Müzik Öğretmenlerinin Mesleki Genel Yeterlik Algıları ile Doyum ve Tükenmişlik Düzeyleri Arasındaki Bağıntının İncelenmesi

Günümüzde farklı özelliklere sahip ve farklı konumlarda görev yapan müzik öğretmenlerinin mesleki açıdan yaşadıkları doyum ve tükenmişlik duyguları da farklılık gösterebilmektedir. Bu araştırmada müzik öğretmenlerinin mesleki yeterlik algıları ile mesleki doyum ve mesleki tükenmişlik duyguları arasındaki bağıntı araştırılmıştır. Araştırmaya 219 müzik öğretmeni katılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, müzik öğretmenlerinin mesleki yeterlik algılarının, mesleki doyum ve tükenmişlik durumlarına önemli bir etki yaptığı, yeterince mesleki bilgi ve beceriye sahip olmadıklarında bu durumun mesleki tükenmişlik yaşanmasına neden olduğu ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, genellikle yüksek düzeyde doyum ve tükenmişlik yaşadıkları ve en fazla öğrenme-öğretme sürecinde kendilerini daha yetersiz hissettikleri ortaya çıkmıştır.

The Investigation of Relation Between Perceived Professional Proficiency, Professional Satisfaction and Burnout Levels of In-Service Music Teachers

Professional satisfaction and burnout levels of music teachers who have different characteristics and serve in different positions may vary. The present research studies the relationship between professional competency perceptions and professional satisfaction and burnout among music teachers. A total of 219 music teachers participated in the research. According to obtained findings, professional competency perception has a significant effect of music teachers’ professional satisfaction and burnout levels, and when they don’t have the adequate professional knowledge and skills, this results in professional burnout. Additionally, teachers generally experience high levels of satisfaction and burnout, and they mostly feel incompetent in learningteaching processes. 

___

  • Akbulut, E. (2012). Müzik öğretmenleri mesleki yeterlikleri ölçeği çalışması, e-Journal of New World Sciences Academy, 7(4), 334-346.
  • Akçamete, G., Kaner, S. ve Sucuoğlu, B. (2001). Öğretmenlerde Tükenmişlik, İş Doyumu ve Kişilik. Ankara: Nobel Kitabevi.
  • Başaran, İ. E. (1996). Eğitim psikolojisi: Eğitimin psikolojik temelleri. Ankara: Feryal Matbaası.
  • Burnard, P., Holgersen, M. S. E., & Georgii-Hemming, E. (Eds.). (2013). Professional Knowledge in Music Teacher Education. Ashgate Publishing, Ltd.
  • Conkling, S. W. (Ed.). (2015). Envisioning Music Teacher Education. Rowman & Littlefield.
  • Demirel, Ö. (1999). Planlamadan Değerlendirmeye Öğretme Sanatı. PEGEMA yayıncılık.
  • Filiz, Z. (2014). Öğretmenlerin iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 10(23), 157-172.
  • Hoy, W.K., & Miskel, C. (2012). Educational Administration: Theory, Research and Practice. 9th Edition. New York: McGraw-Hill.
  • Kaschub, M., & Smith, J. (Eds.). (2014). Promising Practices in 21st Century Music Teacher Education. Oxford University Press.
  • Kılıç, S., Tanrıkulu, T. & Uğur, H. (2013). Job satisfaction and social comparison levels of teachers working for state schools, International Journal of Human Sciences, 10( 1), 760-779.
  • Kuzgun, Y. & Bacanlı, F. (2005). Pdr’de Kullanılan Ölçekler, Nobel Yayın, Ankara.
  • Lunenburg, F., & Ornstein, A. (2011). Educational administration: Concepts and practices. Cengage Learning.
  • M.E.B. (2006). Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri, Ankara: MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Maslow, A. H. (1943). A theory of human motivation. Psychological review, 50(4), 370-396.
  • Miksza, P., & Berg, M. H. (2013). Transition from student to teacher: frameworks for understanding preservice music teacher development. Journal of Music Teacher Education, 23(1), 10-26.
  • Otacıoğlu, S. G. (2008). Müzik öğretmenlerinde tükenmişlik sendromu ve etkileyen faktörler. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(15), 103-116.
  • Özben, Ş., & Argun, Y. (2003). İlköğretim öğretmenlerinin umutsuzluk ve tükenmişlik düzeyleri üzerine bir araştırma. Ege Eğitim Dergisi, 3(1), 36-48.
  • Raiber, M., & Teachout, D. (2014). The Journey from Music Student to Teacher: A Professional Approach. Routledge.
  • Schallcross,T., & Spink, E. (2002). How Primary Trainee Teachers Perceive the Development of Their Own Scientific Knowledge: Links Between Confidence and Competence?. International Journal of Science Education, 24(12), 1293-1312.
  • Yurdugül, H., Çakıroğlu, A., & Ayan, M. (2007). Türkiye'de sınıf öğretmenlerinin mesleki yeterliklerine ilişkin görüşleri ve performanslarına genel bir yaklaşım. Uluslararası Öğretmen Yetiştirme Politikaları ve Sorunları Sempozyumu. 12-14 Mayıs, Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi, Bakü.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-8944
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Öğretmen Adaylarının FATİH Projesine Yönelik Görüşleri: Farkındalık, Öngörü ve Beklentiler

Ömer Faruk GÖKMEN, ÖZCAN ERKAN AKGÜN

İlköğretim 4.Sınıf Öğrencilerinin Dinlediklerini Anlama Düzeyinin Belirlenmesi

Hülya KODAN, Hafife BOZDEMİR

Yatılı Bölge Ortaokulu Öğrencilerinin Müzik Dersine İlişkin Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi

Hüseyin ASLANTAŞ

Romantik İlişkilerde Akılcı Olmayan İnançların ve Bağlanma Boyutlarının İlişki Doyumu Üzerindeki Yordayıcı Rolünün İncelenmesi1

TUĞBA SARI, FİDAN KORKUT OWEN JR.

Müzik Öğretmenlerinin Mesleki Genel Yeterlik Algıları ile Doyum ve Tükenmişlik Düzeyleri Arasındaki Bağıntının İncelenmesi

Erkan TALŞIK

Çoklu Zeka Destekli Sorgulama Uygulamalarının Öğretmen Adaylarının Eleştirel Düşünmelerine ve Akademik Başarılarına Etkisi

HALİT KIRIKTAŞ, GÜL ÜNAL ÇOBAN

Sınıf Öğretmeni Adaylarının Birleştirilmiş Sınıflı Öğretime İlişkin Zihin İmgeleri (Metaforları)

CEVAT EKER, Ali SICAK

Beş Yaş Çocuklarının Akran Şiddetine Maruz Kalma ve Akran Şiddetini Uygulama Düzeylerinin İzlenmesi

Hülya GÜLAY OGELMAN, Hatice ERTEN SARIKAYA

Tunceli Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Çoklu Zeka Alanları ile Öğrenme Stillerinin İncelenmesi

İlkay Aygül, Canan Koç

Romantik İlişkilerde Akılcı Olmayan İnançların ve Bağlanma Boyutlarının İlişki Doyumu Üzerindeki Yordayıcı Rolünün İncelenmesi

Tuğba SARI, Fidan KORKUT OWEN