ANAYASAL ANTLAŞMA'DAN SONRA AVRUPA BİRLİĞİ'NDE DİKEY YETKİ DAĞILIMI

Bu mako!l:'de, AB hukukzmun en IJnl:'m!i sorzmlanndan biri olcm, AB ifq Uye Devletleri araszndaki dikey yetki dagzhmt sisteminin Anayasa! Antla$madan onceki ve sonraki durumu incelenmektedir. Adalet Divam ve Uye Devlet yiiksek mahkemeleri, Uye Devletlerin egemenik devirleri veya egemenlik stnzrlamalanndan dogan AB yetkileri iizerindefarklz yakla$zmlara sahip olmu$lardzr. Yetki c;aft$maszmn ne oldugu veya daha da onemlisi bir yetki c;afz$masznda hangi kurumun yetki c;afz$masmt c;ozecegi sorunu, bireylerin haklarznz ve AB ile Uye Devletler araszndaki yetki diizenini etkileyen onemli bir belirsizlige sebep olmu$tur. Bu makalenin ilk boliimiinde hal en mer 'i alan AB yetki diizeninin aksayan noktalarma deginilmi:pir. ikinci boliimde, 2004 yzlznda imzalanan ve yetki sorunlarzna bazt c;oziimler getiren Ana;•asa! Antla$ma 'nzn hiikiimleri ac;zklanmaya r;alz:jzlmz:jtzr. AB hukuk diizeni ic;in detayh bir yetki sistemi getirmesine ragmen, Anayasal Antla:jma tum sorunlan c;ozememi$tir. Bazz eksiklikleri ve yeni bir takzm sorunlan analiz edilmek suretiyle, Anayasal Antla$ma 'nzn hiikiimlerinden sonraki yetki diizenine iic;iincii bdliimde hitap edilmi$tir. Bu eksiklikler ve yeni sorunlar anlamznda AB 'nin hukuki formu, soz konusu eksik yetki diizenininden negat?f bir §'ekilde etkilenmektedir

ANAYASAL ANTLAŞMA'DAN SONRA AVRUPA BİRLİĞİ'NDE DİKEY YETKİ DAĞILIMI

___

  • Schilling, Thedor (1995). Subsidiarity as a Rule and a Principle, or: Taking Subsidiarity Seriously. Jean Monnet Working Paper, No 10/95, Eri~im: Nisan 2001, Jean Monnet Working papers on-line.
  • Weiler, J.H.H (1997). 'The Division of Competences in the EU'. European Parliament, Directorate Genera/for Research. Luxembourg: European Parliament.