Konyaaltı Kentsel Alanında Bir Yeşil Alan Sistem Önerisi Geliştirilmesi

Bu çalışmada Antalya kentinin batısında, kent turizmi açısından önemli bir konumda bulunan Konyaaltı kentsel alanı içerisindeki açık ve yeşil alanlar ayrıntılı olarak incelenmiş ve bölgenin fiziksel konumu, açık ve yeşil alan planlama ilkeleri, bilimsel araştırmalar ve diğer ülkelerdeki açık-yeşil alan sistem uygulamaları doğrultusunda bir yeşil alan sistem önerisi geliştirilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda Konyaaltı kentsel alanı genelinde kişi başına 6.9 m2 aktif yeşil alan düştüğü saptanmıştır. Bu değer bölgenin imar planının yapıldığı 1995 yılında yürürlükte olan imar mevzuatında öngörülen 7 m2 standardına çok yakındır. Ayrıca Antalya kentinin diğer alt belediyeleri ve ülkemizdeki diğer kentlere oranla oldukça yüksek bir değerdir. Bununla birlikte kentsel alanda yer alan 14 mahallenin yeşil alan varlıkları arasında önemli farklılıklar saptanmıştır. Bu da yeşil alanların kentsel alan bünyesinde düzenli dağılmadığını göstermektedir. Araştırmadan elde edilen bir diğer sonuç, bölgenin imar planında bir yeşil alan sistem yaklaşımının öngörülmemiş olduğudur. Ancak, bölgeyi çevreleyen tarım ve orman alanları, Akdeniz’e dökülen Boğaçay Deresi ve doğal vadiler gibi fiziksel unsur nedeniyle, bölge bir yeşil alan sisteminin geliştirilmesi için uygun özellikler taşımaktadır. Bu çalışmada geliştirilen yeşil alan sisteminin, gelecekteki imar planları açısından yol gösterici olacağı düşünülmektedir

A Green Space System Proposal for the Konyaaltı Urban Area

In this study, open and green spaces of Konyaaltı urban area of Antalya city of Turkey were examined. A green space system which is based on the physical characteristics of the area, open and green space planning principles, scientific researches and green structure applications in other countries was proposed. Active green space per capita was determined 6.9 m2 in the area. This is a very close figure to the 7 m2 standard ordered by the construction legislation which was in force in 1995 when the structural plan of the region was prepared. This value is also higher than the other urban areas of Antalya city. However, there are considerable differences between 14 quarters of the area concerning the green space presence. This shows that existing green spaces are not distributed in a homogeneous setting in the urban area. No green space system approach in the structural plan of the area was determined despite its good potential for a green structure considering the surrounding agricultural and forest areas and its physical elements such as Bogacay stream, natural valleys etc. The green space system proposal developed in this study may be helpful for future structural plans of the area.

___

  • Aksoy, Y. 2001. İstanbul’un Yeşil Alan Durumu. www.peyzaj.org
  • Anonim, 1996. Antalya Kıyı Yerleşmeleri Planlama Yapılanma Kullanma ve Sorunları. TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesi Yayınları, Antalya.
  • Çalışkan, M.A. 1990. 3194 Sayılı İmar Yasası Açısından Kentlerimizde Açık-Yeşil Alan Sisteminin Geleceği ve Ankara-Çankaya İlçesi Örneği. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enst. Peyzaj Mimarlığı A.B.D. Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Çulcuoğlu, G.K. 1997. Ankara Kenti Yeşil Kuşak Çalışmalarının Yabancı Ülke Örnekleri Açısından İrdelenmesi ve Yeşil Kuşak Sistemi İçin Öneriler Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enst. Peyzaj Mimarlığı A.B.D. Doktora Tezi, Ankara.
  • Dampo, 2004. Antalya Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Planlama Raporu Ö: 1/50 000, Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar İşleri Daire Başkanlığı Nazım Plan Bürosu, Antalya, 85 s.
  • Değirmencioğlu, A., 1998. 1923’ten Günümüze Ankara İmar Planlarının Açık ve Yeşil Alanlar Açısından İrdelenmesi. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enst. Peyzaj Mimarlığı A.B.D. Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Gül, A. Küçük, V. 2001. Kentsel Açık ve Yeşil Alanlar ve Isparta Kenti Örneğinde irdelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Sayı 2, Sayfa 27-48, Isparta.
  • Harrıson, C., 2003. The English Planning System. . http:/www.map21ltd.com/COSTC11/uk- planning.htm
  • Karagüzel, O., Ortaçeşme, V., Atik, M. 2000. Planlama ve UygulamaYönünden Antalya Kenti Yeşil Alanları Üzerinde Bir Araştırma. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Antalya.
  • Karakoç, S. 1996. İmar Planlarında Alınan Yeşil Alan Kararları ve Uygulanabilirliği Üzerine Bir Araştırma, KDZ. Ereğli Örneği. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Ensitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Mansuroğlu, S., Ortaçeşme, V., Karagüzel, O., Yıldırım, E., Baytekin, C. 2003. Antalya Kentinde Ekolojik Açıdan Önemli Biyotopların Haritalanması Üzerine Bir Araştırma. Akdeniz Üniv. Bilimsel Araştırma ProjeleriYönetim Birimi Proje No: 21.04.0104.12, Antalya.
  • Martinez C., J., 2003. Greenstructures and Urban Planning- Green areas in Spanish urban legislation. http:/www.map21ltd.com/COSTC11/ spain.htm
  • Meriggi, M., 2003. Italian System of Environmental Planning. http:/www.map21ltd.com/COSTC11/ italy.htm
  • Nyhuus, S., 1992. Green Structure Planning of Norwegian Cities. Proceedings of Eco City 2 Conference (April 1992), Australia, 14 pp.
  • Ortacesme, V., 2005. Planning, Implementation and Legislation Problems of Green Spaces in the Case of Antalya City, Turkey. AESOP 2005 Congress, Book of Abstracts p.222, Vienna University of Technology, Austria.
  • Utta, 1995. Antalya Anakenti Yapısal Planı- 1/25.000 Raporu, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya
Mediterranean Agricultural Sciences-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1988
  • Yayıncı: Akdeniz Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

MERA VEJETASYONLARININ ÖLÇÜMÜNDE KULLANILAN YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

M. BİLGEN, Y. ÖZYİĞİT

KINALI KEKLİKLERDE (Alectoris chukar) BAZI YUMURTA ÖZELLİKLERİNİN VE CANLI AĞIRLIKLARIN BELİRLENMESİ

S. ALKAN, K. KARABAĞ, M. S. BALCIOĞLU, A. GALİÇ

Doğrudan Ekimde Farklı Gömücü Ayak ve Derinlik Ayar Sistemlerinin Tarla Filiz Çıkışına Etkisi

D. KARAYEL, A. ÖZMERZİ

Kirazlarda (Prunus avium L.) Çiçek Tozu Çimlenmesi ve Çiçek Tozu Çim Borusu Gelişimi Üzerine Bazı Kimyasal Uygulamaların Etkileri

F. TOSUN, F. KOYUNCU

Antalya İli Seralarında Kullanılan Havalandırma ve Isıtma Sistemleri

M. ÇANAKCI, İ. AKINCI

Sandal Ağacı (Arbutus andrachne L.) Tohumlarına Yapılan Bazı Ön Uygulamaların Tohum Çimlenme Oranı ve Süresi Üzerine Etkileri

C. E. ONURSAL, Ş. GÖZLEKÇİ

Plastik Serada Yetiştirilen Trakya İlkeren Üzüm Çeşidinde Farkli Terbiye Sistemi ve Asma Şarjı Uygulamalarının Erkencilik, Verim ve Kalite Faktörleri Üzerine Etkileri

İ. POLAT, H. İ. UZUN

Isparta Yöresinde Yetiştirilen Arpa Köy Çeşitlerinin Verim ve Verim Öğelerinin Belirlenmesi

Z. AKMAN, B. KARA

ANTALYA İLİ KUMLUCA İLÇESİNDEKİ SERALARIN MEVCUT DURUMU, SORUNLARI VE UYGUN ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

N. Y. EMEKLİ, R. BAŞTUĞ, K. BÜYÜKTAŞ

KÖKLENDİRME DÖNEMİNDE YAPRAKTAN UYGULANAN FARKLI GÜBRELERİN KARANFİL (Dianthus caryophyllus L.)’İN BESLENME, KARDEŞLENME VE KURU AĞIRLIĞI ÜZERİNE ETKİSİ

İ. KOCABAŞ, M. KAPLAN