Tattigül KARTAYEVA, Dosymbek KATRAN, Jazira TEREKBAYEVA, Kazakstannın Aridtîk Aymaqtarında Sudı Şığaru Qurılğılarınıŋ Atla-sı (Etnologiyalıq Taldau) (Kazakistan’ın Bozkır Bölgelerindeki Su Çıkarma Yöntemlerinin Atlası (Etnolojik Analiz)), Almatı: Kazak Üniversitesi, 2020, ISBN: 978-601-04-4814-8, 32

Milenyum dünyasında ülkemize, tüm hızıyla devam eden ekonomik, sosyal ve manevi hayatımıza çeşitli yenilikler girmektedir. Toplumların maddi, manevi kültürüne, geleneklerine ve somut kültürel mirasının korunması gibi hususlar, bilim dünyasının temel araştırma konuları arasındadır. Avrasya’nın uçsuz bucaksız alanlarının çöl, yarı çöl ve bozkır bölgelerinin yüzey yapısı, yüksek dağlardan, platolardan ovalara kadar çok yönlü bir fiziki yapıya sahiptir. Elbette ki, bu kadar çeşitli topografya ve görünüm ile bunların kurak bölgedeki konumu, uzun süredir tarım ve arazi geliştirmenin bölgesel bir özelliği olmuştur. Bölgenin jeofizik koşullarına, yani bölgenin genişliğine ve çok yönlü yapısına bağlı olarak, Kazakistan, Avrasya’nın kurak bölgesinin sulama sistemini incelemek için uygun bir bölgedir. Mevcut eser, yazarlarının özverili saha etnografik tetkikleri ve konuya dair daha önce yayınlanmış arkeolojik ve teorik çalışmaların ışığında, Kazakistan bölgelerinde su çıkarma yöntemi, artezyen havzalarının tespiti, suya dair halk inançları tabuların oluşum süreçlerini incelemektedir.
Anahtar Kelimeler:

Kazakistan, Halk Bilimi, Kuyu, Su

___

  • Kartayeva Tattigül, Katran Dosymbek, Terekbayeva Jazira (2020). Kazakstannıŋ Aridtîk Aymaqtarında Sudı Şığaru Qurılğılarınıŋ Atlası (Etnologiyalıq Taldau), Almatı: Kazak Üniversiteti.
  • Uteşev Aleksey (1959). Klimat Kazahstana, Leningrad: Gidrometeoizdat.