Evrensel Tasarımla Engelsiz Yabancı Dil Öğretimi

Yabancı dil eğitimi herkes için hayatın her aşamasında önemli olmakla birlikte engelli bireyler için kendilerini uluslararası alanlarda gerçekleştirme fırsatı buldukları bir hayata tutunma kaynağıdır. Normal eğitim alabilecek öğrencilerin de doğru yöntem ve teknik ile yapılmayan öğretimler ve motivasyon eksiklikleri sebebiyle zorluk yaşayabildiği bilinen yabancı dil öğretiminde fiziksel ve zihinsel dezavantajlı bireyler düşünüldüğünde problemin önemi açıktır. Bu çalışmanın amacı evrensel tasarım ilkelerinin engellilere yabancı dil öğretiminde başarılı olmaya etkilerini araştırmaktır. Nitel olarak tasarlanan bu çalışmada, olaylar ve davranışlar hakkında zengin ve önemli bakış açıları sağlayan çoklu örnek olay çalışması yöntem olarak kullanılmıştır. Yaş, engellilik veya diğer faktörlere bakılmaksızın tüm insanların erişebilmesini sağlayan binaların, ürünlerin veya ortamların tasarımı olarak tanımlanan Evrensel Tasarım, çevrenin herkes için daha sürdürülebilir ve daha iyi hale getirilmesi için yaratıcı ve kapsayıcı bir yaklaşımdır. Evrensel olarak tasarlanan binaların veya ürünlerin temel özelliği üzerinde herhangi bir değişiklik yapmadan fiziksel olarak dezavantajlı kişiler de dahil olmak üzere herkes tarafından tasarlandığı gibi kullanılabilmesidir. Öğrenmede Evrensel Tasarım ise Evrensel Tasarım ilkelerinin eğitim ve pedagojide de kullanılarak herkesin öğrenmesi için eşit fırsatlara sahip olmasını sağlamak ve böylece her öğrenenin eğitime hızlı bir şekilde katılabilmesini kolaylaştırmaktır. Bu çalışmada engellilere yabancı dil öğretimlerinden derlenen çoklu örnek olaylarla eğitimcilerin evrensel tasarım ilkelerini öğretimin tasarlanmasında ve uygulanmasında kullandıklarında, fiziksel veya zihinsel nedenlerle öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler için hazırladıkları bireyselleştirilmiş eğitim programlarını, genel eğitim sınıflarında daha doğal olarak oluşturabildikleri sonucuna varılmıştır. Engelli bireyleri toplumumuzun farklı üyeleri olarak değil, bütünleşmiş bir parçası olarak kabul etmek ve sosyal hayatta daha aktif olmalarını sağlamak için evrensel tasarım ilkelerini hem fiziksel mekanlarda hem eğitim alanında uygulamak engellilerle sosyal hizmet politikalarına da katkı sağlayacaktır.  

ACCESSIBLE FOREIGN LANGUAGE INSTRUCTION BY UNIVERSAL DESIGN

Although foreign language education is important for everyone at every stage of life, it is a source of attachment for people with disabilities in a life where they can find opportunities to realize themselves in international areas. The importance of the problem is obvious for physically and mentally disadvantaged individuals in foreign language instruction considering the difficulty even for the students who can receive normal education due to lack of motivation and lack of teaching with the right methods and techniques. The aim of this study is to investigate the effects of universal design principles on the success of foreign language instruction to disabled people. In this qualitative study, a multi-case study which provides rich and important perspectives on events and behaviors was used as a method. Universal Design, defined as the design of buildings, products or environments that allow all people to access, regardless of age, disability or other factors, is a creative and inclusive approach for making the environment more sustainable and better for all. The fundamental feature of universally designed buildings or products is that they can be used by anyone as designed without making any changes to them, including physically disadvantaged individuals. The Universal Design for Learning ensures that all learners have equal opportunities to learn by using the principles of Universal Design in education and pedagogy so that it facilitates each learner to be able to participate quickly in education. By the multiple case studies collected from foreign language instruction to the disabled individuals, it is concluded that when the universal design principles are used in the design and implementation of instruction by the educators, the individualized education programs teachers prepare for the students with learning difficulties due to physical or mental reasons can be created more naturally in the general education classes. Applying universal design principles in both physical and educational areas in order to perceive individuals with disabilities as an integral part of the society, not as a different group, and to increase their effectiveness in social life, will also contribute to social work policies.

___

  • Açıkgöz, F. (2006). Teaching English as a Foreign Language to The Visually Impaired Young Learners in Turkey. Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İngilizce Öğretimi Programı Yüksek Lisans Tezi. Ankara.
  • American Council on The Teaching of Foreign Languages (ACTFL). (2006). Standards for Foreign Language Learning in the 21st Century. https://www.actfl.org/sites/default/files/publications/standards/World-ReadinessStandardsforLearningLanguages.pdf adresinden alındı.
  • British Council. (2012). Creating an Inclusive Learning Experience For English Language Learners with Specific Needs. London: British Council.CAST (Center for Applied Special Technology). (2011). Universal Design for Learning Guidelines version 2.0. Wakefield, MA. https://www.udlresource.com/uploads/1/2/1/2/12126894/udl_guidelines_version_2.0_final_3.pdf adresinden alındı.
  • Emery, E. (2008). Cédez le passage: A Chronicle of Traveling in France with a Disability. T. BERBERI, E. C. HAMILTON, & I. M. SUTHERLAND içinde, Worlds Apart? Disability and Foreign Language Learning (s. 181-201). Pennsylvania: Yale University Press.
  • European Comission. (2013). European Language Label. European Comission: http://ec.europa.eu/education/initiatives/label/label_public/index.cfm?fuseaction=project_award&award_id=9168 adresinden alındı.
  • Gu, K. (2017). Should Students with Dyslexia Take a Foreign Language? SMARTS: https://smarts-ef.org/blog/students-dyslexia-take-foreign-language/ adresinden alındı.
  • Gutiérrez, V., & Alexandra, Y. (2017). Drilling activities as means of bilingualism in children with DS. Memorias VE2017. Bogota, Colombia: Repositiorio Digital.Handle, D. (2010). Universal Instructional Design and World Languages. Equity & Excellence in Education, 37(2), 161-166. doi:10.1080/10665680490454039İZEV. (2017). İZEV Bağımsız Yaşam Evi. İZEV: https://www.izev.org.tr/bagimsiz-yasam-destegi/izev-bagimsiz-yasam-evi/ adresinden alındı.
  • Özel, C. (2013). Disleksi ve Ek Akdemik Dil Öğrenme. DysLang İyi Uygulamalar. Ankara: Hayat Boyu Öğrenme.
  • Picard, D. (2015). Teaching Students with Disabilities. https://cft.vanderbilt.edu/guides-sub-pages/disabilities/ adresinden alındı.
  • Resmi Gazete. (2018, Temmuz 7). Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği.
  • Sakarya Yenigün Haber Portalı. (2017, Ağustos 14). Engelliler İngilizce Öğreniyor. Sakarya Yenigün Haber: http://www.sakaryayenigun.com.tr/40117-engelliler-ingilizce-ogreniyor-haberi.html adresinden alındı.
  • Sılver, P., Bourke, A., & Strehorn, K. C. (1998). Universal Instructional Design in Higher Education: An Approach for Inclusion. Equity & Excellence in Education, 31(2), 47-51. doi:10.1080/1066568980310206
  • Spread The Sign. (2018). Spread The Sign. https://www.spreadthesign.com/ adresinden alındı.
  • Stake, R. (1995). The art of case study research. Thousand Oaks, CA: Sage.
  • The Center for Universal Design, NC State University. (1997). The Principles of Universal Design version 2.0. North Carolina. https://projects.ncsu.edu/design/cud/about_ud/udprinciplestext.htm adresinden alındı.
  • Türkiye Ulusal Ajansı. (2013, Temmuz 25). Yabancı Dil Öğretiminde Öne Çıkan 5 Kuruluş Ödüllendirildi. AB Başkanlığı: https://www.ab.gov.tr/49091.html adresinden alındı.
  • Wydawnictwo KUL. (2013). English as a Foreign Language for Deaf and Hard of Hearing Persons in Europe. Lublin.