Coğrafya eğitiminde harita algısı ve kullanımı
Haritalar yoluyla iletilen mesajın harita kullanıcıları tarafından açık ve sağlıklı bir şekilde anlaşılabilmesi için iki önemli unsur bulunmaktadır. Birincisi, kartografların mevcut bilgileri renk, işaret ve sembollerle haritalara kodlama becerilerine bağlıdır. Başka bir anlatımla kartografların haritaları oluştururken mutlak suretle şekil – zemin ilişkisinde zıtlık oluşturması ve kolay algılanabilecek sembolleri tercih etmesi gerekmektedir. Algısal görüntü ile ilgili olan ikinci unsur ise şekil – zemin ilişkisi içinde seçicilikle başlar. Gözün retinası tarafından algılanan harita üzerindeki olgu, olay ve bilgilerin görme alanından ilk basamağına doğru hareket edildiğinde amaç şekil – zemin ilişkisi içerisinde oluşturulan zıt bilgilerin çıkarılması ve zıtlıklar sonucu ortaya çıkan bölge, sınır ve şekillerin Gestalt’in sınıflandırma ilkelerine göre gruplandırılması ve yorumlanmasıdır. Ayrıca, harita okuyucularının haritalarla iletilen mesajın açık ve sağlıklı bir şekilde algılayabilmesi için temel coğrafi bilgiye sahip olması da gerekmektedir.
Map perception and using in geography education
There are two significant components to understand the message transmitted through maps by map users in a clear way. First one depends on the skills of coding maps with current colors, signs and symbols. In other words cartographs must construct a contrast in the relation of shape and floor and obviously prefers symbols easy to perceive. Second component concerning perceptual image is that the connection of shape and floor starts with selectivity. The purpose here is the omission of contrasting information formed within the connection of shape and floor as we move through the first step from the phenomenon, event and information area in the perceived on the map by the retina of eye, and the grouping and commenting of borders and shapes depending on the principles of Gestalt classification. In addition, it is essential that map readers should have basic geography information in order to perceive the message transmitted through maps.
___
- BAYHAN, P. Ve ARTAN, İ. (2004). Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, İstanbul: Morpa Kültür Yayınları Ltd. Ş.
- FİDAN, N. (1985), Okulda Öğrenme ve Öğretme, Ankara: Alkım Yayınevi.
- KIZILÇAOĞLU, A.(2007). Harita Becerilerine Pedogojik Bir Bakış, Konya: Selçuk Üniversitesi, Soysal Bilimler Enstütüsü Dergisi, Sayı: 18.
- KOÇ, H. (2008), Coğrafya Öğretim Programındaki Kazanımların Öğrencilerin Harita Beceri Düzeyleri Üzerine Etkisi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Orta Öğretim Sosyal Alanlar Ana Bilim Dalı, Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
- KÜÇÜKAHMET, L.(1995). Öğretim İlke ve Yöntemleri, Ankara: Genişletilmiş Altıncı Baskı, Gazi Büro Kitapevi Tic. Ltd. Ştd.
- MACEACHREN, A.M.( 2004). How Maps Work, New York: The Guilford Pres.
- WEEDEN, P.( 1997). Learning Through Maps, London: Routledge Ltd.
- WIEGAND, P.( 2006). Learning and Teaching with Maps, New York: Routledge Ltd.