LES DIFFICULTES DE METTRE EN SCENE LES PIECES D’EUGENE IONESCO

Yönetmen, yazar-oyuncu ya da seyirci kadartiyatroyu var eden önemli bileşenlerden biridir.Bu özelliğinden dolayıdır ki, tiyatro kollektifbir sanat olarak kabul edilir. Sahneleme sürecigerçekleşinceye kadar etkin bir katılımıgerektirir. Ancak, metnin yaratıcısı yazarile onu sahneye koyan yönetmenin zamanzaman bazı noktalarda uyuşmadıkları da birgerçektir. Bazen yönetmenin oyuna çok fazlamüdahale ettiği bazen de yazarın istediklerinitam olarak yerine getiremedigi görülür.Özellikle oyun bir uyumsuz tiyatro oyunu iseiş daha da zorlaşır. Yaşamın uyumsuzuğunuuyumsuz yollarla anlatan uyumsuz tiyatrooyunlarının, yönetmen açısından ne gibizorluklar yarattağı sorusuna yanıt aramakçalışmamızın amacını oluşturmaktadır.Tiyatro yönetmeninin metin yazarı ile olanilişkini, anlaşmazsızlıklarını Eugène Ionescooyunları çerçevisinde inceleyeceğiz.
Anahtar Kelimeler:

: Uyumsuz, yazar, yönetmen, sahne

___

  • Esslin, M. (1977). Théâtre de l'absurde, Buchet-Chastel.Ionesco, E. (1966). Notes et Contre-notes, Paris : Gallimard, Folio EssaisIonesco, E. (1970). Jeux de massacre, Théâtre, V, Paris : Gallimard.Ionesco, E. (1972). Macbett, Paris: Gallimard.Ionesco, E. (1977). Entre La Vie et Le Rêve, Entretiens avec Claude Bonnefoy, Paris : Belfond.Ionesco, E. (1987). La Quête intermittente, Paris : Gallimard.Ionesco E. (1954). Theatre I : La cantatrice chauve, La leçen, Jacques ou la soumission, L’avenir est dans œufs, Victimes du devoir, Amedee ou comment s’en debarrasser ?, Paris : Gallimard.
  • Académie Française, [En ligne]: http://www.academie-francaise.fr/ Ader, [En ligne]: http://www.ader-paris.fr/html/fiche.jsp?id=3105615&np=4&lng=fr&npp= Amazon, [En ligne]: http://www.amazon.fr/Macbett-Eug%C3%A8ne-Ionesco/dp/2070366944 Archives de France, Création de la Cantatrice chauve [En ligne] http://www.archivesdefrance. culture.gouv.fr/action-culturelle/celebrations-nationales/recueil-2000/litterature-et-sciences-humaines/la-cantatrice-chauve.