Süleyman Demirel Üniversitesi'ne Bağlı Meslek Yüksekokullarında Görev Yapan Öğretim Elemanlarının Örgütsel Bağlılık Düzeylerinin Ölçülmesine Yönelik Bir Araştırma-An Investigation On Measuring Organizational Commitment Degree Of Instructors Working At..

Öz Örgütlerin hedeflerine ulaşabilmelerinde örgütsel bağlılık son derece önemli bir faktördür. Bu sebeple örgütler, üyelerinin bağlılık düzeylerinin yüksek olmasını arzu eder ve bu amaçla bir takım önlemler alırlar. Bu çalışmanın amacı, Süleyman Demirel Üniversitesi Isparta Merkez ve ilçelerinde bulunan Meslek Yüksekokullarında görev yapmakta olan öğretim elemanlarının örgütsel bağlılığın üç düzeyi olan duygusal, devamlılık ve normatif bağlılık düzeylerini ölçmektir. Örgütsel bağlılığı ölçmek amacıyla Meyer ve Allen (1990) tarafından geliştirilen ölçekten faydalanılmıştır. Ayrıca bu çalışmada, öğretim elemanlarının örgütsel bağlılık düzeylerinin bazı kişisel özelliklere göre farklılık gösterip göstermediği tespit edilmiştir. Örneklem grupları arasındaki farklılıkların istatistiki açıdan anlamlılıklarını ölçmek amacıyla Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis H testleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretim elemanlarının duygusal bağlılık düzeyi, diğer bağlılık türlerine göre daha yüksek çıkmış ve cinsiyet, yaş, hizmet süresi ve görev yeri değişkenleri açısından öğretim elamanlarının örgütsel bağlılık düzeylerinin farklılaştığı tespit edilmiştir.

___

Akat, İlker- Budak, Gönül-Budak, Gülay (1994), İşletme Yönetimi, Beta Basım Yayım, İstanbul.

Al, Adem (2007), Üniversitedeki Yabancı Diller Birimleri Yöneticilerinin Yönetsel Yeterlilik Düzeyi ile İngilizce Öğretim Elemanlarının Örgütsel Bağlılık Düzeylerinin Araştırılması”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli.

Allen, Natalie J.-Meyer, John P. (1990), “The Measurement and Antecedents of Affective, Continuance and Normative Commitment to the Organization”, Journal of Occupational Psychology, Vol.63, No.1, (1- 18).

Atak, Metin (2009) Öğrenen Örgüt ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.

Aydemir, Muzaffer-Erşan, Ceyda (2011), “Yeni Kurulan Üniversitelerde Örgütsel Bağlılık Sorunu”, Afyon Kocatepe Üniversites, İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt.13, Sayı.1, (55-72).

Bozkurt, Öznur-Yurt, İrfan (2013), “Akademisyenlerin Örgütsel Bağlılık Düzeylerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma”, Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt.11, Sayı.22, (121-139).

Boylu, Yasin-Pelit, Elbeyi-Güçer, Evren (2007), “Akademisyenlerin Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma”, Finans, Politik ve Ekonomik Yorumlar, Cilt.44, Sayı.511, (55-74).

Çöl, Güner (2004), “Örgütsel Bağlılık Kavramı ve Benzer Kavramlarla İlişkisi”, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, C.6, S.2, http://www.isgucdergi.org/?p=makale&id=233&cilt=6&sayi=2&yil =2004 (15.12.2014).

Çöl, Güner-Ardıç, Kadir (2008), “Sosyal Yapısal Özelliklerin Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkileri”, Atatürk Üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi, Cilt.22, Sayı.2, (157-174).

Çöl, Güner-Gül, Hasan (2005), “Kişisel Özelliklerin Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkileri ve Kamu Üniversitelerinde Bir Uygulama”, Atatürk Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt.19, Sayı.1, (291-306).

Demirkol, Ahmet Yaşar (2014), “Eğitim Kurumlarında Örgütsel Bağlılık: Meslek Yüksekokulları Üzerine Bir Araştırma”, Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi, Cilt.4, Sayı.Ö.S. 1, (1-15).

Güçlü, Hatice (2006), Turizm Sektöründe Durumsal Faktörlerin Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.

Güner, Ayşad Gonca (2015), Öğretim Elemanlarının Örgütsel Bağlılık Düzeylerinin Değerlendirilmesi (Giresun Üniversitesi Örneği), Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sivas.

Kalaycı, Şeref, v.d. (2005), SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayın Dağıtım, Ankara.

Kanter, Rosabeth M. (1968), “Commitment And Social Organizations: A Study Of Commintment Mechanism In Utopian Communities”, American Sociological Review, Vol.33, No.4, (499-517).

Karadağ, Alper-Karadağ, Fatma Tuba-Atalay, Ahmet-Yücel, A.Serdar (2013), “Bazı Demografik Özelliklerin Öğretim Elemanlarının Örgütsel Bağlılık Düzeyine Etkisinin İncelenmesi”, Uluslararası Hakemli Beşeri ve Akademik Bilimler Dergisi, Cilt.2, Sayı.4, (88-103).

Meyer, John P.-Allen, Natalie J. (1991), “A Three-Components Conceptualization of Organizational Commitment”, Human Resource Management Review, Vol.1, No.1, (61-89).

Nowday, Richard T.-Steers, Richard M.-Porter, Lyman W. (1979), “The Measurement Of Organizational Commitment”, Journal Of Vocational Behavior, Vol.14, No.2, (224-247).

Ölçüm, Münevver (2004), Örgüt Kültürü ve Örgütsel Bağlılık, Nobel Yayın, Ankara.

Özdamar, Kazım (1997), Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi I, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir.

Özmen, Ömür Timurcanday-Özer, Pınar Süral-Saatçioğlu, Ömür Yaşar (2005), “Akademisyenlerde ve Örgütsel ve Mesleki Bağlılığın İncelenmesine İlişkin Bir Örnek Araştırma”, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt.6, Sayı.2, (1-14).

Pelit, Elbeyi-Boylu, Yasin-Evren, Güçer (2007), “Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Akademisyenlerinin Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma”, Gazi Üniversitesi Ticaret ve Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı.1, (86-114).

Porter, Lyman W.-Steers, Richard M.-Boulian, Paul V. (1973), “Organizational Commitment, Job Satisfaction and Turnover, Among Pyschiatric Technicians”, Journal of Applied Psychology, Vol.59, (1- 15).

Süleyman Demirel Üniversitesi (2014), 2013 Yılı İdare Faaliyet Raporu, Isparta.

Yıldız, Birol-Tenekecioğlu, Berrin (2004), “Entellektüel Sermayenin İşletmelerin Piyasa Değeri Üzerindeki ve İMKB 100 İşletmelerinde Görgül Bir Çalışma”, 3.Ulusal Bilgi Ekonomi ve Yönetim Kongresi, Osman Gazi Üniversitesi, (579-590).

Yükseköğretim Kurulu (2014), “2014-2015 Öğretim Yılı Yükseköğretim İstatistikleri”, https://istatistik.yok.gov.tr/yuksekogretimIstatistikleri/2015/2015_T1_v3.pdf

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tms 10 Raporlama Döneminden Sonraki Olayların Muhasebe Açısından İncelenmesi - Ias 10 Determination Of Accounting For Events After Reporting Period On Financial Statements

Ömer TEKŞEN, Ulukan BÜYÜKARIKAN

Kâtip Çelebi'nin Eserlerinde Mesleğinin İzleri - Traces Of Vocational In Kâtip Çelebi's Works

Ali APALI

Radyoloji Departmanında Birim Maliyet Analizi Ve Örnek Bir Uygulama - Unit Cost Analysis In Radiology Department And Application Example

Okan ÖZKAN, İsmail AĞIRBAŞ

Optimum Portföy Seçimi Ve Bist'te İşlem Gören Firmalar Üzerinde Bir Araştırma - A Study On Optimal Portfolio Selection And Traded Companies On The Istanbul Stock Exchange (Bist)

Mustafa MORTAŞ, Okan GARİP

Some Archimedean Copulas On Producer Price Index And Consumer Price Index: A Case Of Turkey - Bazi Arşimedyen Kapulalar: Üfe Ve Tüfe İçin Türkiye Uygulamasi

Ayça BÜYÜKYILMAZ

The Global Trend Towards Trade Liberalisation:A Theoretical Analysis Of Reasons For Developed And Developing Countries - Ticari Liberalleşmeye Küresel Yönelim:Gelişmiş Ve Gelişmekte Olan Ülkelerin Yönelim Nedenlerinin Karşılaştırmalı Bir Analizi

Murat COŞKUN

Türkiye'de Diyaliz ve Böbrek Transplantasyonu Tedavisinin Maliyet Etkililik Analizi - Cost-Effectiveness Analysis of Dialysis and Kidney Transplantation Treatment in Turkey

Vahit YİĞİT, Ramazan ERDEM

FİRDEVSÎ-İ RUMÎ, HAYATI VE ESERLERİ HAKKINDA YENİ BİLGİLER

Himmet BÜKE

Öğrenci Memnuniyetini Etkileyen Faktörlerin Yapısal Eşitlik Modeli İle Araştırılması - Investigation Of Factors Which Affecting Student Satisfaction By Structural Equation Model

Hamza KANDEMİR

Sporcu Ve Sedanter Ögrencilerin Sosyal Beceri Düzeylerinin Karşılaştırılması - The Comparison Of Social Skill Level Of Sportsman And Sedantery Students

Oğuzhan DALKIRAN, Cem ASLAN, Emin GEZER, Tonguç VARDAR