgu Dergisi, 18, 317-353.