Laparoskopik Ürolojik İlk 25 Vaka'nın Erken Dönem Sonuçları

Laparoskopi günlük üroloji pratiğinde kullanım alanı her geçen gün artan cerrahi bir yöntemdir. Açık cerrahiye kıyasla daha az ağrı ve kanama, hastanede kısa kalış süresi ve daha küçük insizyon gibi avantajları vardır. Bu çalışmada Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde laparoskopik yöntemlerle tedavi edilen 25 hasta retrospektif olarak incelendi. Mayıs 2013 ile Ocak 2015 tarihleri arasında üroloji kliniğinde laparoskopik yöntemlerle tedavi edilen hastalar incelendi. Hastaların yaşı, operasyon süresi, operasyon sonrası komplikasyonlar değerlendirildi. Operasyonlar transperitoneal ve retroperitoneal yöntemlerle yapıldı. Vakalarda enerji kaynağı olarak monopolar ve ultrasonik enerji kaynağı kullanıldı (Harmonic- Ethicon). Hastalara emboli profilaksisi için varis çorabı ve postop dönemde düşük molekül ağırlıklı heparin rutin olarak kullanıldı. Çalışmaya 25 hasta alındı. Hastaların %68' i erkek, %32' si kadın idi. Hastaların yaş ortalaması 53±14.01 yıl ve ortalama operasyon süresi 101.4±79.3 dk idi. 2 hastaya perop ve postop dönemde eritrosit süspansiyon replasmanı yapıldı. Renal kist nedeniyle opere edilen olgulardan sadece ikisinde dren kullanıldı. 2 hasta pozisyona bağlı olarak noromuskuler ağrı ve transfüzyon gerektiren kanama gözlendi. Laparoskopik cerrahi açık cerrahiye kıyasla; hastanede kısa kalış süresi, daha az ağrı kesici ihtiyacı ve küçük insizyon gibi avantajları olan bir yöntemdir. Temel eğitimi aldıktan sonra, uygun hasta seçimiyle başarılı sonuçlar alınabilir.

Short Term Results of the First Laparoscopic Urologic 25 Case

The widespread use of laparoscopy in daily urology practice is increasing. The laparoscopic surgery has some advantages about bleeding, short hospitalization and smaller insicion when comparing open surgery. In this study, I aimed to evaluate the patients who were treated with laparoscopic surgery in Çorum Training and Research Hospital. The patients who underwent laparoscopic surgery between May 2013 and January 2015 were evaluated retrospectively. The patients' age, operation time, bleeding, peroperative and postoperatice complications were recorded. Monopolar and ultrasonic energy devices were used. All of the patients used antiembolic sock and low molecul weight heparine was performed on postoperative period. There were 25 patients in this study. 17 and 8 of these patients were male and female. The median age of the patients was 53±14.01 year and operation time was 101.4±79.3 minutes. Two patients needed blood transfusion on post operative period. Drain tube was used for 9 patients. Two of these patients had renal cyst. Bleeding and noromuscular pain were the complications of the operation on postoperative period. Laparoscopic surgery has more advantages about hospital stay, need of analgesia and smaller incisions when compared open surgery. After the basic urology education, laparoscopy can be performed by young urologists.

___

Medicine Science-Cover
  • ISSN: 2147-0634
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Effect Publishing Agency ( EPA )
Sayıdaki Diğer Makaleler

Comparison of the Facial Morphologies of Identical Twins Using Three- Dimensional Photography: A Case Report

Sedat ALTİNDİS, Erdem HATUNOĞLU, Emine TOPTAN

Incest Relationship between a Sister and Mentally Retarded Brother which Resulted in Pregnancy and Birth: A Case Report

MUSTAFA DOĞAN, Mucahit ORUÇ, Osman CELBİŞ, Bora ÖZDEMİR, SEMİH PETEKKAYA

May Lymphadenectomy be Omitted in Granulosa Cell Tumors of the Ovary?

Murat ÖZ, İlker SELÇUK, Bülent ÖZDAL, Ebru BİBEROĞLU, Sevda BAŞ, Mehmet Mutlu MEYDANL, Serap AKBAY, Tayfun GÜNGÖR

İntramusküler Miksoma

Ayşe UMUL, Dudu Dilek YAVUZ, KEMAL KÜRŞAT BOZKURT

Giant Ovarian Mucinous Cystadenoma in Premenarchal Girl

Tamer SEKMENLİ, İlhan ÇİFTÇİ

MCV-MCH Value and One Tube Osmotic Fragility Test (OTOFT) Method for Thalassemia Trait Detection in Pregnancies

Adhi PRİBADİ, Johanes Cornelius MOSE, Jusuf S. EFFENDİ

Pancreatic Involvement of Burkitt Lymphoma in a Child and Review of the Literature

Simge KAYA, Elvan Çağlar ÇITAK, Yasemin KARABULUT, Eda Bengi YILMAZ, Demir APAYDIN

Organophosphate Poisoning and Cholinesterase Level: Case Report

Hashem M. MANSOUR

Closure of tympanic membrane perforations using repeated trichloracetic acid

Özer Erdem GÜR, SERDAR ENSARİ, Nevreste Didem SONBAY, Nuray ENSARİ, Serdar ÇELİKKANAT, Osman Fatih BOZTEPE

[Preterm Prematür Erken Membran Rüptürü (Pprom) Ve Preterm Eylem (Pte)'De Doğuma Kadar Geçen Süreyi Belirleyebilir Miyiz?

Turhan CAGLARL, Nuri DANİSMA, Dilek UYGURL, Sibel SAYGAN, Sibel ÖZLER, Derya SOLMAZL, Efser OZTASL