Fen Bilimleri Öğretmen Adaylarının Bilimsel Süreç Becerilerinin Geliştirilmesi Hakkındaki Görüşleri

Bu çalışmanın amacı fen bilimleri öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerinin gelişimi ile ilgili görüşlerinin belirlenmesidir. Çalışma nitel içerikli betimsel bir araştırma olup 2012-2013 öğretim yılı güz döneminde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini, Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği son sınıfında öğrenim gören amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilmiş 16 fen bilimleri öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veriler yarı-yapılandırılmış görüşme formu aracılığı ile toplanmış ve içerik analiz tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Analiz sonucu öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerinden genel olarak haberdar oldukları, bazılarının bilimsel süreç becerileri ile ilgili bilgilerinin sınırlı olduğu ve bilimsel süreç becerilerinin geliştirilmesi hakkında her bir öğretmen adayının farklı görüşe sahip olduğu belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının çoğu bilimsel süreç becerilerini bilim insanlarının kullandığı beceriler olarak düşünmektedir.

-

The purpose of this study is to investigate the preservice science teachers’ awareness about science process skills developing. The study was carried out in 2012-2013 academic year. This study was a descriptive study in qualitative nature. The sample for the study was consisted of 16 preservice science teachers from Erzincan University, Faculty of Education. Data were collected through semi-structured interviews and were analyzed through content data analysis method. The results indicated that preservice science teachers had superficial knowledge about science process skills. Besides, they had different and incorrect knowledge about development of science process skills. Preservice science teachers could not establish connection between science and technology curriculum and science process skills.

___

  • Anagün, Ş.S. ve Yaşar, Ş. (2009). İlköğretim beşinci sınıf Fen ve Teknoloji dersinde bilimsel süreç becerilerinin geliştirilmesi, İlköğretim Online, 8(3), 843-865.
  • Ateş, S. (2005). Öğretmen adaylarının değişkenleri belirleme ve kontrol etme yeteneklerinin geliştirilmesi. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25(1), 21–39.
  • Bağcı Kılıç, G., Haymana, F. ve Bozyılmaz, B. (2008). İlköğretim fen ve teknoloji dersi öğretim programının bilim okur-yazarlığı ve bilimsel süreç becerileri açısından analizi. Eğitim ve Bilim, 33(150) 53-63.
  • Batı, K., Ertürk, G. ve Kaptan, F. (2010). The awareness levels of pre-school education teachers regarding science process skills. World Conference on Educational Sciences, 2:1993-1999.
  • Bozdoğan, A. E., Taşdemir, A. ve Demirbaş, M. (2006) Fen bilgisi öğretiminde işbirlikli öğrenme yönteminin öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini geliştirmeye yönelik etkisi. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(11) 23-26.
  • Büyükötürk, Ş., Kılıç-Çakmak., E., Akgün, Ö,E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2009). Bilimsel araştırma yöntemleri. (4. Baskı) Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Celep, A. ve Bacanak, A. (2013). Yüksek lisans yapan öğretmenlerin bilimsel süreç becerileri ve kazandırılması hakkındaki görüşleri. Türk Fen Eğitimi Dergisi 10(1), (56-78).
  • Çepni, S. (2010). Araştırma ve proje çalışmalarına giriş (Geliştirilmiş 5. Baskı) Trabzon.
  • Farsakoğlu, Ö.F., Şahin, Ç., Karslı, F., Akpınar, M. and Ültay, N. (2008). A study on awareness levels on prospective science teachers on science process skills in science education. World Applied Science Journal, 4(2) 174-182.
  • Germann, P. J., Aram, R. & Burke, G. (1996). Identifying patterns and relationships among the responses of seventh-grade students to the science process skill of designing experiments. Journal of Research in Science Teaching, 33(1), 79-99.
  • Kaptan, F. (1999). Fen Bilgisi Öğretimi. MEB Yayınları.
  • Karslı, F., Şahin, Ç. ve Ayas, A.P. (2009). Determining science teachers’ ideas about the science process skills: A case study. Procedia Social and Behavioral Sciences, 1: 890–895.
  • Keil, C., Haney, J. & Zoffel, J. (2009). Improvements on student achievement and science process skills using environmental health science problem-based learning curricula. Electronic Journal of Science Education, 13(1), 1–18.
  • Kujawinski, D.B. (1997). Assessment and evaluation of science process skills in secondary school biology laboratories. Faculty of the Graduate School of State University of New York at Buffalo.
  • Küçük, M. (2006). Bilimin doğasını ilköğretim 7. sınıf öğrencilerine öğretmeye yönelik bir çalışma. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Trabzon. Laçin-Şimşek, C. (2010). Sınıf öğretmeni adaylarının fen ve teknoloji ders kitaplarındaki deneyleri bilimsel süreç becerileri açısından analiz edebilme yeterlilikleri. İlköğretim Online, 9(2), 433– 4
  • Meriam, S.B. (1998). Qualitative research and case study applications in education. Revised and expanded form case study research in education. San Francisco: Jossey-Bass Publishers.
  • MEB, (2006). Talim ve terbiye kurulu başkanlığı, ilköğretim fen ve teknoloji dersi (6, 7 ve 8. sınıflar) öğretim programı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü.
  • MEB, (2013). Talim ve terbiye kurulu başkanlığı, ilköğretim fen bilimleri dersi (3, 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflar) öğretim programı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü.
  • Miles, M. B. & Hubermann, A. M.(1994). Qualitative data analysis. Thousand Oaks, CA: Sage Publication.
  • Özmen, H. ve Yiğit, N. (2005). Fen bilgisi öğretiminde laboratuar kullanımı. Anı Yayıncılık: Ankara.
  • Sinan, O. ve Uşak, M. (2011). Biyoloji öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerinin değerlendirilmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(15), 3333
  • Tan, M. ve Temiz, B. K. (2003). Fen öğretiminde bilimsel süreç becerilerinin yeri ve önemi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(1), 89–101.
  • Türkmen, H. ve Kandemir, M. (2011). Öğretmenlerin bilimsel süreç becerileri öğrenme algıları üzerine bir durum çalışması. Journal of European Education, 1(1). 15-24.
  • Yıdırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.
Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

DİKTE UYGULAMALARININ 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN YAZIM VE NOKTALAMA KURALLARINI UYGULAMA BECERİLERİNE ETKİSİ

Ergün HAMZADAYI, Gökhan ÇETİNKAYA

The role of faculty of education students alienation to their faculty on the attitudes towards teaching profession

Cem ERİMEZ, Sıdıka GİZİR

Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğrenme Stil ve Stratejilerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi (Mersin Üniversitesi Örneği)

Kerim ÜNAL, Gülnihal DİLBAZ ALKAN, Fatma Betül ÖZDEMİR, Özler ÇAKIR

Kişilerarası Yetkinlik Ölçeği-Kısa Formu: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları

Ezgi ŞAHİN, Cem GİZİR

Fen Ve Teknoloji Dersi Öğretmenlerinin SBS’de Yapılan Değişikliklerle İlgili Görüşlerinin İncelenmesi

MUSTAFA UZOĞLU

Fen ve teknoloji öğretmenlerinin seviye belirleme sınavı (SBS)'nda yapılan değişiklikler ile ilgili görüşlerinin incelenmesi

Mustafa UZOĞLU, Ekrem CENGİZ, İkramettin DAŞDEMİR

Probleme Dayalı Öğrenme Yönteminin Üniversite Öğrencilerinin Kimya Dersine Karşı Motivasyonlarına ve Bilimsel Süreç Beceri Düzeylerine Etkisi ve Öğrenme Ortamı Hakkındaki Öğrenci Görüşleri

CEMAL TOSUN, ERDAL ŞENOCAK, Ömer ÖZEKEN

The Effect of problem-based learning on undergraduate students motivation to the general chemistry course and scientific process skill levels

Cemal TOSUN, ERDAL ŞENOCAK, Ömer Faruk ÖZEKEN

Türkçe Öğretmeni Adaylarının Okul Deneyimi Dersine İlişkin Tutumları (Çukurova ve Adıyaman Üniversiteleri Örneği)

Ömer Tuğrul KARA, İlke ALTUNTAŞ

TIMSS 2011 Çalışmasına Katılan Türkiye’deki Öğrencilerin Akademik Beklentileri

Yasemin Taş