GÖRSEL SANATLAR DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDAKİ GRAFİK TASARIM KAZANIMLARININ ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz: Son yüzyıllarda teknolojinin gelişmesi ve nüfusun artması ile birlikte iletişime duyulan ihtiyaç da artmıştır. İletişimdeki artan bu ihtiyacın karşılanmasında, grafik tasarım önemli bir rol üstlenmiştir. İki boyutlu masaüstü yayıncılığın yanı sıra, günümüzde hareketli ve etkileşimli grafik tasarım ürünleri de kullanılır hale gelmiştir. Bu denli işlevsel ve gelişen bir mecranın eğitiminin temel eğitim düzeyinde ele alınması bir ihtiyaçtır. Bu araştırma, güncellenen Görsel Sanatlar Dersi Öğretim Programındaki (1-8) grafik tasarım ile ilişkili kazanımları öğretmen görüşlerine göre değerlendirmeyi amaç edinmiştir. Araştırmada nitel yöntemlerden biri olan görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Görüşme, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı döneminde Samsun İlinde görev yapan 28 görsel sanatlar öğretmeni ile yapılmıştır. Veriler, içerik analizine göre analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmada öğretmenlerin, GSDÖP’nı, grafik tasarım kazanımları açısından yeterli buldukları ve uygulayabildikleri anlaşılmıştır. Ancak program kaynaklı olmayan (araç-gereç, mekân, malzeme, aldıkları lisans eğitiminin yetersizliği vb.) durumlardan ötürü sıkıntı yaşadıkları belirlen- miştir. Ayrıca öğretmenlerin aldıkları lisans eğitiminden dolayı grafik tasarım ile ilgili bilgilerinin istenilen düzeyde olmadığı, bu yüzden konu belirlemede zorlandıkları saptanmıştır.

___

  • Demir, A. (1993). Temel Plastik Sanatlar Eğitimi Anadolu Üniversitesi A.Ö.F. Resim-İş Lisans Tamamlama Programı, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, s:127
  • Emektar, A. ve Mercin, L. (2016). “Sanatsal (Resim/Tasarım) Yarışmalarının Görsel Sanatlar Eğitimi Açısından Öğrenci Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi / Evaluation of Artistic (Painting/Design) Competitions According to Student Views in Terms of Visual Arts Educa- tion”,
  • TURKISH STUDIES -International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic-, ISSN: 1308-2140, Volume 11/8 Spring 2016, ANKARA/ TURKEY, www.turkishstudies.net, DOI Number: http://dx.doi.org/10.7827/TurkishS- tudies.9734, p. 203-212.
  • Mercin L. ve A. O.,Alakuş (2007) Birey ve Toplum İçin Sanat Eğitiminin Gerekliliği, DÜ Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 9, s14-20.
  • Mercin, L. ve İ. Diksoy (2016). “Yenilenen Görsel Sanatlar Dersi Öğretim Programının Grafik Tasarım Öğretimine İlişkin Öğretmen Görüşleri” “Uluslararası Geçmişten Geleceğe Sanat Sempozyumu”, Hitit Üniversitesi Rektörlük Binası, 26-28 Eylül 2016, Çorum.
  • Mercin, L,. (2013). Çevre ve Kent Estetiği Açısından Grafik Tasarımın Önemi. ULAKBİLGE Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 1; Sayı: 1. ss:1-9, DOI: 10.7817/ulakbilge-01-01-01.
  • Özsoy, V. (2003). Görsel Sanatlar Eğitimi. Ankara. Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.
  • Stokrocki, M. ve O. T. Kırışoğlu (1997). Ortaöğretim Sanat Öğretimi. Ankara: YÖK Dünya Bankası Yayınları.
  • Tepecik, A.; A. A. Arslan ve P. Eyiol (2005). Sanayileşmede Sanatın Yeri ve Önemi. Sanatta Anadolu Aydınlanması Ulusal Sanat Sempozyumu Bildirileri içinde, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, 02-05 Haziran, s. 41-47.
  • Türkdoğan, G. (1986). Sanat Eğitimi Yöntemleri. Ankara Ayyıldız Matbaacılık.
Milli Eğitim Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-5600
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1973
  • Yayıncı: Milli Eğitim Bakanlığı
Sayıdaki Diğer Makaleler

İLKOKULLARDA YETİŞTİRME PROGRAMINA (İYEP) İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Ümit DİLEKÇİ

TELEVİZYON BAĞIMLISI İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN BAĞIMLILIK DÜZEYLERİNE MOTİVASYONEL GÖRÜŞME PSİKO EĞİTİM PROGRAMININ ETKİSİ

Abdullah Nuri DİCLE

İLKOKUL VE ORTAOKULDA DİSLEKSİ RİSKİ TAŞIYAN ÖĞRENCİLERİN ORANI VE BAZI KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ

Emine BALCI

2018 LGS TÜRKÇE SORULARININ PISA OKUMA BECERİLERİ HEDEFLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

Zekerya BATUR, Mustafa ULUTAŞ, Tuğba Nur BEYRET

İLKOKULLARDA YETİŞTİRME PROGRAMI (İYEP) KAPSAMINDAKİ MATEMATİK DERSLERİNİ YÜRÜTEN SINIF ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Veli TOPTAŞ, E. Tuğçe KARACA

HAYAT BİLGİSİ DERSİ DEĞER EĞİTİMİNDE ÖRNEK OLAY YÖNTEMİNİN KULLANILMASI: BİR EYLEM ARAŞTIRMASI

Özge BAL, Hüseyin ANILAN

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN YAZILI ANLATIMDA DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME TEKNİKLERİNİ KULLANIM DURUMLARI (ZONGULDAK ÖRNEĞİ)

Zekerya BATUR, Ahmet ASAR

TERSİNE ÖĞRETİM YÖNTEMİNİN TÜRKÇE ÖĞRETMENİ ADAYLARININ YAZMA BECERİSİNE ETKİSİ

Uğur ÖZBİLEN, Ahmet Zeki GÜVEN

TÜRK İLKOKUL MATEMATİK DERS KİTAPLARINDA DOĞAL SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİYLE İLGİLİ PROBLEMLERİN İNCELENMESİ

Aysel USTA, Ali Sabri İPEK

SEÇİCİ DİNLEME STRATEJİSİ ÖĞRETİMİ İLE 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN DİNLEDİĞİNİ NOT ALMA VE ÖZETLEME BECERİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

Halit KARATAY, Oğuzhan UZUN