Üreme Sağlığına Farklı Bir Bakış: Osmanlı Dönemi

Üreme sağlığı; sistemi, işlevleri ve süreci ile ilgili sadece hastalık ve sakatlığın olmaması değil, tüm bunlara ilişkin fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinin olmasıdır. Üreme insanoğlunun yaşamında önemli bir yere sahiptir. İnsanoğlunun var olduğu ilk günden itibaren bu konu insanlığın dikkatini çekmiş ve üreme-üreme sağlığını korumak için farklı toplumlarda farklı medeniyetlerde çeşitli uygulamalar yapılmıştır.Benzer şekilde Osmanlı İmparatorluğu nüfusunu arttırmak için kadının vücuduna ve üretkenliğine zarar vermekten kaçınmış ve zarar verenlere de bir takım cezalar vermeye çalışmıştır. On dokuzuncu yüzyılın ortalarından başlayarak öncelikle düşükte, gebelikte, doğumda ortaya çıkan sorunlar Osmanlı İmparatorluğu’nun ve doktorlarının dikkatini çekmiş ve nedenleri araştırılmaya çalışılmıştır. Bu derlemede; Osmanlı İmparatorluğu’nda kadınların üreme sağlığının nasıl algılandığını, kadına bakış açısının ne yönde olduğunu, doğum ve yenidoğanın cinsiyetinin tarihsel analizlerle ortaya konulması amaçlamıştır

A Different View to the Reproductive Health: Ottoman Period

Reproductive health system comprises not only the state of having no disease and disability about its functions and process, but also the state of a full physical, mental and social well-being regarding all these. Reproduction has an important place in the life of human. From the first day of human, this issue has attracted the attention and to protect the reproductive-reproductive health have made several applications in different societies and civilizations. Similarly, The Ottoman Empire avoided damaging woman’s body and reproductivity to increase the population and tried to punish those damaging them. Starting from the middle of the 19th century, primary in abortus, pregnancy, delivery emerging issues attracted the attention of the Ottoman Empire and its physicians, and they tried to investigate their reasons. The purpose of this compilation is to reveal how the reproductive health of women were perceived in the Ottoman Empire, how the women were regarded, as well as the birth and newborn gender with the help of historical analyses.

___

  • T.C. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü. Üreme Sağlığına Giriş Katılımcı Rehberi. Ankara, 2009, ISBN 975-590-132-9
  • Yılmaz A. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e: Kadın Kimliğinin Biçimlendirilmesi. ÇTTAD 2010;IX/20-21:191-212
  • Konan B. Osmanlı Devletinde Çocuk Düşürme Suçu. Ankara Üniv. Hukuk Fak. Dergisi 2008;4: 319-335
  • Balsoy G. Osmanlı Toplumunda Kürtajın Yasaklanması. Toplumsal tarih dergisi 2012
  • Balsoy G. Gender and the politics of the female body: midwifery, abortion, and pregnancy in ottoman society (1838- s). Binghamton University State University of Newyork. Doctoral dissertation 2009:171-215.
  • Redhouse Türkçe/Osmanlıca - İngilizce Sözlük. Say Yayıncılık. İstanbul. 8. Baskı. 2000.
  • Rubin SZ. Jewish Midwives in Eretz Israel during the Late Ottoman period, 1850-1918. Social History of Medicine vol.24, no. 2:pp.299-315.
  • Kaleci OA ve ark. 1983 Tarihli “Rahim Tahliyesi ve Sterilizasyon Hizmetlerinin Yürütülmesi ve Denetlenmesine İlişkin
  • Tüzük”ün Hazırlanmasındaki Tarihsel Süreç XV. Öğrenci Sempozyumu Çalışma Grubu Raporları Ankara 2013. http://tip. baskent.edu.tr/ (22.11.2014).
  • Doğan M. Türkiye’de Uygulanan Nüfus Politikalarına Genel Bakış. Marmara Coğrafya Dergisi 2011;23:293-307.
  • Bereket MZ. Menstrüel Regülasyon İçin Başvuran Kadınlarda Danışmalık Eğitimi Hizmeti Öncesi ve Sonrası Doğum Kontrol Yöntemlerinin İncelenmesi. T.C Sağlık Bakanlığı Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Koordinatörlüğü. Uzmanlık Tezi 2009.