Çocukluk çağında kronik böbrek hastalığı tanısı ile izlenen hastaların demografik özellikleri: Tek merkez deneyimi

Amaç: Kronik böbrek hastalığı (KBH), glomerüler filtrasyon hızında azalma sonucu gelişen böbrek fonksiyonlarında ilerleyici ve geri dönüşümsüz bozulma ile ortaya çıkan klinik bir tablodur. Erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da KBH önemli morbidite ve mortalite sebebidir. Etiyolojik nedenler ırk ve ülkelere göre farklılıklar göstermektedir. Son yıllarda etiyolojik veriler ile ilgili ülkemizde güncel veriler literatürde bulunmaması nedeniyle KBH ile takipli hastalarımızın etiyolojik faktörlerini gözden geçirmek, demografik ve klinik verilerini değerlendirmek için bu çalışmayı planladık. Yöntem: Ocak 2017-Ocak 2022 tarihleri arasında nefroloji polkliniğine başvuran 1 ay ile 18 yaş arasındaki Evre 2 ve Evre 5 KBH hastaları çalışmaya alındı. Hastaların demografik verileri, takip süreleri, son kontroldeki laboratuvar parametreleri, son bir yılda kullandıkları ilaçlar, renal replasman tedavi (RRT) ihtiyaçları, son durumları retrospektif olarak dosyalarından not alındı. Bulgular: Beş yıllık süre içinde 321 hasta çocuk nefroloji polikliniğince KBH tanısı ile izlendi. Hastaların ortanca yaşı 11.6 (minimum-maksimum: 0.1-18.5) yıldı ve %56.7’si erkek idi. Hastaların %56.4’ünde akraba evliliği, %20.9 olguda ailede böbrek hastalığı öyküsü mevcuttu. Ortanca takip süresi 19.0 (1-87) aydır. Akraba evliliği, kardeş sayısı ve aile öyküsü gibi soygeçmiş özellikleri KBH grupları arasında benzerdi. Kronik böbrek hastalığının etiyolojisi incelendiğinde en sık görülen iki hastalık 196 hasta ile üriner sistemin konjenital anomalileri (USKA) ve 44 hasta ile kistik böbrek hastalığıdır. KBH evresi arttıkça antropometrik ölçümlerinde SDS değerlerinin düştüğü görülmektedir. Sonuç: KBH çocuklarda önemli mortalite ve morbidite nedenidir. Kronik böbrek hastalığı tanısının erken konması ve düzenli takibi oluşabilecek morbiditelerin önüne geçmek için çok önemlidir. Akraba evliliğinin sık görüldüğü ülkemizde genetik/herediter sebeplerin önüne geçebilmek için toplumu bilinçlendirmek önemlidir.

___

  • 1. Eknoyan G, Lewin WN. K/DQQI Clinical Practice Guidelines for Chronic Kidney Disease: Evaluation, Classification and Stratification. Am J Kidney Dis. 2002; 39: 1-26.
  • 2. KDIGO 2012 Clinical Practice Guideline for the Evaluation and Management of Chronic Kidney Disease. Kidney Int Suppl 2013; 3:136.
  • 3. Warady BA, Weidemann DK. Chronic kidney disease in children: Definition, epidemiology, etiology, and course. https://www.uptodate.com/contents/chronic-kidney-disease-in-children-definition-epidemiology-etiology-and-course?search=chronic%20kidney%20disease%20in%20children&source=search_result&selectedTitle=3~150&usage_type=default&display_rank=3 02.12.2021’de basıldı. 28.02.2022’de erişildi.
  • 4. Şirin A, Emre S, Alpay H. Etiology of chronic renal failure in Turkish children. Pediatr Nephrol. 1995; 9: 549-52
  • 5. Masalskiene J, Rudaitis S, Vitkevic R, Cerkauskiene R, Dobiliene D, Jankauskiene A. Epidemiology of chronic kidney disease in children: A report from Lithuania. Medicina. 2021; 57: 1-9.