İlkokul Binalarının Ekolojik Açıdan İyileştirilmesi: İstanbul Tuzla Tapduk Emre İlkokulu Örneği

Günümüz çağdaş yaşamı teknolojiye ve endüstriye dayalı olarak gelişmekte ve sürdürülebilirlikten uzaklaşmaktadır. Kentli nüfus oranı artmakta ve bu artışa bağlı olarak kent sınırları genişlemektedir. Büyüyen kentler yapılaşmayı arttırmaktadır. Hızlı sanayileşme ve kentleşme sonucu doğal kaynaklar hızla tükenmekte, çevre kirliliği ve küresel ısınma insan yaşamını tehdit edici seviyeye ulaşmaktadır. Başta enerji olmak üzere hammadde kaynaklarının önemli bir kısmı yapıların üretim ve kullanım sürecinde gerçekleşmektedir. Mevcut yapıların önemli bir kısmı ekolojik kaygılar olmaksızın inşa edildiklerinden özellikle doğal kaynaklardan elde edilen enerjinin yoğun olarak tüketilmesine neden olmaktadır. Yaşanılan süreçte yeni yapıların ekolojik özelliklere sahip olarak inşa edilmesi kadar, mevcut yapıların da ekolojik özelliklere sahip olacak şekilde yenilenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda özellikle eğitim çağındaki çocukların sürdürülebilirlik ve çevre bilincini yaşayarak öğrenmesini sağlayacak ortamların okullarında oluşturulması önemlidir.  Ekolojik okul yapıları sürdürülebilirlik kavramını hem yapısal hem de eğitim aracı olarak içinde eğitim gören öğrencilere katkıda bulunacaktır. . Bu amaçla İstanbul ili içerisinde tipik bir okul yapısı seçilmiş, analiz edilerek bu yapıya ekolojik iyileştirme amaçlı önerilerde bulunulmuştu

Ecological Improvement of Primary School Buildings: The Sample of Tuzla Tapduk Emre Primary School, İstanbul, Turkey

Today's contemporary life is developing on the basis of technology and industry and is moving away from sustainability. Urban population ratio is increasing and city boundaries are expanding due to this increase. Growing cities are increasing the number of buildings. natural resources are quickly depleting, environmental pollution and global warming are threatening levels of human life due to the urbanization and rapid industrialization. An important part of the raw material resources, especially energy, is realized during the production and usage of the buildings. Since a significant part of the existing buildings are produced without ecological concerns, they cause intensive use of natural resources, especially energy. Existing buildings must be renovated to have ecological characteristics and construction of new buildings with ecological characteristics in this process. In this context, it is important to create environments that will enable children in education age to achieve sustainability and environmental awareness. School structures in this way will be able to use the concept of sustainability as both a structural and an educational tool. For this purpose, a sample school building was selected and analyzed within the province of Istanbul and were made suggestions for ecological improvement.

___

  • Dorsey, J., & L'Esperance, C., Sustainable Design Guidelines for the Construction of New Facilities and the Renovation of Existing Structure, Education Resources Information Center (ERIC), http://www.eric.ed.gov/PDFS/ED454689.pdf, 2000.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi