Fungal Endofitler ve Etkileşimleri

Endofitler, bitkilerin canlı iç dokularında kolonize olan ve herhangi önemli bir semptoma neden olmadan yaşayan organizmalar olarak varsayılmaktadır. Bunun yanı sıra bazı endofitler yaşam döngüsü boyunca sadece endofit olarak kalmayarak bitki dokularında kolonize olan mikorizal funguslar, patojenler, epifitler ve saprotroflar gibi bazı önemli mikrobial gruplar ile benzer işlevler göstermektedir. Sahip oldukları sekonder metabolitler sayesinde tıp, tarım ve endüstri gibi önemli alanlarda geniş bir kullanım potansiyeline sahip olan endofitler, dünya üzerindeki hemen hemen her bitkide bulunmaktadır. Özellikle biyolojik mücadele gibi yöntemlerde etkin şekilde kullanılabilmeleri, bu mikroorganizmalara verilen önemi gün geçtikçe attırmaktadır. Bu nedenlerle yeni endofitleri keşfetmek ve işlevlerini belirlemek büyük önem arz etmektedir. Tüm bunlardan yola çıkarak bu derlemede, endofit funguslar ve bugüne dek bilinen işlevleri ile ilgili geniş kapsamda bir literatür çalışması yapılmıştır.

___

  • Agrios, G.N., (1988). Plant Pathology. Academic Press, New York, USA. Arnold, A. E., Lutzoni, F., (2007). Diversity and host range of foliar fungal endophytes: are tropical leaves biodiversity hotspots? Ecology, 88(3), 541-549.
  • Arnold, A. E., Maynard, Z., Gilbert, G., Coley, P.D., Kursar, T.A., (2000). Are tropical fungal endophytes hyperdiver-se? Ecology Letters, 3, 267–274.
  • Arnold, A. E., Herre, E. A., (2003). Canopy cover and leaf age affect colonization by tropical fungal endophytes: ecologi-cal pattern and process in Theobroma cacao (Malva-ceae). Mycologia, 95, 388-98.
  • Arnold, A. E., (2007). Understanding the diversity of foliar endophytic fungi: progress, challenges and frontiers. Fun-gal Biology Reviews, 21,51–56.
  • Arnold, A.E., Henk, D.A., Eells, R. L., Lutzoni, F., Vilgalys, R., (2007). Diversity and phylogenetic affinities of foliar fungal endophytes in loblolly pine inferred by culturing and envi-ronmental PCR. Mycologia, 99,185–206.
  • Aslan, E., Özaktan, H., (2005). Kök Bakterileri Tarafından Konukçu Bitkide Hastalıklara Karşı Sistemik Dayanıklılığın Uyarılması. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 15,1.