ÖĞRETMENLERİN DEĞERLER KAPSAMINDA İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Bu araştırmanın amacı, değerler kapsamında istenmeyen öğrenci davranışlarına yönelik öğretmenlerin görüşlerinin incelenmesidir. Temel nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırmada, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme tekniği kullanılmıştır. Buna göre araştırmanın çalışma grubu Orta Karadeniz bölgesinde bulunan bir ilçesinde farklı kademe, farklı bölge ve farklı branşlarda görev yapan gönüllü 15 öğretmenden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formundan elde edilen veriler kategoriler, kodlar ve frekans değerleri belirtilerek tablolaştırılmış ve ayrıntılı bir biçimde sunulmuştur. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin değerler kapsamında sınıf içerisinde karşılaştıkları istenmeyen öğrenci davranışları ile ilgili olarak, öğrencilerin birbirlerine karşı hoş olmayan sözler kullanmaları, birbirlerini şikâyet etmeleri, saldırgan, ya da içine kapanık olmaları, verilen görevleri önemsememesi ve sorumluluk almaması gibi veriler elde edilmiştir. Öğretmenlerin değerler kapsamında istenmeyen öğrenci davranışlarına yönelik çoğunlukla sözlü ikaz, görmezden gelme, olumlu davranışları ödüllendirme ve dikkat çekici etkinlikler planlama gibi disiplin yöntemlerini uyguladıkları ortaya çıkmıştır. Araştırmada ayrıca, öğrencileri değerler kapsamında istenmeyen davranışlar sergilemelerinin nedeni aile ve sosyo-ekonomik durumdan kaynaklı nedenler olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırma bulguları alan yazındaki bulgular eşliğinde tartışılmış ve çalışmanın bulgularından yola çıkılarak, değerler kapsamında istenmeyen öğrenci davranışlarının önlenmesi için eğitim paydaşlarına önerilerde bulunulmuştur.

___

  • Akbaş, O. (2008). Değer eğitimi akımlarına genel bir bakış. Değerler Eğitimi Dergisi, 6 (16), 9-27.
  • Bacanlı, H. (2005). Duygusal davranış eğitimi. Nobel Yayın Dağıtım. Ankara.
  • Bal, T. (2005). İlköğretim 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinin disiplin anlayışları ve kullandıkları disiplin yöntemleri. Yüksek lisans tezi. Selçuk Üniversitesi. Konya.
  • Beşdok, D. (2007). Ortaöğretim öğretmenlerinin sınıf yönetiminde karşılaştıkları istenmeyen öğrenci davranışlarını önleyebilme yeterliliklerinin incelenmesi. Yüksek lisans tezi. Erciyes Üniversitesi. Kayseri.
  • Çepni, S. (2007). Araştırma ve proje çalışmalarına giriş, (Genişletilmiş 3. Baskı). Celepler Matbaacılık. Trabzon.
  • Çetin, B. (2013). Sınıfta istenmeyen öğrenci davranışlarıyla ilgili sınıf öğretmenlerinin karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 10 (1), 255-269.
  • Danaoğlu, G. (2009). Sınıf ve branş öğretmenlerinin ilköğretim 5. sınıflarda karşılaştıkları istenmeyen davranışlar ve bu davranışlarla baş etme stratejileri. Yüksek lisans tezi. Çukurova Üniversitesi. Adana.
  • Demirkaya, H. (2008). Sınıf öğretmeni adaylarının küresel ısınma kavramını algılamaları ve öğrenme stilleri: Fenomenografik bir analiz. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 8, 727-752.
  • Ekiz, D. (2013). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Anı Yayıncılık. Ankara.
  • Ekşi, H. (2003). Temel insani değerlerin kazandırılmasında bir yaklaşım: Karakter eğitimi programları. Değerler Eğitimi Dergisi, 1(1), 79 - 96.
  • Elban, L. (2009). İlköğretimdeki öğretmenlerin istenmeyen öğrenci davranışlarıyla karşılaşma ve çözüm bulma durumlarının incelenmesi. Yüksek lisans tezi. Selçuk Üniversitesi. Konya.
  • Erdem, H. (2016). İlkokul öğretmenlerinin istenmeyen öğrenci davranışları ile baş etmede kullandıkları yöntemler. Yüksek lisans tezi. Pamukkale Üniversitesi. Denizli.
  • Kılıçoğlu, C. (2015). Sınıf içerisinde istenmeyen davranışlara karşı öğretmenlerin baş edebilme yöntem ve teknikleri. Yüksek lisans tezi. Toros Üniversitesi. Mersin.
  • Lincoln, Y. S. & Guba, E. G. (1985). Naturalistic Inquiry. Newbury Park: Sage Publications.
  • Maxwell, J. A. (2018). Nitel araştırma tasarımı. Nobel Yayıncılık. Ankara.
  • MEB. (2016). Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği. https://ogm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar /2016_11/03111224_ooky.pdf. 10.04.2022 tarihinde erişim sağlanmıştır.
  • Özer, B., Bozkurt, N. & Tuncay, A. (2014). İstenmeyen öğrenci davranışları ve öğretmenlerin kullandıkları başa çıkma stratejileri. Turkish Journal of Educational Studies, 1(2). 152 – 189.
  • Siyez, D. M. (2009). Liselerde görev yapan öğretmenlerin istenmeyen öğrenci davranışlarına yönelik algıları ve tepkileri. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25(25), 67-80.
  • Şenay, K. (2011). İlköğretim okulları I. kademede görevli yönetici ve öğretmen algılarına göre istenmeyen öğrenci davranışları ve önleme yöntemleri. Yüksek lisans tezi. Maltepe Üniversitesi. İstanbul.
  • Ulusoy, K. & Dilmaç, B. (2012). Değerler eğitimi. Pegem Akademi Yayınları. Ankara.
  • Yavrutürk, A. R., İlhan, T. & Baytemir, K. (2020). Social support and school climate as predictors of school connectedness in high school students. Bartın University Journal of Faculty of Education, 9 (2), 334-351.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayıncılık. Ankara.
  • Yumuşak, G. & Balcı, Ö. (2018). Öğretmenlerin istenmeyen öğrenci davranışları ile başa çıkma yöntemleri ve bu yöntemlerin etkililiğine ilişkin görüşleri. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21 (40). 223 – 254.
  • Yüksel, S. (2005). Kohlberg ve ahlak eğitiminde örtük program: Yeni ilköğretim programlarında yer alan ahlaki değerleri kazandırma için bir açılım. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri Dergisi, 5(2), 329 - 338.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-8944
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

ERKEN ÇOCUKLUK EDEBİYATINDA PSİKOLOJİK SAĞLAMLIĞIN İNCELENMESİ

Zülfiye Güzin ARSLAN, Haktan DEMİRCİOĞLU

4-6 YAŞ ÇOCUKLARIN ÖZ DÜZENLEME BECERİLERİ İLE ANNE TUTUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Kübra MADEN, Sıla UZKUL, Ayşe ÖĞRETİR

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN OKULDAKİ TEMEL PSİKOLOJİK İHTİYAÇLARI İLE OKULA BAĞLANMA DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Mahmut Sami UZUN, Fuad BAKİOĞLU

THE EXPERIENCES OF ENGLISH LANGUAGE TEACHERS MAKING TRANSITION AMONG DIFFERENT EDUCATIONAL STAGES

Semra AYDIN, Ayfer SU BERGİL

SİSTEMİK AİLE YAKLAŞIMI TEMELLİ GRUP PSİKOEĞİTİM PROGRAMININ BOŞANMIŞ BİREYLERİN BOŞANMAYA UYUM DÜZEYLERİNE ETKİSİ

Nuran Ceren GÜZEL, Ayşe Rezan ÇEÇEN-EROĞUL

ON BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN FELSEFE DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARI VE ÖĞRETMENLERİN AYNASINDAN ÖĞRENCİLERE BİR BAKIŞ

Canan KOÇ, Sevim BAHADIR

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİNE GÖRE İŞ YAŞAM DENGESİ İLE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİ

Hüseyin EKİNCİ

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN ERKEN OKURYAZARLIK BECERİLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ

Elif Satı ÇALIŞ, Nihan FEYMAN GÖK

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN TABLET BİLGİSAYARI KABUL DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Ercan AKPINAR, Betül GÖNÜL

ÖĞRETMENLERİN DEĞERLER KAPSAMINDA İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Ali Rıza YAVRUTÜRK, Harun KAHVECİ