AB ELEKTRİK İÇ PAZARINA UYUM SÜRECİNDE ÜYE ÜLKELERDEN BAZILARINA TANINAN AYRICALIKLAR VE TÜRKİYE'NİN KONUMU

Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birligi Bakanlar Konseyi'nde kabul edilen I9 Aralzk I996 tarihli 96192/EC Elektrik Direktifi ve I6 Haziran 2003 tarihli 2003/54/EC Yeni Elektrik Direktifi, rekabete apk bir i~ elektrik piyasasmm olu.Jumunu hedeflemektedir. Uye ve aday Ulkelerin ulusal elektrik enerjisi sektorlerinde direktifleri tam olarak uygulamasz, hedeflenen tek elektrik pazarmm ger~ekle,Jebilmesi i~in onemlidir.Bu ~alz.Jmada, AB elektrik direktiflerinin uye ulkelerdeki uygulanmalarz surecinde ya.Janan farklzlzklar uzerinde durulmu§tur. Bu kapsamda AB taraftndan ozellikle Yunanistan ve jrlanda'ya verilen ayrzcalzklarm nedenleri sorgulanmz§tzr. Bununla beraber yasal alt yapmm olU,Jturulmasz ve uygulanmasmda ya,Jadzklarz zorluklar apsmdan Fransa ve Bel~ika gibi Ulkelerin durumu incelenmi,Jtir. Boylece AB direktiflerinde istenen rekabet~i bir yapmm ve yapzlandzrmamn, ger~ekte uye Ulke elektrik enerji sektorlerinde ne kadar uygulandzgz irdelenmi,Jtir. (;alz.Jmanm son a.Jamasznda, AB aday Ulkesi Turkiye'nin elektrik enerjisi sektoru, uye Ulkelerdeki uygulamalarm l§zgz altmda kar.Jzla§tzrmalz olarak ortaya konmu§tur. 

AB ELEKTRİK İÇ PAZARINA UYUM SÜRECİNDE ÜYE ÜLKELERDEN BAZILARINA TANINAN AYRICALIKLAR VE TÜRKİYE'NİN KONUMU

___

  • Schwarz, J., Stachus, K., Knop,T., Zettler, K.R., (2000). Overview of The EU Electricity Directive. IEEE Power Engineering Review, April,4-7.
  • Thomas S., (2005). "The European Union Gas and Electricity Directives". Brussels: European Federation of Public Service Unions.