MOBBING ALGISI İLE MOTİVASYON İLİŞKİSİ: KAMU VE ÖZEL KURUM ÇALIŞANLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - THE RELATIONSHIP BETWEEN MOTIVATIONS WITH THE PERCEPTION OF MOBBING: A STUDY ON PUBLIC AND PRIVATE SECTOR EMPLOYEES

Bu araştırmanın odak noktası kamu ve özel sektör çalışanlarının işyerlerindeki mobbing (psikolojik taciz) algı düzeylerini tespit etmek; görev yaptıkları kamu ve özel kurumlardaki motivasyonları üzerine etkilerinin olup olmadığını yaş, ünvan, medeni durum, cinsiyet ve çalışma süresi değişkenlerine bağlı olan etkilerini incelemektir. Bu araştırmanın çalışma evrenini; özel sektör ve kamu kurumlarında  görev yapan yönetici ve çalışanlarının, Ankara ilinde, 155 Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü Çalışanı, 151 Tümaş çalışanı, 77 Uzaltaş çalışanı, 71 Özel Veni Vici Hastanesi çalışanı, Erzurum ilinde, Karayolları İl Müdürlüğünde 98 çalışan ile birlikte, 253 kamu çalışanı ve 299 özel sektör çalışanı olmak üzere toplamda 552 kişi çalışma evrenini oluşturmaktadır. Bu araştırmanın toplamda 552 kişilik çalışma evrenine tam sayım yöntemi uygulanmıştır. Yapılan anket çalışmasında elde edilen veriler SPSS 13.0 istatistik programı yardımıyla analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışanların iş hayatında maruz kaldıkları olumsuz davranışlar düzeyinin motivasyonlarına nasıl bir etki yaptığını ölçtüğümüz korelasyon analizleri sonuçlarına göre; çalışanlar iş yaşamlarında çok düşük bir düzeyde olumsuz davranışlarla karşılaştıklarını belirtmişler ve buna paralel olarak da olumsuz davranışların motivasyona etki düzeyi çok düşük çıkmıştır. Araştırmaya katılan çalışanların iş ortamındaki motivasyon düzeyleri hem genelde hem de motivasyon ölçeğinin alt boyutlarında orta düzeyde görülmektedir. Sadece içsel benlik boyutunda çalışanların motivasyon düzeyleri 5,29 ortalama ile orta düzeyin üzerinde çıkmıştır. Buna göre çalışanlar yeteneklerine uygun bir işte çalışmakla daha yüksek motivasyona sahip olduklarını belirtmişlerdir. Bu bağlamda çalışanlar iş yaşamlarında onları küçük düşürecek, psikolojik yönden etkileyecek düzeyde olumsuz davranışlara maruz kalmayıp, daha dolaylı olumsuz davranışlarla da nadiren karşılaştıklarını düşünmektedirler. Bu da onların işleriyle ilgili motivasyon düzeylerini hemen hemen hiç etkilememektedir.

___

  • Acar, G. (2011), Okul Yöneticilerinin Etik Liderlik Davranışlarının Beden Eğitim Öğretmenlerinin Örgütsel Adalet ve Motivasyon Düzeyleriyle İlişkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Acar, G. (2014), Etik Liderlik, Örgütsel Adalet ve Motivasyon Kavramlarının Gelişimi, Türkiye Âlim Kitapları, Saabrücken, Deutschland.
  • Altuntaş, C. (2010), Çalışan Destek Programları, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 12 Sayı:1, (57-75).
  • Aşan, Ö. (2001), Motivasyon, Yönetim ve Organizasyon, ed. Salih Güney, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Arseven, A. D. (2001), Alan Araştırma Yöntemleri İlkeler, Teknikler, Örnekler, (2.Baskı). Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, Ankara.
  • Baysal, C. -Tekarslan, E. (1987), Davranış Bilimleri. (Birinci Baskı). Bayrak Matbaacılık, İstanbul.
  • Cemaloğlu, N. (2007), “Örgütlerin Kaçınılmaz Sorunu: Yıldırma”, Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi, 42, (111-126).
  • Einarsen, S. (1996), Bullying and Harassment at Work: Epidemiological and Psychosocial Aspects, Doctoral Dissertation, Department of Psychosocial Science, University of Bergen.
  • Eren, E. (2000), Örgütsel Davranış ve Yönetim Psikolojisi, Beta Yayın, İstanbul.
  • Eren, E. (2001), Yönetim ve Organizasyon, Beta Yayın Dağıtım, İstanbul.
  • Eroğlu, F. (2009), Davranış Bilimleri, 9.Baskı, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.
  • Ersarı, G. - Nakyıyok, A. (2012), “İşgörenin İçsel ve Dışsal Motivasyonunda Stresle Mücadele Tekniklerinin Rolü”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:16 Sayı:1, (81-101).
  • Güngör, M. (2008), Çalışma Hayatında Psikolojik Taciz, (1.Baskı). Derin yayınları, İstanbul.
  • Hubert, B.A. - Veldhoven, M.V. (2001), “Risk Sectors for Undesirable Behaviour And Mobbing”. European Journal Of Work And Organizational Psychology, Vol:10 (415-424).
  • Karakale, S.B. (2011), “Mobbing ve Mobbingle Başa Çıkma Yöntemleri: Mobbing Mağdurlarına Yönelik Bir Araştırma”, Yüksek Lisans Tezi, Yalova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yalova.
  • Karakaş, S. (2011), “Mobbinge Maruz Kalan Hemşirelere Verilen Atılganlık Eğitiminin Mobbinle Başetmeye Etkisi”, Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Psikiyatri Hemşireliği Anabilimdalı, Erzurum.
  • Kaya Cicerali, L. (2011). “Mobbinge Maruz Kalanların Kişilik Profillerine Bağlı Psikolojik Sağlıkta Bozulma Göstergeleri”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, Adli Tıp Enstitüsü Sosyal Bilimler Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Kurt, B. (2013), “İlkokul ve Ortaokul Yöneticilerinin Öğretim Liderliği Davranışlarının Öğretmen Motivasyonuna Etkisi”. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Leymann H. (1990), “Mobbing and psychological terror at workplaces”. Violence Vict; Vol:5, (119-126).
  • Önen, L. - Tüzün, M. B. (2005), Motivasyon, 1.Baskı, Epsilon Yayıncılık, İstanbul.
  • Özer, P. S. - Topaloğlu, T. (2008), Motivasyon ve Motivasyon Teorileri, Liderlik ve Motivasyon: Geleneksel ve Güncel Yaklaşımlar, ed. Celalettin Serinkan, 1.Baskı, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Osterloh, M. - Frey, B. S. (2000), “Motivation, Knowledge Transform and Organizational Forms”, Organization Science, Vol:11 No: 5, (538-550).
  • Özen, S. (2007), “İşyerinde Psikolojik Şiddet ve Nedenleri”, İş Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, Cilt: 9, Sayı:3, (1-24).
  • Sabuncuoğlu, Z. - Tüz, M. (2003), Örgütsel Psikoloji, 4.Baskı, Furkan Ofset, Bursa.
  • Sürekli, D. - Tevruz, S.(1997), Davranış Düzeltme’de Güdü Teorilerinin Katkısı. S. Tevruz (Editor). Endüstri ve Örgüt Psikolojisi. (İkinci Baskı). Şelale Matbaası, Ankara.
  • Peker, Ö. - Aytürk, N. (2002), Yönetim Becerileri, Öğrenilebilir ve Geliştirilebilir. Yargı Yayınevi, Ankara.
  • Şimşek, M.S. - Akgemci, T. - Çelik, A. (2003), Davranış Bilimlerine Giriş ve Örgütlerde Davranış. (Üçüncü Baskı). Adım Ofset, Konya.
  • Tınaz, P. (2000), Çalışma Yaşamında Motivasyon Kuramları. Mercek Yayıncılık, İstanbul.
  • Tınaz, P. (2005), Çalışma Yaşamından Örnek Olaylar, 1.Baskı, Beta Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.
  • Tınaz P. (2006), İşyerinde Psikolojik Taciz (Mobbing). Beta Basım Yayın Dağıtım, İstanbul.
  • Tınaz, P. (2009), Çalışma Yaşamından Örnek Olaylar. (İkinci Baskı). Beta Basım, İstanbul.
  • Toker Gökçe A. (2008), Mobbing: İşyerinde Yıldırma Nedenleri ve Başa Çıkma Yöntemleri, Pegem Yayınevi, Ankara.
  • Tutar, H. (2004), İş Yerinde Psikolojik Şiddet (3.Baskı). Barış Kitap Basın Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Vartia, M. (1996), “Identification Of Mobbing Activities”, Europan Journal of Work and Organizational Psychology, Vol: l5 No: 2, (251-275).
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

TURİZM TANITIM FAALİYETLERİNDE FOTOĞRAFLARIN KULLANIMI: “HOME OF…” KONSEPTİ ÖRNEĞİ - EFFECT OF PHOTOGRAPHY IN TOURISM PROMOTION ACTIVITIES: CASE OF "HOME OF ..." CONCEPT

Metin SÜRME, Atınç OLCAY

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA BAĞLI ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖRGÜTSEL ADALET VE ÇATIŞMA YÖNETİMİ İLİŞKİSİ (DENİZLİ ÖRNEĞİ) - ORGANİZATİONAL JUSTICE AND CONFLICT MANAGEMENT IN SECONDARY EDUCATION INSTITUTIONS ATTACHED TO THE MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION RELATIONSHIP (DENİZLİ CASE)

Murşit IŞIK, Hilal BOLAK, Mustafa ÖZTÜRK

TALCOTT PARSONS VE NİKLAS LUHMANN’DA MEŞRUİYET DÜŞÜNCESİ: ÖRGÜTSEL VE İŞLEMSEL MEŞRUİYET - LEGITIMACY CONCEPTIONS OF TALCOTT PARSONS AND NIKLAS LUHMANN: ORGANIZATIONAL AND PROCEDURAL LEGITIMACY

Tuncer FİDAN

KÜRESELLEŞME VE FİNANSAL GELİŞME ARASINDAKİ ETKİLEŞİMİN TÜRKİYE VE BRICS ÜLKELERİ İÇİN İNCELENMESİ - EXAMINING THE INTERACTION BETWEEN GLOBALIZATION AND FINANCIAL DEVELOPMENT FOR TURKEY AND BRICS COUNTRIES

Yeşim HELHEL

MADDİ DURAN VARLIKLARIN TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ İLE VERGİ USUL KANUNU VE TMS-16 AÇISINDAN İNCELENMESİ: BİR UYGULAMA - INVESTIGATION ON INTERMEDIATE ACCOUNTING SYSTEM AND TAX PROCESS AND TURKISH ACCOUNTING STANDARTS-16 ANALYSIS OF FINANCIAL ASSETS: AN APPLICATION

Ömer TEKŞEN, Sevinç Şahin DAĞLI

CARİ AÇIKLARLA MÜCADELEDE TURİZM SEKTÖRÜ VE TÜRKİYE ANALİZİ - THE ROLE OF TOURISM SECTOR IN FIGHTING AGAINST CURRENT DEFICIT AND AN ANALYSIS OF TURKISH TOURISM

Nurdan KUŞAT

YOKSULLUKLA MÜCADELEDE ŞARTLI NAKİT TRANSFERLERİ; İNSAN HAKLARI AÇISINDAN BİR DEĞERLENDİRME

Doğa Başar SARIİPEK

MOBBING ALGISI İLE MOTİVASYON İLİŞKİSİ: KAMU VE ÖZEL KURUM ÇALIŞANLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - THE RELATIONSHIP BETWEEN MOTIVATIONS WITH THE PERCEPTION OF MOBBING: A STUDY ON PUBLIC AND PRIVATE SECTOR EMPLOYEES

Perihan GÖZÜM, Süleyman KARAÇOR

İŞ STRESİ VE TURİZM İŞLETMELERİNDE YAPILAN ARAŞTIRMALARA İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME - JOB STRESS AND AN EVALUATION OF THE STUDIES MADE IN THE TOURISM ENTERPRISES

Bilal DEVECİ

STK MENSUPLARININ ETİK İKLİM ALGISININ ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARACILIĞIYLA BİREYSEL PERFORMANSLARINA ETKİSİ - THE EFFECT OF ETHICALCLIMATEPERCEPTIONS OF CIVIL SOCIETYORGANİZATIONS (CSOS) VOLUNTEERS ON INDIVIDUALPERFORMANCEVIAORGANIZATIONALCOMMITMENT

Kayhan AHMETOĞULLARI, Kahraman ÇATI