AVRUPA BİRLİĞİ'NE ÜYELİK SÜRECİNDE TÜRKİYE VE ALMANYA'DAKİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN TÜRKİYE VE TÜRKLER HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ

Bu ara:jtzrma, Almanya 'daki universite ogrencileri ile Turk universite ogrencilerinin Avrupa Birligi 'ne (AB) ili:jkin Turkler ve Turkiye hakkmdaki goril:jlerini almak i9in yapzlmz:jlzr. Ara:jtzrmaya Almanya-Bonn Universitesi Turk{:e Mutercim Tercumanlzk ve Asya Dilleri Bolilmunde ogrenim goren 226 ogrenci ile Turkiye-istanbul Marmara ve Almanca olarak 22 madde olarak hazzrlanmz:jtzr. Ankette yer alan 22 maddenin 5 'i ki:jisel bilgileri, diger 17 madde de ogrencilerin AB ile ilgili goru:jlerini yansztmaktadzr. Ki:jisel bilgiler bOlilmunde; ogrencilerin cinsiyet, ya:j, milliyet ve bildikleri yabancz dil ya da diller ile politik egilimleri sorulmu:jtur. Diger 17 maddeden 7'si "Evet, Hayzr, KararslZlm, Fikrim Yok" se9eneklerini i9ermektedir. Altz madde de katzlzmczlarm birden fazla se9enegi i:jaretleyecekleri bi9imde duzenlenmi:jtir. Bir madde, Turkiye 'nin gelir duzeyi ile ilgilidir. U9 madde de a9zk u9lu olarak hazzrlanmz:jtzr. Elde edilen veri/ere gore, iki ogrenci grubunun verdigi cevaplar kar:jzla§tzrmalz olarak yorumlanmz:jtzr. Ara:jtzrma sonu9larma gore, Almanya 'daki universite ogrencileri, Turk universite ogrencilerine gore daha iyimser bir yakla:jzm sergilemi:jlerdir. Her iki ogrenci grubunun AB hakkmda bilgileri 9ok szmrlzdzr ve Turkiye 'nin AB ye giri:ji ile de 90k ilgili degillerdir. 

AVRUPA BİRLİĞİ'NE ÜYELİK SÜRECİNDE TÜRKİYE VE ALMANYA'DAKİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN TÜRKİYE VE TÜRKLER HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ

___

  • Wallace, W. (1992). "Introduction: The dynamics of European integration. governance." Wallace, W. (Der.). The Dinamics of European Imntegration. London: The Royal Institute of International Affairs.
  • Witzens, U.(2005): "The European-Turkish Relations as Seen From German Perspective" Journal of European Studies. 13( 1-2).