EKONOMİK HAMİLİKTEN TRANSATLANTİK TİCARET VE YATIRIM ORTAKLIĞINA: AVRUPA BİRLİĞİ VE AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ ARASINDA YENİ-NESİL BİR İLİŞKİ Mİ?

Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri dünya ekonomisinin en büyük ticaret ve yatırım ortaklarıdır. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişkiler yüzyıllardır paylaşılan ekonomik ve siyasi bir miras üzerine inşa edilmiş olan güçlü bir ilişkidir. Bu çalışmada, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ticari ilişkiler incelenmiştir. Transatlantik pazarın büyüklüğü hakkında fikir vermesi amacıyla taraflar arasındaki ticaret verilerinin yanı sıra yatırım verilerine de yer verilmiştir. Çalışmanın amacı, yeni başlatılan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nın var olan ilişkiye yeni boyutlar ve açılımlar mı kazandıracağını, yoksa mevcut duruma yeni bir görünüş mü vereceğini sorgulamaktır. Çalışmada kullanılan yöntem, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nı tam anlamıyla değerlendirebilmek amacıyla belli başlı ticari anlaşmazlıkları da dikkate alarak taraflar arasındaki ticari ilişkileri belirlemek ve değerlendirmektir.

FROM ECONOMIC PROTECTORATE TO THE TRANSATLANTIC TRADE AND INVESTMENT PARTNERSHIP: A NEW-AGE RELATIONSHIP BETWEEN THE EUROPEAN UNION AND THE UNITED STATES?

The European Union (EU) and the United States (US) are the largest economies and the biggest trade and investment partners of the world economy. The relations between the EU and the US are vigorous and are rooted in centuries of shared economic and political heritage. In this article, trade relations between the EU and the US after the Second World War are examined. Besides the trade data between the parties, the investment data are also evaluated to provide insight into the magnitude of the transatlantic marketplace. The aim of the paper is to inquire whether the newly-initiated Transatlantic Trade and Investment Partnership pledges new dimensions and expansions to the existing relations or just a new sight to the status quo. The paper offers an appraisal and evaluation of the trade relations, taking into consideration the main trade disputes, and it intends to provide a precise assessment of the Transatlantic Trade and Investment Partnership

___

  • Assoc. Prof. (PhD), Anadolu University, Faculty of Economics and Administrative Sciences, Department of Economics, e-mail: euckan@anadolu.edu.tr