OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANMASINDA ROL MODEL OLARAK AİLE

Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de Okuma alışkanlığını yerleştirebilmek ve Okumayı bir kültüre dönüştürebilmek için, Okuma faaliyetinin Okul öncesi dönem çocuklarına indirgenmesi gerekliliğinin altmı çizmektir. Bu amaçla Okul öncesi dönem çocuklarının zihinlerine kitap kavrammı yerleştirebilmek için anne babanın aktif rol alması gerektiğini vurgulamaktır. Bu çalışmada, çocuğun Olumlu davranış geliştirmesinde rOl model Olması gereken anne babanın, Okuma alışkanlığına sahip Olup olmadıkları ve bu alışkanlık üzerinde etkili Olabileceği tahmin edilen faktörler altında ele alınan kriterler arasındaki ilişki analiz edilecektir. Bu analiz aynı zamanda, Türk toplumunun Okuma alışkanlığının bir göstergesi Olarak da yorumlanabilecektir. Bu amaçla hazırlanan anket, İstanbul'un farklı bölgelerinde yer alan kız meslek liselerine bağlı uygulama anaokullarında çocuğu Olan 546 aileye uygulanmıştır. "Aile içindeki Okuma davranışı, ailenin bütün bireylerini etkiler." hipotezinden hareketle çalışmada, hem ebeveynlerin birer rol model olarak Okuma alışkanlığına sahip Olup olmadıkları hem de çocuğun Okuma alışkanlığı kazanması için ailenin çabasının Olup Olmadığı sorgulanmışt

FAMILY AS A ROLE MODEL ON DEVELOPING A READING HABIT FOR PRESCHOOL CHILDREN

The purpose Of this study is to emphasize the importance Of the active role of the parents to implement the concept of books in the minds Of preschool children for establishing the reading habit in Turkey and turning the act Of reading culture, underlining that the reading activity should be started from preschool children. In this study, the relation between whether the parents, who must be the role model for the child, have reading habit and variables that are thought to affect said habit will be analysed. This analyse will also be able to be interpreted as an indicator Of the reading habit Of Turkish society. TO reach the intended audience, the questionnaire prepared for this purpose has been used on 546 families with children who attend preschool education institutions. In this study, based on the hypothesis “The reading habit in the family affects every member ofthe family”, whether the parents have reading habit and if they have any effort to make their child to develop reading habit have been examined.

___

BAMBERGER, Richard (1990). Okuma Alışkanliğini Geliştirme, çev. Bengü Çapar, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.

ÇELEBİ, Nurhayat vd. (2014). “Neoliberal Eğitim Politikaları ve Eğitimde Fırsat Eşitliği Bağlamında Uluslararası Sınavlarm (PISA, TIMSS ve PIRLS) Analizi”, Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi, (3): 33—75.

GÜVENLİ, Gülsün ve Feyza AK AKYOL (2014). “Zoraki Bir İlişki: Kitap ve Dergi Okuma Alışkanlıkları”. 23 Nisan TRT Uluslararası Çocuk ve Medya Kongresi II, ss. 97 117, Ankara: TRT Eğitim Dairesi Başkanlığı Yayımları.

KAĞITÇIBAŞI, çiğdem (2010). Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi Kültürel Psikoloji. İstanbul: Koç Üniversitesi Yayınları.

KAKIRMAN YILDIZ, Asiye (2015). “Türkiye’de Okuma Alışkanlığı Kültürü İçin Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Anaokulu Kütüphanelerinin Gerekliliği”, Milli Eğitim Dergisi, 44 (208): 90—105.

OKTAY, Ayla (2002). Yaşamın Sihirli Yılları: Okul Öncesi Dönem, İstanbul: Epsilon Yayınları.

OKTAY, Ayla ve Özgür POLAT UNUTKAN (2005). “Okul Öncesi Eğitimin Temel İlkeleri”, Okul Öncesi Eğitim Denetim Rehber Kitabı içinde, ss. 36—48, İstanbul: YA—PA Yayınları.

OKTAY, Ayla (1983). Okul Olgunluğu, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları.

Okul Öncesi Eğitimi Programı (2013). Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Ankara.

ÖZDEMIRCI, Fahrettin (1990). ”Niçin Az Okuyoruz Kamuoyu Araştırması Sonuçlandı”, Türk Kütüphaneciliği, (3): 154— 155.

ÖZEN ALTINKAYNAK, Şenay ve Cengiz YANIKLAR, (2014) “Anne ve Babaların Okul Öncesi Eğitime Devam Eden Çocuklarının Gelişimine Yönelik Beklentileri”, Mehmet AkifErsoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 30: 56 72.

SAÇKESEN, Serpil (2008). Çocuk Kitapları Seçiminde Anne Babaların ve Okul Öncesi Öğretmenlerinin Görüşlerinin İncelenmesi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

SEVER, Sedat (2013). Çocuk Edebiyatı ve Okuma Kültürü, Izmir: Tudem Yayınları. SEVİM, Osman (2003). Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırma Projesi, Istanbul: Bilge Kültür Sanat.

SIEGEL, Daniel ve Tina Payne BRYSON (2015). Bütün Beyinli Çocuk, Istanbul: Koridor Yayınları. SINAR ÇILGIN, Alev (2006). “Çocuğa Büyülü Bir Dünyanın Kapılarını Açmak”, Milli Eğitim Dergisi, 172: 175—182.

SINAR ÇILGIN, Alev (2007). Çocuk Edebiyatı, Istanbul: Morpa Yayınları.

ŞIRIN, Mustafa Ruhi (2007). Çocuk Edebiyatı Kültürü Okuma Alışkanlığı ve Medya Sarmali, Ankara: Kök Yayıncılık.

TANJU, Ebru Hasibe (2010). “Çocuklarda Kitap Okuma Alışkanlığına Genel Bir Bakış”. Aile ve Toplum, Nisan—Mayıs—Haziran: 31—41.

TUGRUL, Belma ve Nihan FEYMAN (2007). “Okul öncesi çocukları için hazırlanmış resimli öykü kitaplarında kullanılan temalar”, II. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu, Ankara Üniversitesi.

TUGRUL, Belma ve Hakan YILMAZ (2013). Toplam Temelli Erken Çocukluk Hizmetleri Sunumu Kilavuzu, Ankara

Türkiye Okuma Kültürü Haritası, 2011. http://www.kvğm.ğov.tr/Eklenti /55, yonetici— ozetipdfpdÜO [Erişim tarihi 13 Temmuz 2015].

YAVUZER, Haluk ve Mustafa Ruhi ŞİRİN (2014). I. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Bildiriler Kitabi, İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları.

YAVUZER, Haluk (1997). Ana Baba ve Çocuk. İstanbul: Remzi Kitabevi.

ZEMBAT, Rengin (2005). “Okul Öncesi Eğitimde Güncel Konular”, Okul Öncesi Eğitimde Nitelik, ed. Ayla Oktay, ss. 25—45, İstanbul Morpa: Yayınları.