İhracatın Finansmanında Şer’i Kurallara Uygun Alternatif Yaklaşım; Türkiye Örneği

Türkiye ekonomi modelinin önümüzde yıllarda yapılacak reformlarla ihracat odaklı büyümeye yakınsayacağı aşikardır. Bu yapılmadığı takdirde cari açığın yarattığı risklerle dalgalı ekonomi süreci devam edecektir. Çalışmamızın odak noktası söz konusu planın bir parçası olarak büyüme potansiyeli olan ancak hem Banka hem de Eximbank’ta limiti dolmuş şirketler için borçlanmadan ve bankacılığı aradan çıkartarak ihracat finansmanın nasıl  sağlanacağı üzerindedir. Ayrıca sukuk modelinde Türkiye’de sınırlı sayıda ve ortalama 5 yıl vadede olan dolar sukukları için miktarı önemli oranda artığı gözlemlenmektedir. Bununla birlikte ürünün banka modelini Ortadoğu’da kullanan yatırımcılar için sukuk modeli ile menkul kıymetleştirme sağlanmaktadır. Ülkemizde SPK kontrolü altında yapılacak ihraç, güveni artıracağı gibi menkul kıymetleştirme vade öncesi çıkışı beraberinde getirecektir. Ürünün alacak sigortalı olması da ikincil piyasada likiditeyi artıracaktır. Bunun sonucunda geleneksel anlamda Ortadoğu’da ürünü kullanan yatırımcılar için sukuk modeli daha cazip olacak ve Türkiye’ye körfez sermayesinin akışını artıracaktır.

___

  • Abdul Aziz, R., & Gintzburger, A.-S. (2009). Equity-Based, Asset-Based and Asset-Backed Transactional Structures in Shari’a-Compliant Financing: Reflections on the Current Financial Crisis. Economic Papers, 270-278.
  • Beck, T., Demirguc-Kunt, A., & Levine, R. (2005). SMEs, Growth and Poverty. Journal of Economic Growth, 199-229.
  • Cravoy, T., Gourlayy, A., & Beckery, B. (2012). SMEs and regional economic growth in Brazil. Small Bus Econ, 217-230.
  • Gundogdu, A. (2016). Exploring novel Islamic finance methods in support of OIC exports. Journal of Islamic Accounting and Business Research, 78-92.
  • Gundogdu, A., & Dogan, E. (2014). Two-step Murabaha in stock exchange as an alternative to commodity Murabaha for liquidity management. International Journal of Financial Services Management, 268-285.
  • Iqbal, M., & Llewellyn, D. (2000). Islamic Banking and Finance: New Perspective on Profit Sharing and Risk. Cheltenham: Edward Elgar Publishing, Ltd.
  • Iqbal, Z., & Mirakhor, A. (2006). An Introduction to Islamic Finance—Theory and Practice. Hoboken, New Jersey: Wiley Finance Editions, John Wiley & Sons, Inc.
  • Iqbal, Z., & Tsubota, H. (2006). Emerging Islamic Capital Markets. Islamic Finance Review, 5-11.
  • Rocha, R., Farazi, S., Khouri, D., & Pearce, D. (2011). The Status of Bank Lending to SMEs in the Middle East and North Africa Region. Results of a Joint Survey of the Union of Arab Bank and the World Bank, Policy Research Working Paper 5607.
  • Singh, H. (2009). Islamic banks may not be insulated from ‘aftershocks. The Malaysian Reserve, Available at: http://islamicfinanceasia.blogspot.com/2009/03/islamic-banks-may-not-be-insulated-from.