1Sağlık Bakanlığı İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İZMİR, TÜRKİYE

AMAÇ: Ebeveynlerin acil servise en sık başvuru nedenlerinden biri çocuklardaki ateştir. Ailelerin çoğu ateşi bir belirtiden çok hastalık olarak algılamaktadır. Bu çalışma bir eğitim ve araştırma hastanesi çocuk acil servisine başvuran olguların ebeveynlerine ateşi bir bulgu mu yoksa bir hastalık olarak mı gördükleri ve nasıl yönettiklerini saptama amacıyla yapılmıştır. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışma, 10 Ocak-20 Şubat 2011 tarihleri arasında çocuk acil servise yüksek ateş şikayeti ile başvuran 238 olgunun ebeveynleri ile yapılmıştır. Verilerin toplanmasında yüksek ateşe ilişkin bilgi ve tutumlarının sorgulandığı toplam 28 veri içeren bir anket formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 18.0 paket programı ile değerlendirilmiştir.BULGULAR: Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre çocukların %86.1'ine hastaneye gelmeden önce ateş düşürücü bir işlem uygulandığı belirlenmiştir. Ailelerin %44.5'i ateşi düşürmenin doğrudan hastalığı da iyileştirmek demek olduğunu, sadece ateşi düşüremediği için hastaneye geldiği, hatta düşürmek için kolonya, alkol ve sirkeli su gibi yöntemleri sıklıkla uyguladıklarını belirtmişlerdir. Ebeveynlerin ateşe ilişkin bilgi düzeyi değerlendirildiğinde anne mesleği, eğitim düzeyi ve yaşı arasında ilişki gözlenmezken, baba yaşı ile bilgi düzeyi arasında ilişki görülmüştür.SONUÇ: Eğitim seviyesi ve ateşle ilgili bilgi düzeyi arasında bir bağlantı olmadığı, yönetimin hatalı olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu konuda kamuoyuna ateşin yararları ve zararları anlatılarak toplumu bilinçlendirmek gerekmektedir

Knowledge, Belief and Misconceptions of the Parents About Fever

OBJECTIVE: Fever is one of the most common reasons of pediatric emergency admissions. Most of the parents think that fever is a disease, not a symptom. In this study a questionnaire was administered in the pediatric emergency service of Tepecik Training and Research Hospital. In the questionnaire we aimed to determine the parental perceptions and management. MATERIALS and METHODS: The study was conducted between January and March 2011 with 238 parents who admitted to pediatric emergency service with fever complaint. For collecting the data 28 questions were asked to determine the parental behavior about fever in the waiting room. The data were evaluated with SPSS 18. 0 programme. RESULTS: According to the answers in the study 86.1% of the parents applied a procedure to their children. 44.5% of families thought that decreasing the body temperature means to heal the disease and they came to emergency room for the fever which is not regressive. The families who thought like that also used alcohol, water with vinegar more often than the others. In the evaluation of fever knowledge of families there is no relation between mother's occupation, education level and age, but there is a relation between father's age. SUMMARY: There is no correlation between education and the awareness about fever; the management is wrong either way. There is a need to inform public on the beneficial effects.

___

  • Yiğitol R, Esenay F, Şen E, Serinol Z. Annelerin yüksek ateş konusunda bilgi ve uygulamaları. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2003;6(3):48-56.
  • Demir F, Torun D, Cebe E, Aydın Y, Gümüşlü B. Ümraniye Kazım Karabekir Mahallesinde ateş konusunda bilgi tutum ve inanışlar. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni 2007;6(1):69-76.
  • Kara B. Çocuklukta ateşle ilgili bilgilerin gözden geçirilmesi. Sted 2003;12(1):10-4.
  • Energin M, Selimoğlu M, Orbak Z,ve ark. Febril konvülziyonlarda klinik özellikler ve rekürrens risk faktörlerinin belirlenmesi. İstanbul Çocuk Kliniği Dergisi 1995;30:194-9.
  • Schmitt BD. Fever phobia: misconceptions of parents about fever. Am J Dis Child 1980;134:176-81.
  • Crocetti M, Moghbeli N, Serwint J. Fever phobia revisited: have parental misconceptions about fever changed in 20 years? Pediatrics 2001;107:1241-6.
Meandros Medical And Dental Journal-Cover
  • ISSN: 2149-9063
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Erkan Mor