DENİM KUMAŞIN SANAT MALZEMESİ OLARAK KULLANIMINA YÖNELİK DENEYSEL YAKLAŞIMLAR

Tekstil ürünlerinden biri olarak, denim kumaşının yapı olarak diğer kumaşlardan farklı olması nedeniyle, sanat malzemesi olarak olanaklarının araştırılarak, malzeme niteliğinde kullanıp yeni deneysel tasarımlar geliştirmek makalenin amacı olarak ele alınmıştır. Makale kapsamında yapılan uygulamalarda, denim kumaşı üzerinde geleneksel biçimlendirme teknikleri kullanılarak sanatçılara yaratıcılığını en üst düzeyde kullanabileceği olanakları araştırmak üzere deneyler yapılmıştır. Bu deneylerde kesme, yapıştırma, büzme, delme, bağlama, ağartma gibi klasik biçim ve renklendirme arayışları kullanılan yöntemler arasındadır. Deneylerde iki ana yöntem üzerinde çalışılmıştır. Birincisi yüzey oluşturma ve desenlendirme yöntemlerinden olan, batik tekniklerinden shibori ile birlikte renklendirme yerine ağartma tekniğidir. İkicisi ise denim kumaşı üzerine kil ve tutkal kullanılarak, bir yüzey üzerinde tek başına ya da destekleyici malzemeler ile birlikte dik durarak, boyut kazanma becerisinin sanatçıya sağlayacağı kazanımları araştırılmış ve her işlem, sonucu ile birlikte tespit edilip raporlanıştır. Bu deneyler sonucunda elde edilen verilerden yararlanılarak, denim kumaşı ana malzeme olacak şekilde, deneysel sanat eserleri oluşturulması hedeflenmiştir.

EXPERIMENTAL APPROACHES TO THE USE OF DENIM FABRIC AS ART MATERIAL

Given that denim fabric is structurally distinct from other fabrics, the purpose of this article is to investigate its potential as an art material and to create new experimental designs by employing it. In the applications made within the purview of the article, experiments were conducted on denim fabric using traditional shaping techniques in order to determine the extent to which artists can exercise their creativity at the highest level. In these experiments, cutting, bonding, shrinking, punching, tying, bleaching, classical form and coloring searches were employed, along with others. In the experiments, two primary methods were investigated.The first technique is bleaching as opposed to coloring with shibori, one of the batik techniques, which is one of the surface formation and patterning techniques. Secondly, using clay and glue on denim fabric, the gains of the artists ability to acquire dimension by standing upright on a surface alone or with supporting materials were investigated, and each process and its result were determined and reported. The objective is to create experimental artworks with denim fabric as the primary material by utilizing the data obtained from these experiments.

___

  • Acar, A. (2005). Denim Kumaş Hatalarının Optimizasyonuna Yönelik Çözüm Önerileri. [Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Çalışlar, İ. & Güney, Ö. (2000). Raftan Önce-Raftan Sonra 1. İstanbul: Mavi Jeans Yayınları.
  • Huiguang, Z., & Lv, L. (2007). Delirious Denim. London: Southbank Publishing.
  • Kaplan, A. Ö.& Ercan, S. (2011). (01Temmuz 2021 Yaratıcı düşünme tekniklerinden sinektik uygulamasına örnek bir çalışma: çocuğun gözünde yaratıcılık. International Journal of Human Sciences [Bağlantıda]. 8:2 Erişim: http://www.InsanBilimleri.com/En
  • Ordenim. (2005). Ordenim Broşürü.
  • Pastoureau, Michel (2005). Mavi Bir Rengin Tarihi. İmge Kitapevi. İstanbul: Pelin Ofset Matbacılık.
  • Wickman, F. (20 Eylül 2022). Working Man's Blues. Why do we call manual laborers blue collar? Slate.com