"Algılanan Örgütsel Destek Ölçeğinin" Kısa Form Geçerlik Güvenirlik Çalışması

Bu çalışmanın amacı araştırmacının kendisi tarafından doktora çalışması sırasında geliştirilen "Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği'nin kısa formunun oluşturularak geçerlik ve güvenirlik analizlerini yapmaktır. Bu araştırmanın örneklemi, 2010 - 2011 eğitim öğretim yılında Türkiye'deki kamu ve özel ilköğretim okullarında çalışan 785 öğretmenden oluşmaktadır. Temel araştırma modelinde olan bu çalışmada araştırmacının yaptığı doktora tezinin asıl uygulama verileri kullanılmıştır. Verilerin analizinde açımlayıcı faktör analizi (AFA), iki yarı güvenirliği analizi, madde toplam korelasyonu, Cronbach alfa katsayısı ve birinci ve ikinci düzey doğrulayıcı faktör analizi (DFA) kullanılmıştır. Veri seti tesadüfi bir şekilde ikiye bölünmüş AFA 400 veri ile, DFA ise 385 veri ile yapılmıştır. Çalışma sonucunda orijinali 65 madde olan ve örgütsel adalet, yönetim desteği ve örgütsel ödüller ve iş koşulları olmak üzere üç alt ölçekten oluşan Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği(AÖDÖ), 28 madde ve üç faktörlü bir yapıya ulaşmıştır. DFA sonucunda oluşan modelin NFI, NNFI, IFI ve RFI uyum indekslerinin mükemmel, GFI, AGFI, RMR ve RMSEA uyum indekslerinin kabul edilebilir sınırlar içinde olduğu görülmektedir. Ayrıca güvenirlik katsayılarının. 70'in üzerinde olduğu dolayısıyla ölçeğin güvenilir olduğu görülmüştür. Sonuç olarak 28 madde ve üç faktörden oluşan AÖDÖ'nin kısa formunun ilkokul ve ortaokul öğretmenlerinin örgütsel destek algısını belirlemeye yönelik çalışmalarda kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu belirlenmiştir

___

Aydın, İ. ve Kepenekci, Y.K. (2008). Principals' opinions of organizational justice in elementary schools in Turkey, Journal of Educational Administration, 46, 4, 497-513.

Blau, P.M. (1964). Exchange and power in social life. New York: Wiley.

Brown, T.A. (2006). Confirmatory factor analysis for applied research, New York: GuilfordPress.

Büyüköztürk, Ş. (2005). Sosyal bilimler için veri analizi, Ankara : Pegem A Yayıncılık.

Byrne, B. M. &Campbell, T. L. (1999). Cross-cultural comparisons and the presumption of equivalent measurement and theoretical structure: A look beneath the surface. Journal Of Cross-Cultural Psychology, 30, 557 - 576.

Byrne, B.M. (1998). Structural equation model with, lisrel, prelis and simplis: basic concepts, applications, and programming, Mahwah : NJ: Erlbaum.

Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal bilimler için çok değişkenli istatistik SPSS ve LISREL uygulamaları, Ankara : PegemA Yayıncılık.

Derinbay, D. (2011). İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin algıladıkları örgütsel destek düzeyleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizli.

Eisenberger, R.,Stinglhamber, F., Vandenberghe, C., Sucharski, I.L. ve Rhoades, L. (2002). Perceivedsupervisorsupport: contributionstoperceivedorganizationalsupportandemployeeretention, Journalof AppliedPsychology, 87, 565 - 573.

Eisenberger, R.,Huntington, R., Hutchison, S. ve Sowa, D. (1986). "Perceived organizational support", Journal of Applied Psycology, 7, 500-507

Eisenberger, R.,Fasolo, P. Ve Lamastro, V.D. (1990). "Perceived organizational support and employee diligence, commitment and innovation", Journal of Applied Psychology, 75, 51-59.

Eisenberger, R. (2009). www. eisenberger.psych.udel.edu (İndirme Tarihi: 17.06.2009)

Galinsky, E., Bond, J.T. ve Friedman, D.E. (1986). The role of employers in addressing the needs of employed parents, Journal of Social Issues, 52, 3, 111 - 136.

Greenberg, J. (1996), The quest for justice on the job: essays and experiments. Thousand Oaks, CA: Sage Publications.

Gouldner, A.W. (1960). The norm of reciprocity: A preliminary statement. American Sociological Review, 25, 161-178.

Gül, A.L. (2010). Lise öğretmenlerinin algılarına göre örgütsel destek (ankara ili örneğ)i, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Harrington, D. (2009). Confirmatory factor analysis, Oxford University Pres.

Kline, R.B. (2005). Principles and practice of structural equation modeling (2nd. Ed.) New York : The Guilford Pres.

Karasar, N. (2005). Bilimsel araştırma yöntemleri, Ankara: Nobel Yayıncılık.

Meyer, J. P., Allen, N. J. ve Gellatly, L. R., (1990), Affective and continuance commitment to the organization: evaluation of measures and analysis of concurrent and time-lagged relations, Journal of Applied Psychology, 75 , 710 -720.

Nayır, F. (2011). İlköğretim okulu yöneticilerinin öğretmenlere sağlanan örgütsel desteğe ilişkin görüşleri, öğretmenlerin örgütsel destek algısı ve örgütsel bağlılıkla ilişkisi, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara

Organ, D.W. (1988) Organizational citizenship behavior: The good soldier syndrome, USA: Lexington Books.

Özdamar, K. (2004). Paket programlar ile istatiksel veri analizi, Eskişehir: Kaan Kitabevi

Rhoades, L., ve Eisenberger, R. (2002). Perceived organizational support :a review of the literature, Journal of Applied Psycology, 87, 698-714.

Seçer, İ. (2013). SPSS ve LİSREL ile pratik veri analizi, Ankara: Anı Yayıncılık.

Şimşek, Ö.F. (2007). Yapısal eşitlik modellemesine giriş temel ilkeler ve lisrel uygulamaları, Ankara : Ekinoks Yayıncılık.

Shanock, L.R. ve Eisenberger, R. (2006). When supervisors feel supported: relationships with subordinates' perceived supervisors support, perceived organizational support and performance, Journal of Applied Psychology, 91: 3, 689-695

Shore, L.M., ve Shore, T.H. (1995). Perceived organizational support and organizational support, Organizational Politics Justice and Support(Ed. Cropanzano, R.S. ve Kacmar, K.M), London: Quorum Books, 149 - 164.

Ullman, B.J. (2007). Structural equation model, Using multivariate analysis (Tabachnick, B.G, ve Fidel, L.S.), USA : Pearson Education Inc.

Tabachnick, B.G., ve Fidel, L.S. (2007). Using multivariate analysis (Tabachnick, B.G, ve Fidel, L.S.), USA : Pearson Education Inc

Yaylacı, A.F. (2004). İlköğretim okulu öğretmen ve yöneticilerinin örgütsel vatandaşlık davranışları, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi